Τετάρτη, 1 Απριλίου 2015

Υπόγραψε και εσύ! Αίτηση σχετικά με την υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού στις Μονάδες Νεογνών

Αγαπητοί γονείς, φίλοι/φίλες, υποστηρικτές του μητρικού θηλασμού,

Η παρακάτω αίτηση αφορά τη βελτίωση των συνθηκών στις Μονάδες Νεογνών της χώρας μας, όσον αφορά την προώθηση και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.

Όλοι όσοι μελετήσουν την αίτηση και συμφωνούν με το περιεχόμενό της (είτε είναι γονείς, είτε όχι), εφόσον επιθυμούν να υπογράψουν δημοσίως, μπορούν να γράψουν τα στοιχεία τους σαν σχόλιο, κάτω από την αίτηση εδώ (εάν σας δίνει τη δυνατότητα το Facebook) ή εναλλακτικά κάτω από την καρφιτσωμένη δημοσίευση στην εκδήλωσηhttps://m.facebook.com/events/1375218169471405?view=pinned.

Επιλέγοντας "ναι" για τη συμμετοχή σας στην εκδήλωση αυτή στο Facebookhttps://www.facebook.com/events/1375218169471405/ ή πατώντας "Like" ("Μου αρέσει"), αλλά χωρίς να γράψετε σε σχόλιο ή να στείλετε με μήνυμα τα στοιχεία σας, δεν συμπεριλαμβάνεστε στους υπογράφοντες και δε θα φαίνεται η υποστήριξη σας, όταν θα σταλεί η αίτηση.

Όσοι/ες δε θέλουν να υπάρχουν τα στοιχεία τους δημοσίως, μπορούν να στείλουν προσωπικό μήνυμα με τα στοιχεία στην Konstantina Giannioti (https://www.facebook.com/konstantina.giannioti) και θα συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο.

Εναλλακτικά, τα στοιχεία μπορούν να σταλούν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της ομάδας "Θήλαστρο & Θηλασμός" (email) thilastro@gmail.com 

Όσες μητέρες νεογνών, τα οποία φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται σε Μονάδες επιθυμούν, μπορούν να αναφέρουν τα εξής στοιχεία: Ονοματεπώνυμο, Μονάδα Νεογνών, Ημερομηνία-Διάρκεια Νοσηλείας (για παράδειγμα Κωνσταντίνα Γιαννιώτη, Μαιευτήριο “Μητέρα” Μαρούσι Αττικής, 15/12/2010-16/12/2010) και οι υπογραφές τους θα προηγηθούν, καθώς αυτές βίωσαν την εμπειρία του αποχωρισμού από το μωρό/τα μωρά τους και γνωρίζουν καλύτερα την υπάρχουσα κατάσταση.

Όσες μητέρες επιθυμούν, μπορούν να γράψουν την ιστορία τους και να στείλουν την παρακάτω αίτηση μεμονωμένα, από την προσωπική τους διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email).

Όσοι/ες κοινοποιήσετε την αίτηση σε ομάδες, σελίδες ή προφίλ, εάν συλλέξετε υπογραφές, στείλτε τις όπως περιγράφονται παραπάνω (μέσω πμ ή email).

Όταν συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές, η αίτηση θα σταλεί στους φορείς που αναφέρονται παρακάτω.

Σχόλια πέραν των στοιχείων που απαιτούνται για την υπογραφή, θα διαγράφονται για ευνόητους λόγους.

Ευχαριστούμε θερμά τη δικηγόρο Σεβαστή Δημοσίου, για την πολύτιμη βοήθεια και τη συμβολή της στη σύνταξη της παρούσας αίτησης.

Η διαχείριση της ομάδας "Θήλαστρο & Θηλασμός"ΠΡΟΣ
Υπουργείο Υγείας (Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής, Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας)
Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού
Εθνική Επιτροπή για το Μητρικό Θηλασμό
Συνήγορο του Παιδιού
Ε.Ο.Φ.
Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης
Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Αξιότιμοι/ες κύριοι/ες,

Είναι γεγονός πως παρά τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, του επιπέδου υγείας των ανθρώπων και την ύπαρξη πολυάριθμων επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα του προγεννητικού ελέγχου, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νεογνών στη χώρα μας αποχωρίζονται τη μητέρα τους και νοσηλεύονται σε Μονάδες Φροντίδας Νεογνών (ΜΦΝ) ή Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ), σε δημόσιες ή ιδιωτικές κλινικές. Μητέρες με δίδυμα, πρόωρα, λιποβαρή μωρά ή με μωρά που εμφανίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, για αρκετές μέρες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγκαλιάσουν, να γνωρίσουν, να φροντίσουν και να θηλάσουν τα παιδιά που έφεραν στον κόσμο. Ο αποχωρισμός μητέρας-βρέφους είναι επώδυνος και ανάλογα την περίπτωση, μπορεί να αποβεί εξαιρετικά τραυματικός ή/και επικίνδυνος για τo βρέφος και τη μητέρα. Συνήθης πρακτική αποτελούν η ελλιπής επαφή μητέρας-βρέφους και η σίτιση των βρεφών στις Μονάδες με μπιμπερό πριν μάθουν να θηλάζουν, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό ανυπέρβλητα τις μητέρες που επιθυμούν, είναι ικανές και επιβάλλεται να θηλάσουν τα τέκνα τους.
Σύμφωνα, όμως, με πολυάριθμα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν πρακτικές, οι οποίες αποδεδειγμένα βελτιώνουν τις συνθήκες φιλοξενίας των νεογνών στις Μονάδες, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους, αυξάνουν τις πιθανότητες των βρεφών αυτών να θηλάσουν, βοηθούν τους γονείς να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα δυσάρεστα συναισθήματα του αποχωρισμού από τα μωρά τους και πλέον έχουν υιοθετηθεί από τις αντίστοιχες κλινικές σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
Μελέτες δείχνουν, για παράδειγμα, ότι η μυρωδιά και η φωνή της μητέρας, την οποία το μωρό γνωρίζει ήδη μέσα από την κοιλιά της, η αίσθηση του δέρματός της και η αγκαλιά της μπορούν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση υγείας ενός πρόωρου βρέφους πολύ γρηγορότερα από τα διάφορα τεχνολογικά μέσα. Η μέθοδος φροντίδας δέρμα με δέρμα (μέθοδος Καγκουρώ, Kangaroo care) κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα οφέλη του μωρού που νοσηλεύεται από την επαφή δέρμα με δέρμα με τους γονείς του είναι αναρίθμητα. Βελτιώνεται ο καρδιακός ρυθμός του βρέφους, σταθεροποιείται η αναπνευστική λειτουργία, ρυθμίζονται καλύτερα η θερμοκρασία σώματος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνονται τα επίπεδα των ορμονών στρες στον οργανισμό του βρέφους απλά και μόνο από την επαφή του με το δέρμα του στήθους της μητέρας του. Οφέλη έχουν -εκτός από τα μωρά- και οι γονείς από την επαφή αυτή. Δυστυχώς, όμως, σε πολλά νοσοκομεία στη χώρα μας δεν προωθείται η συχνή και πολύωρη επαφή των πρόωρων βρεφών και γενικά των βρεφών που νοσηλεύονται σε Μονάδες, με τη μητέρα ή/και τον πατέρα τους, παρόλο που τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εκτός από τη σημαντικότατη παρουσία της μητέρας και τη στενή επαφή μαζί της, υπάρχει και κάτι ακόμα υψίστης σημασίας, το οποίο μπορεί να προσφέρει η μητέρα στο ευαίσθητο (πρόωρο, λιποβαρές, άρρωστο) μωρό της, που νοσηλεύεται: Το γάλα της. Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι για παράδειγμα το γάλα μιας μητέρας που γέννησε πρόωρα διαφέρει σε σύσταση από το γάλα μιας άλλης μητέρας που γέννησε ένα υγιές, τελειόμηνο μωρό. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά απολύτως απαραίτητα για την υγεία, την ανάπτυξη ακόμη και την επιβίωση του νεογέννητου μωρού της. Ακόμη και τα ειδικά σχεδιασμένα τροποποιημένα αγελαδινά γάλατα σε σκόνη για πρόωρα βρέφη αυξάνουν τον κίνδυνο βλαβών στο ευαίσθητο και ανώριμο γαστρεντερικό σύστημα και κάνουν πιο πιθανή την εμφάνιση λοιμώξεων και σοβαρών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω του μητρικού γάλακτος, μειώνονται τα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας των βρεφών (ειδικά των πρόωρων, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ακόμη πιο ανώριμο), καθώς μέσω του μητρικού γάλακτος το μωρό λαμβάνει έτοιμα αντισώματα και λεμφοκύτταρα, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό αντιμικροβιακών παραγόντων όπως η λυσοζύμη, η λακτοφερρίνη, οι κυτοκίνες, οι ιντερφερόνες κ.ά. Όταν μάλιστα πρόκειται για βρέφη τα οποία φιλοξενούνται σε νοσοκομειακές μονάδες και εκτίθενται σε ανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια, συνειδητοποιεί κανείς -ακόμη και χωρίς να μελετήσει τις πολυάριθμες δημοσιεύσεις- ότι ο θηλασμός και η σίτιση με μητρικό γάλα είναι υψίστης σημασίας για την επιβίωση του νεογνού.
Παρά τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όμως, η πραγματικότητα σε πολλές Μονάδες Νεογνών στη χώρα μας είναι δυσάρεστα διαφορετική. Οι γονείς αποτρέπονται από το να έρθουν σε επαφή με τα μωρά τους, με εξαίρεση λίγες φορές την ημέρα, συγκεκριμένες ώρες και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, φορώντας ειδική ενδυμασία, ακόμη κι αν τα μωρά φιλοξενούνται προληπτικά και όχι λόγω κάποιας παθολογικής κατάστασης. Από την άλλη, όταν η μητέρα δε νοσηλεύεται στο ίδιο κτίριο ή έχει πάρει εξιτήριο μετά τον τοκετό, θα πρέπει να πηγαινοέρχεται από όπου βρίσκεται, για να επισκεφθεί το μωρό της. Ειδικά σε περιπτώσεις όπου η οικογένεια κατοικεί σε άλλη περιοχή/πόλη/χωριό από εκεί όπου βρίσκεται η Μονάδα, οι γονείς αναγκάζονται να βρίσκονται όλη την μέρα στο δρόμο, να ταξιδεύουν ή να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για τη φιλοξενία τους σε ξενοδοχεία, τα οποία βρίσκονται σχετικά πιο κοντά στη Μονάδα, προκειμένου να περάσουν λίγα λεπτά με το μωρό τους.
Επιπρόσθετα από το περιορισμένο επισκεπτήριο στις Μονάδες Νεογνών, οι μητέρες συχνά δεν επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή δέρμα με δέρμα με τα μωρά τους και ως εκ τούτου δεν τους δίνεται η δυνατότητα να θηλάσουν. Τα μωρά στις περισσότερες Μονάδες Νεογνών της χώρας μας στερούνται τα πολυάριθμα οφέλη του θηλασμού, της επαφής με το δέρμα του στήθους της μητέρας τους και της αγκαλιάς της. Και σε όσες Μονάδες επιτρέπεται ο θηλασμός, τις περισσότερες φορές υπάρχει χρονικός περιορισμός και διακόπτεται, είτε το μωρό έχει ολοκληρώσει το γεύμα του και κοιμάται στην αγκαλιά της μητέρας του, είτε θηλάζει ακόμη.
Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μωρά που νοσηλεύονται στην πλειοψηφία των Μονάδων Νεογνών της Ελλάδας, είναι ότι στερούνται το μητρικό γάλα, ακόμα κι αν η μητέρα επιθυμεί να το αντλήσει και να το προσφέρει στο μωρό/στα μωρά της. Οι νέες μητέρες λαμβάνουν ελλιπή ή καμία υποστήριξη και ενημέρωση σχετικά με το θέμα της άντλησης μητρικού γάλακτος και τα οφέλη της σίτισης του μωρού τους με αυτό. Ακόμη, όμως, κι αν είναι ενημερωμένες και αποφασισμένες να αντλήσουν και να προσφέρουν στο μωρό τους το γάλα τους, έρχονται αντιμέτωπες με μια πληθώρα εμποδίων, τα οποία δύσκολα μπορούν να ξεπεράσουν.
Σημειωτέον, πολλές οικογένειες δεν διαθέτουν τα χρήματα για να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό (ενοικίαση αντλίας νοσοκομειακού τύπου, αγορά εξαρτημάτων άντλησης και περιεκτών φύλαξης μητρικού γάλακτος, αποστειρωτών κ.ά.). Παρόλ' αυτά, αν το προσωπικό της Μονάδας, τους ενημέρωνε για τα οφέλη του μητρικού γάλακτος σε αντιδιαστολή με το οικονομικό κόστος του τροποποιημένου αγελαδινού γάλακτος σε σκόνη για βρέφη, το οποίο θα αναγκάζονται να αγοράζουν μετά την έξοδό τους από την κλινική, ίσως να αναθεωρούσαν τις απόψεις τους. Η δε ενημέρωση των γονέων σχετικά με τις συνέπειες στην υγεία του μωρού από τη σίτιση με τροποποιημένο αγελαδινό γάλα συνήθως παραλείπεται εντελώς, ενώ θα έπρεπε να προηγείται της έγκυρης συναίνεσής τους και της επακόλουθης ιατρικής πράξης σίτισης.
Ακόμη, όμως, και στις περιπτώσεις που η μητέρα καταφέρνει να προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό άντλησης, στις περισσότερες Μονάδες Νεογνών δεν υπάρχει διαθέσιμος κάποιος κατάλληλος χώρος, ώστε να μπορέσει να αντλήσει το γάλα της. Πολλές μητέρες αναγκάζονται να αντλούν στους διαδρόμους των κλινικών, στο αυτοκίνητο, στον προθάλαμο της Μονάδας ή όπου καταφέρουν να καθίσουν. Το γεγονός αυτό, οδηγεί την πλειοψηφία των γυναικών στο να απογαλακτίσουν πρόωρα ή στην καλύτερη περίπτωση, να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην παραγωγή τους. Αυτό γιατί -λόγω των συνθηκών- δεν προλαβαίνουν ή δεν καταφέρνουν να αντλήσουν γάλα, όσο συχνά ή για όσο χρόνο χρειάζεται, προκειμένου να εγκαταστήσουν και να εδραιώσουν επαρκή γαλουχία. Δεδομένου ότι για την έναρξη και τη διατήρηση της γαλουχίας, όταν το μωρό δεν θηλάζει, απαιτούνται ανά εικοσιτετράωρο τουλάχιστον 8-10 αντλήσεις των 10-15 λεπτών ανά μαστό, γίνεται αντιληπτό ότι οι μητέρες των νεογνών που νοσηλεύονται σε Μονάδες, πρέπει να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να προσφέρουν στα μωρά τους το γάλα τους, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, επειδή δεν υπάρχει η απαραίτητη υποδομή για τη συντήρηση και τη φύλαξη του γάλακτος, δίνεται η οδηγία στις μητέρες να προμηθεύουν το προσωπικό της Μονάδας -και συνεπώς το μωρό τους- μόνο με φρεσκοαντλημένο γάλα, ενώ ταυτόχρονα δεν επιτρέπουν τη σίτιση με γάλα το οποίο η μητέρα έχει αντλήσει με την ησυχία της στο σπίτι ή σε κάποιον άλλο ήρεμο χώρο.

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική που συναντούμε στις ΜΦΝ και στις ΜΕΝΝ, στην ελληνική νομοθεσία αναφέρονται τα κάτωθι:

1. Στην εγκύκλιο Υ3γ/3618/9-10-1995:
-Να καθοδηγούνται και να βοηθούνται οι μητέρες για την έναρξη του θηλασμού μέσα στο πρώτο ημίωρο από τον τοκετό.

-Να εκπαιδεύονται οι μητέρες στην τέχνη του θηλασμού και τη διατήρηση της γαλουχίας σε περίπτωση αποχωρισμού από τα παιδιά τους π.χ. προωρότητα ή άλλα προβλήματα.

-Να απαγορεύεται η παροχή στα νεογέννητα ξένου γάλακτος ή υγρών οποιασδήποτε μορφής εκτός από το μητρικό γάλα.

-Να επιτρέπεται άλλο είδος τροφής μόνο σε περίπτωση που ο θηλασμός αντενδείκνυται για ιατρικούς λόγους και μόνο με ιατρική γνωμάτευση.

-Να αποφεύγονται οι πιπίλες και τα λαστιχένια αντικείμενα για το στόμα στα παιδιά που θηλάζουν.

-Απαγορεύεται η δωρεάν διανομή και παρακαταθήκη υποκαταστάτων μητρικού γάλακτος στα μαιευτήρια.

2. ΠΔ. 95/2000 (Οργανισμός Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας)
Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας συγκαταλέγεται η συμμετοχή στη διαμόρφωση των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Ε.Ε., η παρακολούθηση της εφαρμογής τους και η εναρμόνιση προς αυτές της Ελληνικής νομοθεσίας (άρθρ. 10 παρ. 2 εδ. β περ. 14), καθώς και η μελέτη, προστασία, υποστήριξη και προαγωγή του μητρικού θηλασμού (περ. 24) και η διαμόρφωση εθνικής διατροφικής πολιτικής, με κύριο άξονα την προστασία και προαγωγή της υγείας σε εθνικό επίπεδο (περ. 25).

3. Υπουργική απόφαση 47815/2008, σύμφωνα με την οποία για τη σύσταση σίτισης βρεφικού γάλακτος από τη γέννηση και έως 6 μηνών, θα πρέπει ο επαγγελματίας υγείας που ασχολείται με τη φροντίδα μαμάς και βρέφους να το συστήνει μόνο όταν υπάρχει ιατρική ένδειξη, κατόπιν πλήρους ενημέρωσης των γονεών που θα ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο κάθε φορά βρέφος και τη συγκεκριμένη μητέρα. Η δε πλήρης ενημέρωση θα πρέπει να περιέχει τις συνέπειες στην υγεία του βρέφους από τη σίτιση με βρεφικό παρασκεύασμα, όπως και για τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην οικογένεια του βρέφους, τους κινδύνους διακοπής του θηλασμού από τη σίτιση με μπιμπερό, από τη χρήση λαστιχένιων αντικειμένων, όπως πιπίλα, από τη χορήγηση συμπληρώματος βρεφικού παρασκευάσματος.

4. Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Βιοϊατρική (Ν 2619/98): σχετικά με τη συναίνεση ανηλίκου ασθενή δια των γονέων του, κατόπιν ενημέρωσης, πάντα προς το συμφέρον του ασθενή.

5. Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (άρθρα 3,9,24 Ν. 2101/1992): Άρθρο 3 - Κριτήριο για τις αποφάσεις που αφορούν στο παιδί πρέπει να είναι πάντα το συμφέρον του, άρθρο 9 -απαγορεύεται ο αποχωρισμός του παιδιού από τους γονείς του πλην ειδικών εξαιρέσεων που δικαιολογούνται από το συμφέρον του ίδιου του παιδιού και τέλος άρθρο 24 -
«1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας…. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να διασφαλίσουν το ότι κανένα παιδί δεν θα στερείται το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες αυτές.
2. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη επιδιώκουν να εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του παραπάνω δικαιώματος και ιδιαίτερα παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για:
α) Να μειώσουν τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα.
β) Να εξασφαλίσουν σε κάθε παιδί την απαραίτητη ιατρική αντίληψη και περίθαλψη δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της στοιχειώδους περίθαλψης.
γ) Να αγωνιστούν κατά της ασθένειας και της κακής διατροφής και μέσα στα πλαίσια της στοιχειώδους περίθαλψης, με την εφαρμογή -ανάμεσα στα άλλα- της ήδη διαθέσιμης τεχνολογίας και με την παροχή θρεπτικών τροφών και καθαρού πόσιμου νερού, λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους της μόλυνσης του φυσικού περιβάλλοντος.
δ) Να εξασφαλίσουν στις μητέρες κατάλληλη περίθαλψη πριν και μετά από τον τοκετό.
ε) Να μπορούν όλες οι ομάδες της κοινωνίας, ιδιαίτερα οι γονείς και τα παιδιά, να ενημερώνονται για τα θέματα της υγείας και της διατροφής του παιδιού, για τα πλεονεκτήματα του φυσικού θηλασμού, την υγιεινή και την καθαριότητα του περιβάλλοντος και την πρόληψη των ατυχημάτων και να βρίσκουν υποστήριξη στη χρήση των παραπάνω βασικών γνώσεων.
στ) Να αναπτύξουν την προληπτική ιατρική φροντίδα, την καθοδήγηση των γονέων και την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες του οικογενειακού προγραμματισμού.
3. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη παίρνουν όλα τα κατάλληλα και αποτελεσματικά μέτρα για να καταργηθούν οι παραδοσιακές πρακτικές που βλάπτουν την υγεία των παιδιών.
4. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να προωθήσουν και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία, ώστε να επιτύχουν σταδιακά την πλήρη πραγματοποίηση του δικαιώματος που αναγνωρίζεται στο παρόν άρθρο».

6. Άρθρα 1510 επόμενα του Αστικού Κώδικα περί γονικής μέριμνας, όπου στο άρθρο 1510 οι γονείς από κοινού εκπροσωπούν το τέκνο τους, στο δε άρθρο 1511 «κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου».

7. Κώδικας Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005).

8. Δικαιώματα νοσοκομειακού ασθενούς (άρθρο 47 Ν.2071/1992).

9. Άρθρο 3 Ν 4316/2014 Προαγωγή μητρικού θηλασμού. Όπου υπάρχει μονάδα νεογνών σε νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική, θα πρέπει να ιδρυθεί τράπεζα γάλακτος.

Σε συνέχεια όσων περιγράφονται παραπάνω
οι κάτωθι υπογεγραμμένες μητέρες βρεφών τα οποία νοσηλεύθηκαν
σε Μονάδες Νεογνών στην Ελλάδα,


ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ

1. Τη δημιουργία κατάλληλων χώρων θηλασμού, οι οποίοι οπωσδήποτε θα διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή για την άντληση με έκθλιψη, αλλά και την αποθήκευση μητρικού γάλακτος, για την εξυπηρέτηση των μητέρων των νεογνών, τα οποία νοσηλεύονται σε Μονάδες Φροντίδας Νεογνών (ΜΦΝ) ή Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Στους χώρους αυτούς θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένα σε εμφανές σημείο και ευδιάκριτα, υποχρεωτικά τα εξής:
α) Αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την άντληση, την αποθήκευση και τις συνθήκες φύλαξης του μητρικού γάλακτος.
β) Τηλέφωνα επικοινωνίας, για την περίπτωση που η μητέρα αντιμετωπίζει προβλήματα ή έχει απορίες και χρειάζεται περαιτέρω καθοδήγηση σε θέματα θηλασμού, είτε κατά τη διάρκεια νοσηλείας του μωρού της, είτε μετά την έξοδό τους από τη Μονάδα.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον i) τα τηλέφωνα επικοινωνίας των υπεύθυνων θηλασμού της Μονάδας ή της Κλινικής, ii) το τηλέφωνο επικοινωνίας του Πιστοποιημένου Σύμβουλου Γαλουχίας IBCLC της Μονάδας ή της Κλινικής (βλέπε παρακάτω), iii) η γραμμή θηλασμού του προγράμματος “Αλκυόνη” 10525, iv) η λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας των πιστοποιημένων συμβούλων γαλουχίας IBCLC Ελλάδας και v) η λίστα με τα στοιχεία επικοινωνίας εθελοντριών συμβούλων Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος, La Leche League Greece.
Όπως προαναφέρθηκε, σε κάθε Μονάδα Νεογνών θα πρέπει υποχρεωτικά να υπάρχει τουλάχιστον ένας Διεθνώς Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC. Επαγγελματίες υγείας (ιατροί, μαίες, γυναικολόγοι, νοσηλευτές κ.ά. ακόμα και από το ήδη υπάρχον προσωπικό) θα πρέπει να εκπαιδευθούν και να πιστοποιηθούν ως σύμβουλοι γαλουχίας.

2. Την αύξηση του χρόνου και της συχνότητας επισκεπτηρίου των γονέων σε όλες τις Μονάδες Νεογνών. Ειδικά στις περιπτώσεις όπου η κατάσταση της υγείας του βρέφους επιτρέπει το θηλασμό, αιτούμαστε την απεριόριστη πρόσβαση της μητέρας, ώστε να δίνεται η δυνατότητα της εγκατάστασης της γαλουχίας και του αποκλειστικού θηλασμού, το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, θα ήταν χρήσιμο το προσωπικό να εκπαιδεύει τους γονείς στη φροντίδα και την περιποίηση του νεογνού, ώστε και αυτοί να μαθαίνουν από νωρίς πώς να φροντίζουν το μωρό τους και το προσωπικό να αποδεσμεύεται, ώστε να εξοικονομεί χρόνο για πιο απαιτητικές εργασίες.

3. Την εφαρμογή της μεθόδου φροντίδας δέρμα με δέρμα (μέθοδος Καγκουρώ, Kangaroo care) με τους γονείς, στα νεογνά των οποίων η κατάσταση της υγείας τους το επιτρέπει, ακόμη και αν αυτά δεν είναι ακόμη σε θέση να θηλάσουν.

4. Την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης ενοικίασης αντλίας νοσοκομειακού τύπου, για την εγκατάσταση και την εδραίωση της γαλουχίας, στις μητέρες των οποίων τα νεογνά νοσηλεύονται και δεν υπάρχει η δυνατότητα αποκλειστικού θηλασμού. Ειδικά σε περιπτώσεις διαπιστωμένης αλλεργίας στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος ή καταστάσεις, όπου θα απαιτούνταν ειδικά γάλατα για τη σίτιση των νεογνών στην περίπτωση που δεν λαμβάνουν μητρικό, η κάλυψη του συνόλου της δαπάνης ενοικίασης αντλίας νοσοκομειακού τύπου είναι επιβεβλημένη.

5. Τη στήριξη των οικογενειών, των οποίων τα νεογνά νοσηλεύονται σε Μονάδες μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Συγκεκριμένα, αιτούμαστε:
α) τη δωρεάν φιλοξενία τουλάχιστον της μητέρας εντός ή πλησίον της κλινικής, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια ή κατάλληλοι χώροι.
β) τη δωρεάν φιλοξενία της οικογένειας σε διαθέσιμα δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις ή ξενώνες.
γ) την κάλυψη του συνόλου ή μέρους της δαπάνης ενοικίασης δωματίου ή διαμερίσματος, για περιπτώσεις παραμονής του νεογνού στη Μονάδα για χρονικό διάστημα άνω της μιας εβδομάδας. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να γίνονται ειδικές τιμές στην ενοικίαση δωματίου ή διαμερίσματος στις οικογένειες, των οποίων τα μωρά φιλοξενούνται σε Μονάδες.

6. Την ενδελεχή εκπαίδευση του προσωπικού των Μονάδων Νεογνών, ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν, να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν τις μητέρες των νοσηλευόμενων νεογνών στο πώς να θηλάσουν ή/και να αντλήσουν μητρικό γάλα.

7. Τη δημιουργία Τράπεζας Γάλακτος, και την παρακίνηση των μητέρων, οι οποίες αντλούν για τα νοσηλευόμενα μωρά τους, να δωρίζουν το αντλημένο μητρικό γάλα που τυχόν περισσεύει.

8. Τη σίτιση των νεογνών των μητέρων που επιθυμούν να θηλάσουν, με εναλλακτικές μεθόδους σίτισης (σύριγγα, ποτηράκι, δάκτυλο με σωληνάκι) αντί του μπιμπερό και τον περιορισμό της χρήσης τεχνητών θηλών, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα σύγχυσης θηλών και δυσκολευτούν μετέπειτα στο θηλασμό.

9. Την γραπτή ενημέρωση των γονέων στην περίπτωση που το νοσηλευόμενο μωρό τους χρειάζεται να σιτιστεί με τροποποιημένο αγελαδινό γάλα σε σκόνη για βρέφη, όπου θα αναφέρεται η ιατρική αιτιολογία της χορήγησης και τα στοιχεία του ιατρού που το συνταγογραφεί. Στην περίπτωση που οι γονείς έχουν ζητήσει το μωρό τους να σιτίζεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα, θα πρέπει να δίνουν γραπτή συναίνεση προκειμένου να χορηγηθεί στο μωρό τροποποιημένο αγελαδινό γάλα σε σκόνη για βρέφη, κατόπιν γραπτής ενημέρωσης από το θεράποντα ιατρό.

10. Την ύπαρξη απόρρητου ερωτηματολογίου, το οποίο θα συμπληρώνουν οι γονείς κατά την έξοδό του μωρού τους από τη Μονάδα, προκειμένου να αξιολογούν τις υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν και να καταδεικνύουν πιθανές ελλείψεις ή προβλήματα. Το ερωτηματολόγιο αυτό θα μπορούσε να συμπληρώνεται χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά, και να αποστέλλεται από τους γονείς, ώστε να ενημερώνεται απευθείας το Υπουργείο Υγείας ή όποιος άλλος αρμόδιος φορέας. Παράλληλα, θα μπορούσε να υπάρχει κάποια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών, ώστε να καταδεικνύονται άμεσα από τους γονείς πιθανές ελλείψεις ή προβλήματα στις Μονάδες.


Τα παραπάνω θα έπρεπε να αποτελούν ενιαία πρακτική σε όλες τις Μονάδες Νεογνών τις χώρας, δημόσιες και ιδιωτικές.

https://www.facebook.com/events/1375218169471405/


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017