Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014

Προωρότητα S.O.S.

Φαντάσου ότι πετάς.
Πετάς ψηλά!
Πολύ ψηλά!

Νιώθεις ελεύθερη, ευτυχισμένη, αισιόδοξη, ανανεωμένη. Νιώθεις να έχεις τα πάντα στα πόδια σου. Τα πάντα, κυριολεκτικά!


Η εγκυμοσύνη για κάποιες γυναίκες είναι όνειρο ζωής, για κάποιες άλλες όχι.
Άλλες στο άκουσμα της φράσης: «Είστε έγκυος», κλαίνε από συγκίνηση και άλλες πάλι πανικοβάλλονται και θέλουν να το βάλουν στα πόδια.

Αυτές είναι όμως οι πρώτες αντιδράσεις και είναι όλες φυσιολογικές.

Στον υπέρηχο που ακούγεται για πρώτη φορά η καρδιά του μωρού, τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι, ασυγκράτητα. Όσο «σκληρή» και αν νόμιζες πως ήσουν μέχρι τότε, τώρα όλα αλλάζουν χρώμα.
Τα αυστηρά κλισέ που μπορεί να είχες στη δουλειά σου, στην προσωπική σου ζωή, στην καθημερινότητα σου, αλλάζουν χρώμα και από σκούρες αποχρώσεις γίνονται όλα «παλ».
Ροζ ή γαλάζια.
Κορίτσι ή Αγόρι.
Κόρη ή Γιος.
Τότε είναι που πετάς στα Ουράνια, με “Pale” αερόστατο. Ροζ ή γαλάζιο.
Όσο φουσκώνει η κοιλιά σου ανεβαίνεις… ανεβαίνεις… ανεβαίνεις… ανεβαίνεις…

photo:www.wallpaprescastle.com

«Παφ!»

Προωρότητα! S.O.S

Το αερόστατο χαλάει, σκάει, σκίζεται, ξεφουσκώνει…

Συννεφάκια Τέλος!

Αυτή η αναπάντεχη , ανώμαλη προσγείωση είναι η Προωρότητα.

Κανείς δεν την περιμένει. Το φυσιολογικό βέβαια αυτό είναι. Για κάθε γονιό, για κάθε μωρό.

Πόσες φορές σου έχουν συμβεί απρόσμενα γεγονότα;
Ξεκινάς για τη δουλειά και συνειδητοποιείς ότι έχεις ξεχάσει τα κλειδιά του σπιτιού μέσα στο σπίτι ή το αυτοκίνητο σου παθαίνει κάποια βλάβη ενώ βρίσκεται στην Εθνική οδό.
Ακόμα και αν δεν σου έχει τύχει κάτι από τα παραπάνω (που δεν στα εύχομαι φυσικά), θα έχεις ακούσει κάποιον φίλο να διηγείται  μια αντίστοιχη περιπέτεια και να εξηγεί πως το χειρίστηκε.
Οι περισσότεροι γονείς τουλάχιστον στη χώρα μας δεν γνώριζαν ούτε τον όρο «προωρότητα», μέχρι που έγιναν οι ίδιοι γονείς με προωράκι.
Σχεδόν 15 εκατομμύρια μωράκια παγκοσμίως και 500.000 περίπου στην Ευρώπη γεννιούνται κάθε χρόνο πρόωρα (1 στα 10).

Με βάση αυτούς τους αριθμούς τα πρόωρα μωρά αποτελούν τα μέλη της μεγαλύτερης ομάδας ασθενών παιδικής ηλικίας στην Ευρώπη. Παράλληλα η πρόωρη γέννα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θνησιμότητας και πρώτη αιτία εκ γενετής αναπηρίας παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για την προωρότητα. Μιλώντας γι’ αυτό που εμείς οι γονείς με πρόωρο ξέρουμε καλύτερα, ίσως βοηθήσουμε να μειωθούν οι πρόωρες γέννες και τα επόμενα προωράκια να τύχουν μιας καλύτερης φροντίδας.


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπημενα tosodoulika για αλλη μια φορα μας βάζουν σε ενα κοσμο που δεν φανταζομαστε..ένα υπεροχο κοσμο μαχης απο τα τοσοδουλικα πρωορακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017