Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Πώς να επιλέξω παιδικό σταθμό για το παιδί μου; - Μικρά "μυστικά" για εσένα που έχεις προωράκι!

Το να επιλέξεις παιδικό σταθμό για το παιδί σου δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Ποιος άλλος εκτός από εσένα θα μπορούσε να αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού σου άλλωστε; Αν βέβαια έχεις περάσει τον σκόπελο της προωρότητας, το παραπάνω ερώτημα σε "βαραίνει" περισσότερο.

Όταν ξεκίνησα να ψάχνω παιδικό σταθμό με δυσκόλεψε ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν είχα φίλες με παιδιά. Εκτός αυτού δεν έπρεπε να βρω απλά κάποιον παιδικό σταθμό. Ήθελα μια πρόθυμη και ικανή παιδαγωγό, αρωγό στον αγώνα που δίναμε για να καλύψουμε τα κενά της προωρότητας – ή έστω όσα περισσότερα γινόταν. Ήταν κάτι σαν «όρος» των γιατρών και θεραπευτών έτσι ώστε να σταματούσαν επιτέλους οι εργοθεραπείες.
Δεν κρύβω ότι οι πρώτες προσπάθειες για να βρω το «σωστό» παιδικό σταθμό ήταν αποκαρδιοτικές. Το είχα βάλει όμως σκοπό.

Αποφασιστικότητα:
Για να πετύχω αυτό που θέλω ο κανόνας είναι ένας: Να το έχω πάρει απόφαση! Οπότε δεν υπάρχει περίπτωση για πισωγυρίσματα. Αν το καταφέρεις και εσύ αυτό να είσαι σίγουρη ότι ο παιδικός σταθμός και η φοίτηση του παιδιού σου σε αυτόν θα είναι “ορόσημο” για την εξέλιξη του.

Σκέφτομαι και γράφω:
Σαν ιδέα ο παιδικός σταθμός περνά από το νου σου αλλά το θέμα σταματά εκεί. Κάνε μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου και ίσως φτάσεις στο τελικό σκοπό πιο εύκολα.

  • «Γιατί να στείλω το παιδί μου σε παιδικό σταθμό;»
  • «Ποια στοιχεία-δεξιότητες έχει αναδείξει το παιδί μου μέχρι σήμερα;»
  • «Ποια «κενά» θα ήθελα να καλύψει» (π.χ χαμηλή αυτοπεποίθηση, είναι πολύ ευαίσθητο, θέλει περισσότερη εξάσκηση σε λεπτή κινητικότητα κ.λπ)
Οι παραπάνω ερωτήσεις θα σε βοηθάνε να ελέγχεις την πρόοδο του. Με τον καιρό θα βλέπεις όλο και περισσότερες διαφορές εν συγκρίσει με τον πρώτο καιρό. Αυτό θα αναπτερώνει και το δικό σου ηθικό :)

Τι να προσέξω επιλέγοντας παιδικό σταθμό:
Κάποιοι παιδικοί σταθμοί δεν δέχονται επισκέψεις όταν είναι σε λειτουργία. Το καλύτερο όμως «συμπέρασμα» θα το βγάλετε όταν δείτε τα πάντα να συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, οπότε προτιμήστε να επισκεφτείτε έναν παιδικό σταθμό ο οποίος δεν θα έχει σκοπό εξ’ αρχής να σας κρύψει κάτι.

Εγκαταστάσεις:
Στις εγκαταστάσεις το σημαντικότερο που ίσως θα πρέπει να προσέξουμε είναι η ασφάλεια. Πρέπει, λοιπόν, ο χώρος να είναι ασφαλής για την ηλικία του παιδιού που θα φιλοξενηθεί, να έχει τα κατάλληλα και ασφαλή παιδικά έπιπλα, να είναι καθαρά και οι εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί χώροι να είναι άνετοι για την ελεύθερη κίνηση τόσο των παιδιών όσο και του προσωπικού. Η αυλή που είναι ο χώρος όπου τα παιδιά χαίρονται περισσότερο να παίζουν, θα πρέπει να είναι σωστά διαμορφωμένη και καλυμμένη με το κατάλληλο δάπεδο ασφαλείας.
Αν δεν σας το προτείνουν, ζητήστε να δείτε τους χώρους της κουζίνας, τις τουαλέτες και το χώρο που κοιμούνται το μεσημέρι.
Μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στην τάξη τους. Δείτε αν υπάρχουν βιβλία, παιχνίδια και τι είδους είναι αυτά. Επίσης δείτε αν υπάρχουν ζωγραφιές ή άλλες χειροτεχνίες που έχουν φτιάξει τα παιδιά που ήδη φοιτούν.

Οργάνωση: Ρωτήστε για το ωράριο. Ποιες είναι οι δραστηριότητες και αν υπάρχει και πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων (π.χ. κολύμβηση, TaeKwoDo κλπ) σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει.
Τι θα τρώνε τα παιδιά κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο. Ζητήστε αν υπάρχει αναλυτικό ετήσιο μενού.
Έχει ο παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο;
Αν πρόκειται για ιδιωτικό σταθμό, ποιο είναι το κόστος; Αν το παιδί μετακινείται με το σχολικό η τιμή θα είναι παραπάνω, αλλά για παν ενδεχόμενο διευκρινίστε το.
Σε περίπτωση που οι μετακινήσεις γίνονται με σχολικό, φροντίστε η μετακίνηση αυτή να μην γίνει ολόκληρο ταξίδι για το παιδί. Εξάλλου ίσως χρειαστεί κάποια φορά να το πάρετε από το σχολείο εκτάκτως εσείς.
Ενημερωθείτε για το αν δικαιούστε επιδότηση από τη δουλειά σας ή με πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Αν είστε από τους «τυχερούς» ρωτήστε αν δέχονται παιδιά με προγράμματα ΕΣΠΑ.  

Προσωπικό:  Ρωτήστε τι γνώσεις και τι προϋπηρεσία έχει η υποψήφια δασκάλα του μικρού σας;
Επίσης καλό θα ήταν και το άτομο που διευθύνει τον παιδικό σταθμό να έχει σχέση με το αντικείμενο και φυσικά τις ανάλογες παιδαγωγικές γνώσεις.
Μην μείνετε στα πτυχία και τις γνώσεις των υπευθύνων (που βεβαίως και είναι απαραίτητα). Ρίξτε όμως μια γενικότερη ματιά σε κάτι πιο ουσιώδες: Είναι χαρούμενα τα παιδιά που βλέπετε γύρω σας;
Κάποιοι παιδικοί σταθμοί συνεργάζονται με επαγγελματίες υγείας όπως παιδιάτρους, παιδοψυχολόγους, λογοπεδικούς κ.λπ. Ρωτήστε αν υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα στο συγκεκριμένο παιδικό σταθμό. Κυρίως σε περίπτωση που το παιδί είναι πρόωρο ή χρειάζεται παρακολούθηση για οποιοδήποτε άλλο λόγο, θα σας βοηθήσει επιπλέον στην παρακολούθηση της εξέλιξης του.


Τέλος, βεβαιώσου ότι πρόκειται για παιδικό σταθμό και όχι κέντρο φύλαξης.


Όταν αποφασίσεις να επισκεφθείς έναν παιδικό σταθμό, μην ξεχάσεις να πάρεις τη λίστα με τις ερωτήσεις και τις σημειώσεις σου μαζί σου. Έτσι δεν θα παραλείψεις να πάρεις καμία από τις πληροφορίες που χρειάζεσαι.


Κάθε γονιός έχει τις δικές του προτεραιότητες και κριτήρια, γι’ αυτό μην διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε σε προβληματίζει. Άλλωστε ο τρόπος με τον οποίο θα σε αντιμετωπίσουν θα σε βοηθήσει για την επιλογή σου.   


Εσύ πως επέλεξες παιδικό σταθμό; 
Αν θες να μοιραστείς το μυστικό σου, γράψε το σχόλιο σου.

photo από: http://www.clipartpanda.com/
Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017