Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016

Μπαίνοντας στο μυαλό των μικρών παιδιών: Φαντασία ή πραγματικότητα;

Η φαντασία κατέχει κεντρικό ρόλο τη ζωή των παιδιών και είναι πολύτιμη αλλά και απαραίτητη για την ανάπτυξή τους.

Η φαντασία στη ζωή των παιδιών
Μέσα από τη φαντασία, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να εξερευνήσουν ποικίλα συναισθήματα, από τον θυμό και τον φόβο μέχρι την αγάπη και τον ενθουσιασμό. Επίσης, υποδύονται ρόλους του καθημερινού τους περιβάλλοντος (μπαμπάς, μαμά, δασκάλα, γιατρός κλπ.), πράγμα που αποδεικνύεται ιδιαίτερα θεραπευτικό σε περιπτώσεις όπου έχουν φοβηθεί (π.χ. επίσκεψη στο γιατρό) ή δίνει σημαντικές πληροφορίες στους γονείς σχετικά με τις δικές τους συμπεριφορές και πώς αυτές αντικατοπτρίζονται στα μάτια ενός μικρού παιδιού. Ακόμη, μέσα από τα παιχνίδια φαντασίας τα παιδιά αποδίδουν ανθρώπινες ιδιότητες και συναισθήματα σε έμψυχα και άψυχα αντικείμενα.
φωτο από: www.demilked.com


Μέσα από το φανταστικό παιχνίδι, το παιδί μπορεί να διαχειριστεί το άγχος που του δημιουργείται από την πραγματικότητα και τα διαρκώς καινούρια ερεθίσματα που δέχεται και καλείται να επεξεργαστεί.
Η φαντασία είναι ένας τρόπος απόκτησης γνώσεων για το παιδί και γι’ αυτό μπορούμε να την εντάξουμε από τα πρώτα χρόνια στη ζωή τους με τρόπο παιδαγωγικά εποικοδομητικό.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να μην αποπαίρνουμε τα παιδιά όταν μας περιγράφουν το τέρας που βρίσκεται στο δωμάτιό τους ή τον φανταστικό φίλο που τους συντροφεύει στις σκανταλιές τους. Μπορούμε να συμμετέχουμε κι εμείς ορισμένες φορές στα παιχνίδια που κάνουν με τη φαντασία τους και μέσα από αυτά, να τα βοηθήσουμε να ανακαλύψουν νέους τρόπους να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους, αλλά και να επιλύουν τα προβλήματά τους.

Φαντασία ή πραγματικότητα;         
Σε μικρότερες ηλικίες (έως 4 ετών), οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας δεν είναι τόσο ευδιάκριτες και μπορεί να ταλαντεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας από τον κόσμο της φαντασίας στον κόσμο της πραγματικότητας και το αντίστροφο.
Μεγαλώνοντας τα παιδιά (από 4 ετών και άνω), είναι σε θέση να ξεχωρίζουν καλύτερα την φαντασία από την πραγματικότητα και να κινούνται ανάμεσα στους δύο αυτούς κόσμους χωρίς να τους συγχέουν.
Παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με πολλές και έντονες οικογενειακές συγκρούσεις ή ψυχοσυναισθηματικά θέματα, ενδέχεται να βρίσκουν καταφύγιο στον κόσμο της φαντασίας για να μην έρθουν αντιμέτωπα με την σκληρή, πολλές φορές, πραγματικότητα.


Ψέμα ή φαντασία
Πολλές φορές για να «διευκολύνουμε» την καθημερινή συνεργασία με τα παιδιά μας, καταφεύγουμε σε ψέματα, όπως «Θα έρθει ο μπαμπούλας να φάει το φαγητό σου» ή «Τώρα κοιμήθηκαν όλα τα παιχνίδια. Πρέπει να κοιμηθείς κι εσύ.» Σε τέτοιες περιπτώσεις, ίσως χρειάζεται να αναρωτηθούμε κι εμείς οι ίδιοι τι αποτέλεσμα έχουν αυτές οι συμπεριφορές στην εξέλιξη και στη διαμόρφωση της προσωπικότητας- ψυχοσύνθεσης των παιδιών μας (π.χ. υιοθέτηση λάθος προτύπων συμπεριφοράς)
Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει τι είναι αληθινό
φωτο από:www.dreams.co.uk
Θα σας δοθούν πολλές ευκαιρίες για να ενδυναμώσετε την διαφορά ανάμεσα στο τι είναι αληθινό και τι δεν είναι. Καθώς βλέπετε μια ταινία ή μια εκπομπή, τονίστε ότι οι ηθοποιοί είναι αληθινοί άνθρωποι που προσποιούνται τους χαρακτήρες της ιστορίας. Το παιχνίδι ρόλων προσφέρει άλλη μια ευκαιρία για να ενδυναμώσετε αυτήν την ιδέα: «Θέλεις να προσποιηθώ το μωρό που κλαίει; Κι εσύ θα είσαι ο γιατρός που με παρηγορεί;»


Νίκη Λιώτη, Ψυχολόγος

Συστημική – Οικογενειακή Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017