Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015

Πάμε κατασκήνωση!

Τελείωσε άλλη μια σχολική χρονιά. Τα βιβλία και οι σχολικές έγνοιες μπήκαν στην άκρη και η καλοκαιρινή ξεγνοιασιά ήρθε!

Κουβαδάκια, μπρατσάκια, μπάλες, παιχνίδι, μπάνια στη θάλασσα με αγαπημένους φίλους.

«Με την άδεια όμως από τη δουλειά τι γίνεται; Στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά θα βαρεθεί σύντομα και θα πρέπει να πας εσύ να πάρεις το παιδί πίσω.»


Αυτά και πολλά άλλα βρεθήκαμε να συζητάμε ένα απόγευμα οι μαμάδες της παρέας. Έχουν περάσει την ηλικία των 6 ετών και έτσι ξαφνικά οι ανάγκες τους αλλάζουν. Μεγαλώνουν και θέλουν να νιώσουν πιο ελεύθερα και ανεξάρτητα. Να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους.

Σωστά! Τι γίνετε όμως αν είσαι μαμά με προωράκι; Γιατί το συγκεκριμένο θέμα τελικά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε θέμα «θρίλερ»!

Ο λόγος: Κατασκήνωση
Σε μια μαμά με πρόωρο υπάρχουν δύο θέματα που μπορείς να της ζητήσεις να συζητήσετε και να είναι σίγουρο ότι θα την ταράξεις όσο δεν θες: Παιδικός σταθμός και αποχωρισμός. (βλέπε: εκδρομή χωρίς το παιδί, να το στείλεις στον παππού και τη γιαγιά για λίγες μέρες, ΜΟΝΟ ΤΟΥ και κατασκήνωση!)

Η αλήθεια όμως είναι ότι αν εσύ σαν γονιός «ξεπεράσεις» τα της προωρότητας (και εφόσον το παιδί έχει φανεί να είναι από τις περιπτώσεις με «καλή έκβαση») η κατασκήνωση θα το βοηθήσει σε πολλούς τομείς.

1.  Κοινωνικοποίηση:  Είναι από τους κυριότερους λόγους που συνιστούν οι ειδικοί τον παιδικό σταθμό. Υπάρχει όμως μια διαφορά σε σχέση με την κατασκήνωση: Οι φίλοι των καλοκαιρινών διακοπών και οι στιγμές μαζί τους μένουν χαραγμένες στο μυαλό και στην καρδιά μας για πάντα.

2.   Ανεξαρτητοποίηση: Ντύνεται μόνο του; Πλένεται μόνο του; Μαζεύει τα παιχνίδια του ή τα μαζεύεις εσύ μανούλα; Στην κατασκήνωση, θα μάθει και όταν με το καλό γυρίσει θα δεις  πόσο περήφανα θα σου δείξει όλα όσα έμαθε. Πιο περήφανη όμως θα νιώσεις εσύ, που θα ξέρεις το κάθε βήμα του μέχρι την κορυφή της ανεξαρτητοποίησης.


3.  Κίνηση: Συνήθως τα πρόωρα γεννημένα παιδιά είναι λίγο πιο αργά στις κινήσεις τους ή δυσκολεύονται  στο να τις συγχρονίσουν. Η άθληση όμως στο χώρο των κατασκηνώσεων όπως κολύμβηση, ποδόσφαιρο,  αναρρίχηση κ.α. , βοηθούν στην κινητική ανάπτυξη.4.  Αυτοεκτίμηση και ανεβασμένη αυτοπεποίθηση: Άθληση, βραδιές τραγουδιού, διαγωνισμοί χορού και κατασκηνωτικά παιχνίδια βοηθούν στην ψυχολογική ενδυνάμωση του παιδιού.

5.   Δημιουργικότητα και νέες ανακαλύψεις: Με τους νέους του φίλους θα μάθει να κάνει διάφορες κατασκευές και χειροτεχνίες, θα μάθει να σέβεται και να αγαπά το περιβάλλον και θα λάβει μέρος σε θεατρικές παραστάσεις.


Εγώ πάντως έχω πειστεί και όχι από τυχαίο άτομο. Μου το ζήτησε ο ίδιος ο «ενδιαφερόμενος» όταν μια μέρα έπεσαν στα χέρια του κάτι διαφημιστικά φυλλάδια κατασκηνώσεων που βρήκε ο μπαμπάς μας σε μια δημόσια υπηρεσία. Η αλήθεια είναι ότι στο θέμα των κατασκηνώσεων είχα μείνει λίγο πίσω, νομίζοντας ότι είναι μια πολυτέλεια που λίγοι μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους. Μέγα λάθος όμως, καθώς υπάρχουν κατασκηνώσεις που δέχονται δωρεάν από πολλά ταμεία, αλλά σαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση βρήκα την κατασκήνωση «Αναγέννηση» (για ηλικίες 6-16 ετών) η οποία εκτός των άλλων, παρέχει και ειδικό Πρόγραμμα ανέργων και χαμηλόμισθων («Πρόγραμμα ανέργων και χαμηλόμισθων φιλοξενίας ΟΑΕΔ»). Η κατασκήνωση Αναγέννηση ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1974 και βρίσκεται σε υψόμετρο 350μ. πάνω από τον Ευβοϊκό κόλπο, στην περιοχή του Καλάμου Αττικής. Έτσι συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Για αυτό λοιπόν…
Πάμε κατασκήνωση!


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017