Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ζωή πριν και μετά τη ΜΕΝ

Μωρουλάκι μου γλυκό, πόση δύναμη έχεις και που τη βρήκες;
Σε κοιτάζω να κουνάς χέρια, πόδια με μανία σαν να θες να φύγεις ή σαν να παλεύεις. Μα ναι, παλεύεις. Εγώ είμαι εδώ, δίπλα σου να σε στηρίζω, να σ’ αγαπώ και να σε νιώθω. Γιατί μαζί θα τα περάσουμε όλα. Τα εύκολα, τα δύσκολα, τις χαρές, τις λύπες, τις απογοητεύσεις. Θα ξεπεράσουμε μαζί το φόβο. 
Γιατί σ’ αγαπώ.

Με την έξοδο από τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας παίρνεις στις πλάτες σου φτερά για να πετάξεις. Απερίγραπτη χαρά.  Μέχρι τώρα αυτό που δίνει χαρά στις άλλες μάνες, σε σένα έδωσε φόβο. Φόβο για το άγνωστο. Όμως τώρα πας επιτέλους σπίτι και περίμενες εβδομάδες, μήνες γι’ αυτό.

Η αλήθεια είναι τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως φαίνονταν στην αρχή ή όπως μπορεί να μας τα έλεγαν ή να τα φανταζόμασταν.

Η υγεία ενός μωρού που πέρασε από μια ΜΕΝ δεν είναι προγεγραμμένη. Κινητικά προβλήματα, αναπτυξιακά, όρασης και άλλα μπορεί να ακολουθήσουν. Κάποιες φορές πάλι όλα πάνε ανέλπιστα καλά.

Αν αρχίσουμε να μιλάμε ένας-ένας για όλα όσα αφορούν την προωρότητα, τα συναισθήματα, τις δυσκολίες και τα όσα μάθαμε γι’ αυτήν θα γίνει μια αλυσίδα δυνατή να βοηθήσει να πιαστούν και να αντιμετωπίσουν και άλλοι γονείς την προωρότητα.

Το δύσκολο είναι να εκφραστούμε χωρίς να σκεφτούμε τα σχόλια των γύρω μας. Αυτών που δεν ξέρουν τι είναι και τι φέρνει πολλές φορές η προωρότητα.

Θερμοκοιτίδα στο βάθος και σιγά σιγά αλλάζατε θέση πλησιάζοντας όλο και περισσότερο την πόρτα για τη μεγάλη έξοδο. Εκεί βγήκε από τη θερμοκοιτίδα και μπήκε σε κουνάκι.

Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσα μωρά πριν από το δικό σου πέρασαν αυτή την πόρτα της ΜΕΝ και έκαναν αυτό το «δρομολόγιο»; Όταν φύγατε εσείς για το σπίτι, πόσα μωρά κοιμήθηκαν στη «δική σας» θερμοκοιτίδα;

Αυτός ο μήνας είναι για μας. Για τα μωρά μας, τους γονείς τους και για όσους βοήθησαν και βοηθούν σ’ αυτές τις δύσκολες μέρες.


Τις πιο δύσκολες μέρες!

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017