Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Μια αγκαλιά στα Tosodoulika

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς η χθεσινή και τo tosodoulika.blogspot.gr  ήταν μέλος μια πολύ όμορφης παρέας. Λεπτομέρειες θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες.

Στις όμορφες παρέες συνήθως γίνονται και ωραίες συζητήσεις. Το θέμα ήταν:

"Μια αγκαλιά για το παιδί",οπότε και εμείς με τη σειρά μας ζητήσαμε "Μια αγκαλιά για τα Tosodoulika".


Τι ιδιαίτερο μπορεί να έχει μια αγκαλιά;

Θεωρητικά είναι τόσο εύκολο να ανοίξεις τα χέρια σου και να αγκαλιάσεις κάποιον,
 να του δείξεις χωρίς λόγια πόσο τον αγαπάς, πόσο τον έχεις ανάγκη.

Τι γίνετε όμως με τα tosodoulika προωράκια μας;
Αν η κατάσταση το επιτρέπει, δίνουμε ένα χάδι και φανταζόμαστε τη στιγμή που θα το πάρουμε για πρώτη φορά αγκαλιά.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι  είναι η μέθοδος «kangaroo care». Μια μέθοδος που εφαρμόζεται αρκετά στο εξωτερικό αλλά σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα. Είναι η επαφή του μωρού με το δέρμα της μαμάς και του μπαμπά. Τα οφέλη της μεθόδου είναι πολλά. Η μέθοδος γεννήθηκε πριν από χρόνια όταν κατά ανάγκη έπρεπε να αντικατασταθεί η έλλειψη θερμοκοιτίδων!!! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αποκαλείται και θεραπευτική αγκαλιά!
Πιο συγκεκριμένα Η μέθοδος Καγκουρό έγινε γνωστή το 1978 από την Κολομβία όπου, εξαιτίας των μόνιμων προβλημάτων διακοπής ρεύματος και των αναξιόπιστων μηχανημάτων-θερμοκοιτίδων, οι νεογνολόγοι παιδίατροι αρκέστηκαν στην ζεστασιά της επαφής δέρμα με δέρμα, της μητέρας με το βρέφος, για να το βοηθήσουν να επιβιώσει.

Η επαφή δέρμα με δέρμα skin to skin contact απελευθερώνει στα μωρά την ορμόνη οξυτοκίνη, η οποία επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον εγκέφαλό τους, κάνοντας την καρδιά και την αναπνοή τους να έχουν πιο σταθερούς ρυθμούς. Η μέθοδος Καγκουρό, μάλιστα, έχει βρεθεί πως μειώνει τον πόνο που μπορεί να νιώθουν τόσο τα πρόωρα όσο και τα τελειόμηνα.
φωτο από: www.newsmomsneed.marchofdimes.org/

Δυο σύντομες ιστορίες προωρότητας και αγκαλιάς.
1.Μια μαμά στην Αμερική γέννησα πρόωρα τα δίδυμα της. Κάποια στιγμή ο γιατρός της ανακοίνωσε σε εκείνη και στον άντρα της ότι ένα από τα δυο μωρά πέθανε. Τότε εκείνη ζήτησε να τον πάρει μια τελευταία αγκαλιά. Τον ακούμπησαν, λοιπόν, στο γυμνό της στήθος και τους άφησαν μερικά λεπτά για να αποχαιρετιστούν. Μετά από πέντε λεπτά το μωράκι άρχισε να κινείται. Οι γιατροί είπαν πως επρόκειτο για αντανακλαστικές κινήσεις και όχι για σημάδι ζωής. Όμως, καθώς η μητέρα του συνέχισε να τον χαϊδεύει ο μικρός άνοιξε τα μάτια του. Η μαμά έβαλε λίγο γάλα στο δάχτυλό της και το ακούμπησε στα χείλη του και ο μικροσκοπικός γιος της το δέχτηκε με ευχαρίστηση. Οι επόμενες ημέρες πέρασαν με τους δυο τους αγκαλιά και η ζωή συνεχίστηκε!  http://www.mama365.gr/4322/methodos-kagkoyro-h-agkalia-ths-mamas-sozei-zoes.html Οι δύο γονείς παροτρύνουν κάθε ζευγάρι που αποκτά πρόωρο μωρό που κινδυνεύει να μην υποκύπτει σε παροτρύνσεις τύπου «μην δένεστε μαζί του γιατί θα στεναχωρηθείτε αν το χάσετε». 

Αν συμβεί κάτι τέτοιο στεναχωριέσαι όπως και να έχει. Μην δίνεται σημασία σε τέτοια σχόλια. Αγγίξτε, αποζητήστε, επικοινωνήστε με το μωρό. Θα βγείτε όλοι κερδισμένοι! 

2.Θεραπευτική αγκαλιά από την μια δίδυμα αδελφή στην άλλη.
Η σημασία της επαφής και τα οφέλη μιας αγκαλιάς μπορούν να κάνουν μικρά θαύματα. Ζωντανό παράδειγμα η περίπτωση των δίδυμων πρόωρων αδερφών, που γεννήθηκαν πριν από είκοσι χρόνια περίπου.

Προσωπικά, για να νιώσω όσα νιώθει μια μαμά με την πρώτη αγκαλιά περίμενα με άγχος και αγωνία 2μιση μήνες σχεδόν για το ένα μωρό και 5μήνες για το άλλο. Τα συναισθήματα πολλά και έντονα. Σίγουρα καμιά μαμά δεν ξεχνάει αυτή την πρώτη αγκαλιά πόσο μάλλον αν έπρεπε να αγωνιά και να περιμένει τόσο πολύ.


Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή όλα τα tosodoulika θα καταφέρουν να νιώσουν τα οφέλη της θεραπευτικής αγκαλιάς των γονιών τους μέσα αλλά και έξω από τις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας.


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

2 σχόλια:

 1. Καλημέρα φίλη μου,

  Ένα βραβείο Liebster σε περιμένει στο https://myfortysomethingworld.wordpress.com/2015/01/22/%CE%BA%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B7-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-liebster-%CE%B5%CF%85%CF%87/.

  Για να γνωριζόμαστε σιγά σιγά!

  Σε φιλώ,
  Ελένη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλημέρα Ελένη :)
   Ευχαριστώ πολύ για το βραβείο!!!

   Έρχομαι να γνωριστούμε!
   Φιλιά,
   Μερσίνη

   Διαγραφή

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017