Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Έξω από την ΜΕΝΝ

Μην σου τύχει .

Αν σου τύχει όμως να είσαι δυνατός.


ΜΕΝΝ : Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών .


Μου φαίνεται σαν να ήταν χθες , και όμως έχουν περάσει 3 και κάτι χρόνια .

Τα δίδυμα παιδιά μου γεννήθηκαν πρόωρα , και πριν τα αγγίξουν τα χέρια μου βρέθηκαν σε μικροσκοπικά διαφανή κουτιά στην ΜΕΝΝ.


Τις πρώτες εβδομάδες δεν έβλεπα παρά μόνο την πόρτα που θα άνοιγε και θα βρισκόμουν κοντά τους. Περιμένα καρτερικά μαζί με τους άλλους γονείς και τους συγγενείς τους την στιγμή που θα άνοιγε η πόρτα και θα μας καλούσαν μέσα.


Συναισθήματα στον πάγο.

Προσπαθούσες να κυριαρχήσεις πάνω από το άγχος, την αγωνία, την στεναχώρια, την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά και θα έρθει η ώρα που δεν θα αντικρίζεις αυτή την πόρτα. Το κλίμα βαρύ.

Τα πρόσωπα στεγνά από δάκρυα την ώρα της αναμονής, πλημμύρες την ώρα της εξόδου.


Μετά από τον πρώτο καιρό αρχίζεις να αποτυπώνεις πρόσωπα , να λες μια κουβέντα . Ο ίδιος πόνος με τον δικό σου.

Δεν είσαι ο μόνος, και δεν είσαι μόνος.

Είναι αυτό παρηγοριά;

Είναι.

Σιγά σιγά μαθαίνεις να αναγνωρίζεις τα πρόσωπα και εκτός ΜΕΝΝ, στους διαδρόμους του νοσοκομείου. Μπαίνοντας στο ασανσέρ καταλαβαίνεις ποιος πάει που, το διαβάζεις στα μάτια του ή μάλλον στα μάτια που δεν βλέπουν μπροστά του.


Έξω από την ΜΕΝΝ, μαθαίνεις να ζεις τα πιο δυνατά συναισθήματα,

να βιώνεις την καθημερινότητα του κάθε γονιού απέξω, την αγωνία του.

Κάθε νέα είσοδος στην ΜΕΝΝ, δυο γονείς απέξω, μια προσευχή από όλους εμάς.

Κάθε έξοδος μια γιορτή ! Μεγάλη γιορτή. Μια αισιόδοξη νότα. Μια αναθέρμανση της ελπίδας ότι και τα δικά μου παιδιά θα βγουν από εκεί και θα τα πάρω στο σπίτι.
Κάνε υπομονή.


Έξω από την ΜΕΝΝ, μια λυτή ανακοίνωση: Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στους γονείς.


φωτο από: www.panbems.com

Τις πρώτες μέρες που βρισκόταν κανείς απέξω δεν την έβλεπε, και κάθε μέρα όλο και κάποιος συγγενής ήθελε να κάνει την είσοδο του, και τρέχαν οι νοσηλεύτριες να τον σταματήσουν . Κάποιοι ντρέπονταν που δεν την είδαν, κάποιοι ήθελαν να τσακωθούν, να δώσουν την μάχη, μάταια.Έξω από την ΜΕΝΝ, αρκετά συχνά ήταν και άλλοι συγγενείς των μικρών "ασθενών". Οι γονείς των γονέων για στήριξη, για δεκανίκι, μπορεί και από ανάγκη να βρεθούν όσο μπορούσαν πιο κοντά στην ζωή που ήρθε πιο γρήγορα. Πρόσωπα σφικτά, πρόσωπα που θα ήθελες να χωθείς στην αγκαλιά τους και να κλάψεις με φωνή και ας μην ήταν οι γονείς σου. Περίμεναν τα παιδιά τους να βγουν, περίμεναν με τις μέρες το χαρμόσυνο νέο, το νέο εκείνο που θα τους εκτοξεύε στα Ουράνια. Αν η γέννηση ενός παιδιού είναι ευτυχία, η έξοδος του από την ΜΕΝΝ ανήκει στην κατηγορία: Δ ε ν   π ε ρ ι γ ρ ά φ ω  ά λ λ ο !!!!!!!!Περνώντας οι μέρες έβλεπες και τους τοίχους εκτός από την πόρτα. Αφίσες τυπικές διαφημίσεις για νεογέννητα, αλλά έβλεπες και κάδρα με φωτογραφίες, την ζωή μέσα στην Μονάδα και την εξέλιξη λίγα χρόνια μετά, τα ευχαριστώ για την προσφορά ....

Συγκίνηση!

Αριθμός εβδομάδων, βάρος ένα μικροσκοπικό μωράκι που ίσα φαινόταν από τα καλώδια και το μετά, ηλικία και χαμόγελα.

Πόσο κουράγιο σου έδιναν εκείνες οι πληροφορίες; !!!!


Έξω από την ΜΕΝΝ συνειδητοποιείς την αδυναμία σου, και την ασημαντότητα σου μπροστά στο θαύμα της ζωής που μεγαλώνει έξω από το σώμα σου. Παρακαλάς να μείνεις δυνατός, να αντέξεις την όποια είδηση και ξέρεις ότι τα μικροσκοπικά πλασματάκια που είναι μέσα είναι χίλιες φορές πιο δυνατά από σένα!Έξω από την ΜΕΝΝ, δεν είσαι μόνος, είσαι απλά εγκλωβισμένος σε ένα σώμα ενώ η ψυχή σου είναι μέσα σε εκείνα τα κουτάκια με τα παιδιά σου.Μην σου τύχει να είσαι έξω από την ΜΕΝΝ.

Αν όμως σου τύχει να θυμάσαι να χαμογελάς, οι μάχες κερδίζονται με πίστη, με αισιοδοξία, αν πιστεύεις στο Θεό, με προσευχή.Να είσαι δυνατός, αυτά τα πλάσματα που είναι εκεί μέσα σε χρειάζονται.Δεν είσαι ο μόνος έξω από την ΜΕΝΝ,πάρε, ζήτα δύναμη από όποιον μπορεί να σε καταλάβει, πάρε δύναμη από τα πλάσματα που δίνουν την δική τους μάχη, είναι πολλά και σε χρειάζονται και θα σε χρειάζονται για χρόνια, εύχομαι, πολλά.
Νέλλη


Στείλε και εσύ τη δική σου ιστορία προωρότητας στο tosodoulika@gmail.com

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017