Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Ανακαλύψεις των διακοπών

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι αποδεικνύεται ένα μεγάλο σχολείο και η πρόοδος του tosodoulikou «μαθητή» συνήθως είναι πολύ μεγάλη.

Πολυήμερες, ολιγοήμερες διακοπές ή ακόμα και ημερήσιες αποδράσεις βοηθούν τα πιτσιρίκια μας να κατανοήσουν το σώμα τους, τη φύση και ό,τι τους περιβάλλει.  Για εμάς είναι μια ευκαιρία να τα θαυμάσουμε, να γελάσουμε ή να κλάψουμε από συγκίνηση, να δούμε τις αδυναμίες τους αλλά πάνω απ’ όλα  να περάσουμε χρόνο μαζί τους δημιουργώντας δεσμούς αγάπης και αναμνήσεις μιας ζωής μαζί τους.

Μια από αυτές τις αναμνήσεις ζωής είναι και οι πρώτες διακοπές με το μικρό μας. Ήταν περίπου 18 μηνών τότε και έκανε τις πρώτες του ολιγοήμερες διακοπές.

Φορτωθήκαμε με τα «απαραίτητα» και ξεκινήσαμε.

Το ταξίδι ήταν ήσυχο. Το ίδιο και ο μικρός μας. Ήταν το πρώτο του ταξίδι και μάλιστα με πλοίο.
Με την αποβίβαση άρχισε η διασκέδαση και οι νέες για αυτόν ανακαλύψεις.

Στο νησί επικρατούσε αεράκι το οποίο του ανακάτευε τα μαλλιά. Εκείνος γελούσε και άπλωνε τα χέρια του σαν να ήθελε να τον νιώσει στις παλάμες του ή να το πιάσει. Σχεδόν ξεκαρδιζόταν J
Κοιτούσε τα πάντα γύρω του. Φαινόταν να καταλαβαίνει ότι κάναμε κάτι καινούριο και αυτό του άρεσε πολύ. Φυσικά και σε εμάς.

Αυτό το ταξίδι τελικά του έδωσε πολλά ερεθίσματα. Οι αισθήσεις στο φουλ και καινούριες εμπειρίες.

Γατάκια στα στενά σοκάκια να στέκονται σαν υπνωτισμένα από την ηρεμία του νησιού, λουλούδια γεμάτα χρώμα σε γλάστρες, κατσικούλες και προβατάκια στα χωριουδάκια που επιστρεφθήκαμε, αστέρια στον καλοκαιρινό ουρανό και παιχνίδια στην άμμο. Όμορφες εικόνες και συναισθήματα για όλους.

Ο μικρός αγαπούσε το νερό από μωρό. Έτσι στη θάλασσα μπήκε σχεδόν μόνος του. Το «δύσκολο» ήταν η επαφή του με την άμμο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως γατζώθηκε κλαψουρίζοντας επάνω μου μόλις τα πατουσάκια του ακούμπησαν πάνω της (και η άμμος δεν έκαιγε). Τότε κάτσαμε εμείς κάτω στην άμμο και αρχίσαμε να παίζουμε μαζί της. Τον είχα στα πόδια μου και αφού βάζαμε άμμο στο χέρι μας τη σκορπούσαμε. Μετά ρίχναμε στα πόδια μας και καμιά φορά «κατά λάθος» ρίχναμε και στα δικά του. Σιγά- σιγά συνήθισε. Αργότερα ρίχναμε νερό στην άμμο και πάλι η ίδια διαδικασία μέχρι να συνηθίσει. 

Η φύση βοηθά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη όλων των παιδιών κάθε ηλικίας.

Όσον αφορά τα προωράκια μας και κυρίως εκείνα που ίσως χρειάζεται να κάνουν εργοθεραπεία, κατά τους πρώτους μήνες ζωής τους (Β), μπορούμε με απλούς τρόπους όπως με έναν περίπατο στη φύση ή με δραστηριότητες στο σπίτι να βοηθήσουμε και εμείς στην πρόοδο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017