Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015

Συνέντευξη - Μένια Κουκουγιάννη και karkinaki.gr

Το πρώτο blog- site που μου ήρθε στο μυαλό όταν αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή τη στήλη δεν ήταν άλλο από το karkinaki.gr
Η περσινή Χριστουγεννιάτικη Δράση μας, ήταν η αφορμή για τη διαδικτυακή γνωριμία μου με τη Μένια Κουκουγιάννη, τη δημιουργό του karkinaki, η οποία όχι μόνο συμμετείχε στη δράση αλλά προσέφερε πολύτιμη βοήθεια στην οργάνωση της πρώτης μας αυτής κίνησης.
Σήμερα θα φιλοξενήσουμε τη Μένια στην πρώτη μας «συνέντευξη» και θα γνωρίσετε και εσείς έναν από τους γονείς που αξίζουν το θαυμασμό και την προσοχή μας. Έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να πει τα πράγματα με το όνομα τους, όπως «Καρκίνος».

v  Μένια καλώς ήρθες και σ’ ευχαριστώ πολύ που δέχθηκες την πρόταση. Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για εσένα και πως πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις αυτό το site;
Εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση!
Το www.karkinaki.gr είναι το 1ο ενημερωτικό site στην Ελλάδα για τον παιδικό καρκίνο. Όταν διαγνώστηκε η κόρη μας με Οξεία Λεμφοβλαστική Λευχαιμία και γνωρίσαμε την ασχήμια του καρκίνου, ήρθαμε αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα και καταστάσεις που δεν μπορείς εύκολα να χειριστείς. Δε βρήκα τη βοήθεια και τις λύσεις που θα ήθελα, για να γίνει η καθημερινότητα μας λίγο πιο εύκολη, τουλάχιστον στα πρακτικά θέματα. Με τον σύζυγό μου, λοιπόν, αποφασίσαμε ως γονείς της Νεφέλης να «κοινοποιήσουμε» όσα ζούμε, να ζητήσουμε βοήθεια, να βοηθήσουμε και, κυρίως, να μιλήσουμε για τον παιδικό καρκίνο.

v  Όσοι γονείς έχουμε περάσει καιρό σε κάποιο νοσοκομείο με το παιδί να νοσηλεύεται, έχουμε περάσει ώρες να αναρωτιόμαστε: «Γιατί σε μένα; Γιατί στο δικό μου παιδί;» Εσύ πέρασες από αυτή τη φάση και τι απάντηση έδωσες; 
Όχι! Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν την έκανα ποτέ. Αναρωτιέμαι, όμως, γιατί να υποφέρουν τα παιδιά γενικά. Όχι μόνο το δικό μου παιδί.

v  Τι δυσκολίες έχουν να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητα τους οι γονείς  που τα παιδιά τους έρχονται αντιμέτωπα με τον καρκίνο;
Δε θα μιλήσω για τα ιατρικά θέματα, γιατί δεν είμαι γιατρός. Θα σου πω όμως αυτά που αντιμετώπισα εγώ μέσα στο νοσοκομείο. Προβλήματα που αφορούν τη διατροφή τόσο του άρρωστου παιδιού όσο και του συνοδού. Προβλήματα με κάποιες ιατρικές εξετάσεις, που δε γίνονται στο νοσοκομείο και πρέπει ο ένας από τους δύο γονείς να τρέχει σε διάφορα νοσοκομεία για να πηγαίνει τα δείγματα. Προβλήματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, που αφορούν βέβαια όλη την οικογένεια και που δεν τελειώνουν όταν βγαίνει το παιδί από το νοσοκομείο. Προβλήματα που αφορούν τα αδερφάκια που μένουν πίσω στο σπίτι. Προβλήματα για το ίδιο το άρρωστο παιδί, όπως η επανεντάξη του στο φιλικό-σχολικό περιβάλλον. Τα παιδιά δικαιούνται δάσκαλο στο σπίτι για να μη χάνουν τις σχολικές χρονιές αλλά, δυστυχώς, αυτό δεν καλύπτεται από την πολιτεία. Προβλήματα με την εργασία, ειδικά της μαμάς. Οι μαμάδες αφήνουν τη δουλειά τους, με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τα οικονομικά της οικογένειας –ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε. Προβλήματα που αφορούν το παιδί και την οικογένεια του όταν θα πρέπει το παιδί να μεταφερθεί στο εξωτερικό. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα...

v  Τι πρέπει να ξέρουμε για τον παιδικό καρκίνο;
Ότι είναι ιάσιμος σε πολλές, στις περισσότερες ίσως περιπτώσεις! Ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως «διαρκεί» πολύ (στα 5 χρόνια ακούς το 100% της ίασης) και ότι το παιδί και η οικογένεια του μας χρειάζονται δίπλα τους.

v  Τι μήνυμα θα ήθελες να δώσεις στους γονείς που στο παιδί τους έχει διαγνωστεί κάποιας μορφής καρκίνου;
Να πιστέψουν στο παιδί τους, στην επιστήμη, στους γιατρούς, στα θαύματα. Τα παιδιά έχουν απίστευτη δύναμη και κερδίζουν τον αγώνα για τη Ζωή τους. Δύναμη παίρνουμε από τα παιδιά μας.

v  Γράψε μας σε ποια κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσαν να σε βρουν και να έρθουν σε επαφή μαζί σου:
Στο www.karkinaki.gr μιλάμε ανοιχτά για τον παιδικό καρκίνο. Υπάρχει και ειδική ενότητα για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη, όπου ειδικοί απαντούν σε όλα τα ερωτήματα και επικοινωνούν και τηλεφωνικά, με όσους το επιθυμούν. Οι σελίδες μας στα social media είναι :

Γνώρισε και εσύ το site που σώζει παιδικές ζωές και δίνει δύναμη σε γονείς να αντιμετωπίσουν τον παιδικό καρκίνο.  karkinaki.gr
Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017