Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

HAPPY SATURDAYS@ISIDA: "ΑΣ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ"Δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά 3-5 ετών & 6-10 ετών.

Το Κέντρο Ειδικών Θεραπειών ΙΣΙΔΑ και η ψυχολόγος- συγγραφέας Κατερίνα Τζωρτζακάκη ετοίμασαν για τους μικρούς τους φίλους μια δημιουργική συνάντηση το Σάββατο 22/10, 11.30 με 13.00 στο πλαίσιο των Happy Saturdays@isida. Ο σκοπός; Να φτιάξουν μαζί τους μια ιστορία για να μάθουν την αξία της συνεργασίας, να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους, να μιλήσουν και να ζωγραφίσουν όσα νιώθουν από τις περιπέτειες των ηρώων τους και να διδαχτούν από αυτές δίνοντας αξία και νόημα στη ζωή, σε όσες χαρές ή εμπόδια φέρνει.

"Όταν ο συγγραφέας ξεκινάει μια ιστορία, βρίσκεται στην αρχή μιας περιπέτειας. Συνήθως δεν ξέρει πού θα οδηγήσει. Το ταξίδι έχει πολλές εκπλήξεις και στο τέλος η ανταμοιβή είναι μεγάλη. Αυτό το συναίσθημα θέλουμε να μοιραστούμε με τα παιδιά και με τη δική τους φαντασία να ταξιδέψουμε" λέει η συγγραφέας- ψυχολόγος Κατερίνα Τζωρτζακάκη που αναλαμβάνει το Σάββατο 22/10, να βοηθήσει τα παιδιά να φτιάξουν μια ιστορία στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Ίσιδα.

Πώς μπορεί να ωφελήσει τα παιδιά το εργαστήρι "Ας Φτιάξουμε Μια Ιστορία";

Η σύγχρονη ζωή στις πόλεις έχει δυσκολίες. Τα παιδιά είναι συνήθως περιορισμένα στα διαμερίσματα. Το σχολείο είναι σίγουρα ένας φορέας κοινωνικοποίησης, οι στόχοι του όμως είναι πολύ αυστηροί, περιχαρακωμένοι. Συνήθως η ελεύθερη έκφραση, η δημιουργικότητα δεν ενισχύονται ιδιαίτερα στον χώρο του σχολείου. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι κυρίως προσανατολισμένο στις επιδόσεις. Το ζητούμενο είναι οι βαθμολογίες. Είναι σημαντικό να δίνουμε στα παιδιά ευκαιρίες να συμμετέχουν σε ομάδες συνομηλίκων συχνά συνοδεύεται από άγχος. Στο εργαστήρι μας τα παιδιά θα έχουν μια δυνατότητα κοινωνικοποίησης χωρίς το άγχος των επιδόσεων. Θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν για έναν κοινό στόχο.
Ταυτόχρονα θα προσφέρει το καθένα το προσωπικό του στοιχείο στον στόχο αυτό. Θα διασκεδάσουν αφήνοντας τη φαντασία τους ελεύθερη. Στο τέλος θα νιώσουν την ικανοποίηση του ομαδικού στόχου που επιτεύχθηκε.

Πως βοηθά τα παιδιά η ένταξή τους σε ομάδες;

Τα παιδιά στο εργαστήρι "Ας Φτιάξουμε Μια Ιστορία" μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και δημιουργικά, να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να μη φοβούνται τη λάθος απάντηση. Ένας άνθρωπος που μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα έχει συνήθως μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένος στη ζωή του. Τα παιδιά είναι εφοδιασμένα με φαντασία και όρεξη για παιχνίδι καθώς και με έντονη δημιουργικότητα. Αυτά τα χαρίσματα ο κόσμος των μεγάλων συχνά τα υποτιμά ή τα περικόπτει. Κι όμως είναι ιδιότητες που κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη, πιο ενδιαφέρουσα, πιο χαρούμενη. Η συνεργασία είναι άλλη μια σημαντική αξία που πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά μας, είναι ωστόσο ίσως δυσεύρετη στον σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο.

Πώς ωφελούν οι ιστορίες τα παιδιά;

Οι ιστορίες είναι ένας υπέροχος τρόπος να νιώσει το παιδί συγκινήσεις. Να εκφράσει συναισθήματα, που μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει στην καθημερινότητα. Να ζήσει μια ασφαλή δράση. Να μπορέσει να αντιληφθεί τη διαφορετικότητα μέσα από τις διαφορετικότητες των ηρώων. Να ταξιδέψει στην αχανή, πλούσια φαντασία του. Να ωφεληθεί από πολύτιμα διδάγματα. Οι ιστορίες προσφέρουν πάνω από όλα τη δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης. Το παιδί μέσα από την ταύτιση με τους ήρωες μπορεί να γνωρίσει, να σκεφτεί, να επεξεργαστεί καταστάσεις και έννοιες. Με την κατάλληλη ενθάρρυνση μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις ιδέες του. Όταν μπορούμε να εκφραζόμαστε είμαστε πιο ευχαριστημένοι και επικοινωνούμε καλύτερα με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας. Στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Ίσιδα ερχόμαστε σε επαφή με το παιδί μέσα μας. Αυτό θα μας καθοδηγήσει σε αυτή τη μικρή περιπέτεια ομαδικής συγγραφής. Οι μικροί καπετάνιοι θα καθίσουν στο τιμόνι. Κι η ΙΣΤΟΡΙΑ θα μας ταξιδέψει...

Ποια είναι η Κατερίνα Τζωρτζακάκη

Γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Εκπαιδεύτηκε για έξι χρόνια στην ψυχοθεραπεία και στη συμβουλευτική και έχει εμπειρία από ατομικές συνεδρίες ενηλίκων. Εργάστηκε εθελοντικά με ενήλικες και παιδιά με ειδικές ανάγκες, έγκυες και μητέρες, άστεγα άτομα. Αυτό το διάστημα είναι εθελόντρια στην οργάνωση HomeStart Πειραιά, που στηρίζει οικογένειες με παιδιά 0-5 ετών. Επίσης οργανώνει και συντονίζει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά με κεντρικό άξονα τις ιστορίες.

Από τις εκδόσεις Βασιλείου κυκλοφορούν τα βιβλία της "Ο Χορός στη Σκακιέρα", "Παράλληλα Σύμπαντα" και "Χαμένες Παραστάσεις". Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεατρικής γραφής κι έχει γράψει το θεατρικό έργο "Το Φάρμακο".

Δείτε το ιστολόγιο της "Ιστορίες" και τη σελίδα της στο facebook


Κάθε Σάββατο, 11.30-13.00, στο Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Ίσιδα, Ηρώων Πολυτεχνείου 87, Πειραιάς, τηλέφωνο: 2104535078

Είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης για το εργαστήριο της προτίμησης σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες διεξαγωγής του κάθε εργαστηρίου επικοινωνήστε με το Κέντρο.Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017