Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016

Οδοντικά Προβλήματα που σχετίζονται με την Προωρότητα.

Συχνά οι γονείς πρόωρων μωρών αναρωτιόνται για το αν τα προβλήματα στην υγεία των δοντιών των παιδιών τους έχουν σχέση με την πρόωρη γέννησή τους.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρόωρα βρέφη έχουν ένα αυξημένο ρίσκο να αναπτύξουν οδοντικά προβλήματα όπως: καθυστέρηση στην  εμφάνιση των πρώτων δοντιών, υποπλασία της αδαμαντίνης, αποχρωματισμό των δοντιών, αυλάκι υπερώας και μια πιθανή αύξηση του «κινδύνου» να χρειαστούν σιδεράκια.

φωτο από: www.healthyhippie.net


Η καθυστέρηση της εμφάνισης των πρώτων δοντιών είναι συνηθισμένη στα πρόωρα, κυρίως σε εκείνα που είχαν πολύ χαμηλό βάρος γέννησης ή ήταν πολύ άρρωστα. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται σε πιθανές μολύνσεις μετά τη γέννα, την κακή διατροφή (ή διατροφή που είναι σημαντικά διαφορετική από εκείνη της μήτρας) και/ή στην παρατεταμένη διασωλήνωση. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η γέννηση διεγείρει τη διαδικασία της έκρηξης των δοντιών, ως εκ τούτου, ένας πρόωρος τοκετός θα αλλάξει αυτή τη διαδικασία. Αν ανατρέξετε στο βιβλίο «Your Premature Baby and Child: Helpful Advice for Parents (Berkley, 1999)» στο γράφημα που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο βγαίνουν κανονικά τα δόντια, θα δείτε ότι αν ένα μωρό έχει γεννηθεί πολύ μικρό ή με σοβαρά προβλήματα υγείας, η πρόβλεψη για την εμφάνιση των πρώτων δοντιών μπορεί να είναι με 2-6 μήνες καθυστέρηση.

Υποπλασία της αδαμαντίνης: Υποπλασία στο σμάλτο σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη σμάλτου (λευκό επίχρισμα) στο εξωτερικό των δοντιών. Τα πρόωρα βρέφη έχουν υποπλασία αδαμαντίνης τέσσερις φορές πιο συχνά από τον μέσο όρο των τελειόμηνων παιδιών.

Τα πάνω μπροστινά, αριστερά νεόγιλα δόντια είναι δύο φορές πιο πιθανό να παρουσιάσουν υποπλασία της αδαμαντίνης από τα δεξιά. Μπορεί  να βρεθεί στα μόνιμα δόντια, ωστόσο, τα προβλήματα είναι γενικά λιγότερο σοβαρά.

Αιτίες για την υποπλασία στο σμάλτο είναι η διασωλήνωση, ο μηχανικός αερισμός καθώς και η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Τα παιδιά με υποπλασία της αδαμαντίνης είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κοιλότητες σε αυτά τα δόντια και θα χρειαστεί προσεκτικό καθημερινό βούρτσισμα και στενή παρακολούθηση από οδοντίατρο.

Ο οδοντικός αποχρωματισμός συνήθως συμβαίνει μόνο σε εκείνα τα πρόωρα παιδιά που είχαν υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Ένα κίτρινο ή καφέ χρώμα φαίνεται μόνο στα πρωτογενή δόντια και δεν μπορεί να απομακρυνθεί με βούρτσισμα ή από τον οδοντίατρο.

Το αυλάκι της υπερώας είναι ένα στενό αυλάκι στην οροφή του στόματος, που επίσης ονομάζεται και σκληρή υπερώα. Αυτό το αυλάκι προκαλείται από τη διασωλήνωση στη Μ.Ε.Ν. Κάποια πρόωρα έχουν αναπτύξει αυλάκια αφού διασωληνώθηκαν  έστω και για λίγες μέρες, αλλά σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια διασωλήνωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτυχθεί αυλάκι της υπερώας.

Επιπλοκές όπως η κακή τοποθέτηση των δοντιών (αραιά ή στριμωγμένα δόντια), το πιπίλισμα ή προβλήματα ακοής πιθανόν να εμφανιστούν.

Η ανάγκη για σιδεράκια μπορεί να μην προκληθεί από την προωρότητα. Λίγες μελέτες έχουν γίνει σε αυτόν τον τομέα και οι οδοντίατροι συνεχίζουν να ψάχνουν στοιχεία πάνω στο θέμα. Μερικοί ορθοδοντικοί ασχολούνται με πρόωρα που παρουσίασαν «συνωστισμό» των δοντιών ή παρουσιάζουν το αυλάκι της υπερώας στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Άλλοι πιστεύουν ότι η ανάγκη για σιδεράκια δεν μπορεί να καθοριστεί, έως ότου εμφανιστούν οι γομφίοι των έξι χρόνων, καθώς δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα μέχρι να μπορέσουν να μετρηθούν οι διαστάσεις της γνάθου.

Μερικοί γονείς αναρωτιούνται για το αν η απουσία δοντιών είναι αποτέλεσμα της προωρότητας. Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν αυτή τη συσχέτιση.

Όπως και με πολλά άλλα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με την προωρότητα, όσο πιο μικρό και άρρωστο και αν ήταν το προωράκι σας, τόσο πιο πιθανόν είναι να αναπτύξει τα παραπάνω προβλήματα.

Εάν ανησυχείτε για τα δόντια του πρόωρου παιδιού σας, σιγουρευτείτε και δείτε έναν παιδοδοντίατρο ή έναν γενικό οδοντίατρο ο οποίος θα έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση προβλημάτων των πρόωρων βρεφών.

Πρόωρα που παρουσιάζουν «στοματική απέχθεια» ή αισθητηριακά προβλήματα πιθανόν να μην δεχθούν να πλησιάσει κοντά στο στόμα τους ο οδοντίατρος. Ένας επαγγελματίας ή λογοθεραπευτής ίσως έχει να σας δώσει κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να βοηθήσει την επαφή «παιδοδοντιάτρου- παιδιού». Ίσως να είναι καλύτερα να πάτε το παιδί που έχει αισθητηριακά προβλήματα σε έναν παιδοδοντίατρο που ειδικεύεται στο χειρισμό δύσκολων καταστάσεων με παιδιά.

φωτο από: www.growupsmilingdental.com.au

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστά για όλα τα παιδιά, έλεγχο από οδοντίατρο από τα πρώτα τους γενέθλια. Αν το πρόωρα γεννημένο παιδί σας μέχρι την ηλικία ενός έτους δεν έχει ακόμη αναπτύξει δόντια, καλέστε τον οδοντίατρο σας και ζητήστε τη συμβουλή του και προγραμματίστε μαζί του την πρώτη σας επίσκεψη.


Μετάφραση: tosodoulika.blogspot.gr


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017