Κυριακή, 13 Ιουλίου 2014

Η ιστορία πίσω από την ιστορία

Είναι καλοκαίρι. Ακόμα και αν δεν μπορείς να φύγεις για διακοπές λόγω οικονομικών ή άλλων προβλημάτων, το μυαλό σου «φεύγει». Ταξιδεύει.

Ίσως τις τελευταίες μέρες οι αναρτήσεις μου να σε μελαγχολούν και να σε στεναχωρούν. Δεν είναι αυτή όμως η πρόθεση μου. Η αλήθεια είναι ότι για την τελευταία μου ανάρτηση «Το καλοκαίρι που πάγωσε το χρόνο» είχα ενδοιασμούς. Ποιος ο λόγος να γράψω για κάτι που έχει τελειώσει και δεν αλλάζει;

"Η ιστορία πίσω από την ιστορία."

Ο Γιώργος νοσηλεύτηκε σε δημόσιο νοσοκομείο καθώς ήταν το μόνο που είχε τα απαραίτητα μέσα για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας του.
Όπως κάθε εξαιρετικά πρόωρα γεννημένο μωρό η ανάπτυξη των μελών και ζωτικών του οργάνων δεν ήταν πλήρης. Έτσι μια αρχικά μικρή τρυπούλα που είχε στην καρδιά πριν γεννηθεί εξελίχθηκε σε τετραλογία fallot.

Ο Γιώργος ήταν ένα από τα τελευταία μωρά που χειρουργήθηκαν στην Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) του Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία. 

Το 2011 η μονάδα έκλεισε. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες για το ποιος ή τι έφταιξε (η δικαιοσύνη ακόμα δεν έχει αποφανθεί). Ξέρω όμως τι δεν έφταιξε και όπως λέει και ο σοφός λαός: «Συνήθως την πληρώνει αυτός που δεν φταίει».
Δεν έφταιξαν τα παιδιά που δεν πρόλαβαν να χειρουργηθούν. Δεν έφταιξαν οι γονείς που καρδιοχτυπούν και περιμένουν μέρα την ημέρα τη σειρά του δικού τους παιδιού. Δεν έφταιξαν όλοι όσοι ταλαιπωρήθηκαν και εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται με το κλείσιμο του μοναδικού Δημόσιου Παιδοκαρδιολογικού Κέντρου στη χώρα.

Αλήθεια πόσα χρήματα θα χρειαζόμασταν αν το μωρό μας γεννιόταν τώρα; Πόσο θα κόστιζαν όλες αυτές οι επεμβάσεις σε μια ιδιωτική κλινική ή στο εξωτερικό; Πόση περισσότερη ψυχική δύναμη θα χρειαζόμασταν περιμένοντας τη δική μας σειρά σε μια ατελείωτη λίστα για την πιθανή γιατρειά;
Μπορεί το μωρό να μην τα κατάφερε, όμως τότε του δόθηκε μια ευκαιρία να παλέψει. Δίπλα μας βρέθηκαν άνθρωποι που τίμησαν τον όρκο του Ιπποκράτη και τους θυμόμαστε ακόμα και τώρα…
Δώστε ξανά  την ευκαιρία στα παιδιά…


Πληροφορία:
Κάθε χρόνο στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 1.000 παιδιά με συγγενή καρδιοπάθεια, μια γενετική ανωμαλία που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τον πρώτο χρόνο και απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα στα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ωστόσο με τη σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση τα παιδιά αυτά μπορούν να κερδίσουν το δικαίωμα στη ζωή και την πλήρη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο ως ισότιμα μέλη. 

Γενικά οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες μπορούν να προκαλέσουν περισσότερους θανάτους κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους από οποιαδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία. Απαντώνται σε ποσοστό 0,8-1%, δηλαδή στις 100.000 γεννήσεις ετησίως, γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. 

Πηγή: http://health.in.gr/


φωτο από: www.deviantART.com


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

2 σχόλια:

  1. Τι να πεις...αυτό αποτελεί κατάντια για την χώρα μας. Η υγεια δεν είναι μονο δικαίωμα μας αλλά κ η σημαντικότερη υποχρέωση του κράτους πρόνοιας...ποιους συμφέρει να τη διαλύσουν, είναι το θέμα. Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα κανεις κ τα λες. Ισως καποια στιγμη να ακουστει η φωνη σου κ βα ενωθει με των αλλων μαμαδων....
    Kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017