Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Βρεφική θνησιμότητα - Γενική εικόνα.

Ως βρεφική θνησιμότητα ή δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (Infant mortality rate, IMR) ορίζεται, σε αναλογία, ο αριθμός των θανάτων βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους ανά 1000 ζωντανές γεννήσεις.

Ορισμοί:
Περιγεννητική θνησιμότητα: Περιλαμβάνει τη θνησιμότητα των εμβρύων από την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μέχρι την 7η ημέρα μετά τη γέννηση των νεογνών.
Νεογνική θνησιμότητα: Περιλαμβάνει τη θνησιμότητα των νεογνών στις πρώτες 28 ημέρες μετά τη γέννηση τους.
Μετανεογνική θνησιμότητα: Περιλαμβάνει τη θνησιμότητα των βρεφών μετά την 28η ημέρα, αλλά πριν συμπληρωθεί το πρώτο έτος από τη γέννηση τους.
Παιδική θνησιμότητα: Περιλαμβάνει τη θνησιμότητα των νηπίων από το 1ο εως το 5ο έτος από τη γέννηση τους.

Γενικές παρατηρήσεις (σε παγκόσμιο επίπεδο):

  • Ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας αποτελεί δείκτη ανάπτυξης του κράτους καθώς είναι μια ένδειξη για την εκτίμηση του επιπέδου υγείας και της ποιότητας ζωής μιας χώρας. Η μέθοδος όμως υπολογισμού αυτού του δείκτη διαφέρει από χώρα σε χώρα και βασίζεται στο πως ορίζονται οι ζωντανές γεννήσεις και πόσα πρόωρα βρέφη γεννιούνται στη χώρα αυτή. Ο ρόλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization, WHO) ορίζει ως ζωντανή γέννηση τη γέννηση ενός οποιουδήποτε ανθρώπινου όντος που δείχνει σημεία αυτοδύναμης ζωής, που περιλαμβάνει: την αναπνοή, την εκούσια μυική κίνηση και τον καρδιακό παλμό. Σε πολλές χώρες όμως, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων χωρών της Ευρήπης, μετρούνται ζωντανές γεννήσεις και περιπτώσεις που τα έμβρυα φτάνουν ζωντανά ως τη γέννηση τους. Αυτό το γεγονός ελαττώνει τους δείκτες της περιγεννητικής θνησιμότητας.
  • Τα αγόρια έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας απ'ότι τα κορίτσια στο πρώτο έτος της ζωής τους.
  • Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας σε αναλογία στην Ευρώπη με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 10 ανα 1000 ζώντα νεογνά.
  • Οι δίδυμες και πολύδυμες κυήσεις αυξάνουν το ποσοστό επικινδυνότητας.
Πιθανά αίτια: 
Περιγεννητική θνησιμότητα: 
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η θνησιμότητα των εμβρύων συμβαίνει εξαιτίας ενός αναπτυξιακού ή γενετικού προβλήματος που σημαίνει ότι το μωρό δεν θα μπορούσε να επιβιώσει. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από μια στις δέκα περιπτώσεις προκαλούνται από αυτό που είναι γνωστό ως "μείζονος σημασίας συγγενής ανωμαλία". Σε ένα μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων,το μωρό φαίνεται να είναι απολύτως υγιές. 
Μερικές φορές η μητέρα μπορεί να έχει μια πάθηση που επηρεάζει την εγκυμοσύνη και μερικές φορές υπάρχουν μεγάλα προβλήματα με τον πλακούντα ή τον ομφάλιο λώρο.
Για το 1/3 περίπου των μωρών, δεν υπάρχει σαφής αιτία για το θάνατο. Για ένα άλλο τρίτο, τα μωρά ήταν φαινομενικά υγιή, αλλά ήταν ελλιποβαρή.

Προβλήματα στον πλακούντα
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μερικοί "ανεξήγητοι" θάνατοι εμβρύων έχουν συμβεί επειδή ο πλακούντας, που ενώνει τη μητέρα με το μωρό, παρουσίαζε προβλήματα λειτουργίας. Η επιδείνωση μπορεί να συμβεί σταδιακά και δεν μπορεί να εντοπιστεί από έναν απλό προγεννητικό έλεγχο ρουτίνας.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό δεν αναπτύσσεται τόσο καλά όσο θα έπρεπε, επειδή η παροχή αίματος και οξυγόνου δεν γίνεται σωστά. Τα έμβρυα που δεν έχουν την απαραίτητη ανάπτυξη ή η ανάπτυξη τους μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ένα σημάδι ότι το μωρό βρίσκεται σε κίνδυνο. Σε μια τέτοια περίπτωση το μωρό αρχίζει να κινείται λιγότερο συχνά.
Οι γιατροί συμβουλεύουν σε περίπτωση που μια μητέρα ανησυχήσει για τις κινήσεις του μωρού να ειδοποιήσουν άμεσα το γιατρό τους.

Άλλα πιθανά αίτια:
Αιμορραγία
Αποκόλληση πλακούντα
Προ-εκλαμψία
Γενετικά προβλήματα
Διαβήτης κύησης
Λοιμώξεις

Νεογνική θνησιμότητα:
Πολλά μωρά που πεθαίνουν μέσα στις 4 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους έχουν μια συγγενή ανωμαλία ή έχουν γεννηθεί πρόωρα. Στο υπόλοιπο των περιπτώσεων η αιτία είναι άγνωστη.
Περίπου 500 μωρά πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας κάποιου λάθους που έγινε κατά τη διάρκεια της γέννας. Μερικά οδηγούνται σε αποβολή και κάποια άλλα σε νεογνική απώλεια. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αν υπήρχε καλύτερη φροντίδα.


Στη χώρα μας:

Στη χώρα μας, με βάση την τελευταία έκθεση- έρευνα  του UN-IGME (Group for Child Mortality Estimation)(Σεπτέμβριος 2014), υπήρξε μείωση της νεογνικής θνησιμότητας. Πιο συγκεκριμένα, το 1990 αντιστοιχούσαν 9 θάνατοι κατά τον πρώτο μήνα της ζωής ανά 1000 ζώντα νεογνά, ενώ το 2013 οι θάνατοι ήταν μόλις 3 ανά 1000 ζώντα νεογνά.  Τα αντίστοιχα ποσοστά σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 33 το 1990 και 20 το 2013.
Για να έχουμε ένα πιο ξεκάθαρο αριθμό στο μυαλό μας, σε παγκόσμιο επίπεδο παρά την γενικότερη πρόοδο στην παιδική επιβίωση, πεθαίνουν περίπου 1 εκατομμύριο παιδιά την πρώτη κιόλας μέρα της ζωής τους.Ας μην παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι η προωρότητα είναι η δεύτερη μεγάλη αιτία θνησιμότητας.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το http://www.childmortality.org/

https://www.uk-sands.org/


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017