Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Δεν ξεχνώ... Η Προωρότητα και στην Κύπρο.

Η αλήθεια είναι ότι κουράστηκα πολύ τον χειμώνα που πέρασε. Ακόμα δεν ξέρω αν θα προλάβω να ξεκουραστώ ουσιαστικά μέχρι να ξεκινήσω πάλι το "δρόμο" για τις υποχρεώσεις που θα με κυνηγάνε τον επόμενο χειμώνα.
Άλλωστε τι έχει σημασία; Να προλάβεις να πάρεις μια ανάσα πριν ξεκινήσεις την ανηφόρα :)

Η πρώτη ανάσα διακοπών ήρθε αρχές Ιουλίου, με ένα ταξίδι στην Κύπρο, το οποίο στάθηκε αφορμή για αυτή την ανάρτηση.


Ο "ανήφορος" της προωρότητας στην Κύπρο.
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη γεννιούνται 500,000 πρόωρα νεογνά. Αυτό καθιστά τα πρόωρα νεογνά τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη. Στην Κύπρο, 1 στα 10 νεογνά γεννιέται πρώρα, ποσοστό που κατατάσσει την Κύπρο στην 13η θέση, κατ' αναλογία πληθυσμού, παγκοσμίως.


"Θερμοκοιτίδα Αγάπης"
Ο Σύνδεσμος Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Κύπρου, "Θερμοκοιτίδα Αγάπης", είναι μια μη-κυβερνητική εθελοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2011 με στόχο:

 • την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την προωρότητα και άλλους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η παραμονή ενός μωρού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και 
 • τη στήριξη των νεογνών, των γονέων τους και του προσωπικού της Μονάδας στον αγώνα που δίνουν καθημερινά.
Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η "Θερμοκοιτίδα Αγάπης", διοργανώνει και υποστηρίζει κοινωνικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προώθηση και επίλυση ιατρικών, κοινωνικοοικονομικών και άλλων προβλημάτων των οικογενειών με πρόωρα μωρά καθώς και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με σκοπό την μείωση της προωρότητας στην Κύπρο.

Δράσεις και έργο της "Θερμοκοιτίδας Αγάπης" στην Κύπρο:
 • Από το 2011 (έτος δημιουργίας της) και κάθε χρόνο, η "Θερμοκοιτίδα Αγάπης" διοργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης με αφορμή την 17η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας.
 • Φροντίζει για την εκπαίδευση του προσωπικού της Μ.Ε.Ν.Ν για τη μέθοδο Developmental Care καθώς και για την μέθοδο Kangaroo Care.
 • Φροντίζει για τη δημιουργία δωματίου θηλασμού μέσα στη Μ.Ε.Ν.Ν.
 • Οργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για γονείς.
 • Φροντίζει για την αγορά ειδικών καθισμάτων για το θηλασμό και τη μέθοδο Kangaroo Care, καθώς επίσης και για τη αγορά ειδικών "φωλιών" για τις θερμοκοιτίδες και jelly pillows (ειδικά μαξιλαράκια) για την αποφυγή δυσμορφίας στα κεφαλάκια των μωρών.
 • Διοργανώνει εκδηλώσεις οικονομικής ενίσχυσης.
 • Οργανώνει ετήσια Ποδηλασία Αγάπης με σκοπό πάντα την ευαισθητοποίηση στα θέματα που αφορούν την Προωρότητα.
 • Δημιούργησε ομάδα πλεξίματος αποτελούμενη κυρίως από γιαγιάδες πρόωρων μωρών.

Δράσεις της "Θερμοκοιτίδας Αγάπης" σε Ευρωπαϊκό επίπεδο:

 • To 2012 η "Θερμοκοιτίδα Αγάπης" υιοθέτησε τη Λευκή Βίβλο με τα δικαιώματα των πρόωρων και των οικογενειών τους έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ανισότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα πρόωρα νεογνά και οι οικογένειες τους σε θέματα υγείας.
 • Το Νοέμβριο του 2013 ο Σύνδεσμος συμμετέχει με έργο μητέρας ζωγράφου από την Κύπρο σε έκθεση ζωγραφικής που έγινε μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα προωρότητας. 
 • 2013-2014 Γίνεται Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γονέων του EFCNI.
 • Η "Θερμοκοιτίδα Αγάπης" συμμετέχει στη δράση του EFCNI "European Standards of Care for Newborn Heath", για τη θέσπιση ενιαίων προτύπων ποιότητας, με σκοπό να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για τη σωστή φροντίδα σε όλες τις εγκύους και τα πρόωρα μωρά.
 • Ετήσια παρουσία του Συνδέσμου στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του EFCI κάθε Φεβρουάριο.


Μια προωρομαμά "Πρέσβειρα Καλής Θέλησης"του έργου του Συνδέσμου "Θερμοκοιτίδα Αγάπης"

Την προσπάθεια για ευαισθητοποίηση στηρίζει με τη συμβολή της και η Κύπρια ηθοποιός Μαρία Ιωάννου η οποία είναι  "Πρέσβειρα Καλής Θέλησης" της "Θερμοκοιτίδας Αγάπης". Η επιλογή της δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί τυχαία καθώς είναι και η ίδια περήφανη μαμά δυο πρόωρων διδύμων.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα : http://www.efcni.org/

Βρείτε τη "Θερμοκοιτίδα Αγάπης" στο facebook


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017