Πέμπτη, 8 Μαΐου 2014

Κρεβάτι για 3 ή ο καθένας στο κρεβάτι του «Θέλω να κοιμηθώ στο κρεββάτι σας»


«Δεν θα ξανακοιμηθεί ποτέ στο κρεββάτι μας ήταν το τελευταίο βράδυ».Πόσες φορές δεν έχουμε πει κάτι τέτοιο ξυπνώντας ένα πρωί με μυρμηγκιασμένο κορμί αφού έχουμε κοιμηθεί στην άκρη του κρεβατιού (στην καλύτερη περίπτωση) στο ένα πλευρό και με τα πόδια του να ακουμπάνε στα πλευρά μας και εμείς μαζεμένοι από φόβο μήπως το χτυπήσουμε κατά τον ύπνο.

«Να  κοιμηθεί στο κρεββάτι του ή μαζί μας;», «Να βάλω την κούνια του στο δωμάτιο μας ή στο δικό του;» είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που αναδύονται στο κεφάλαιο του ύπνου.

Ο ύπνος ισούται με ένα μικρό αποχωρισμό του παιδιού από την μαμά, το μπαμπά, τους γονείς.Το θέμα του ύπνου, των δυσκολιών που σχετίζονται με αυτό έχει επανέλθει στο προσκήνιο για να (εκ)-παιδεύσει γονείς και ειδικούς.


1η περίπτωση: Co-sleeping αναφέρεται στην περίπτωση που οι γονείς κοιμούνται μαζί με το/τα παιδί/παιδιά. Συχνά αναφέρεται και ως co-bedding, δηλαδή μοίρασμα του κρεβατιού.Δεν θα γίνει λόγος για το co-sleeping καθώς  θεωρείται ότι οι γονείς που κάνουν αυτή την επιλογή είναι συνειδητοποιημένοι ως προς αυτή την απόφαση τους, είναι δική τους επιλογή και δεν το κάνουν επειδή είναι μόδα το attachment parenting  ή κάποια άλλη μορφή parenting. Συνεπώς το co-sleeping δεν αποτελεί μια προβληματική μορφή ύπνου αλλά κοινή επιλογή και απόφαση των μελών μιας οικογένειας καθώς ταιριάζει στην εκάστοτε οικογένεια.
2η περίπτωση: Συστηματικές επιδρομές στο «μεγάλο κρεβάτι» και άρνηση να κοιμηθεί στο δικό του. Με απλά λόγια «Δεν θέλει να κοιμάται μόνο του αλλά μαζί με τη μαμά και το μπαμπά».Οι περισσότεροι γονείς περνούν μια περίοδο που το παιδί τους επιδίδεται σε συστηματικές επιδρομές στο «μεγάλο κρεββάτι». Συνήθως, οι γονείς αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο στην προσχολική ηλικία του παιδιού.Τις περισσότερες φορές μόλις συμπληρωθεί το 3ο έτος επιστρέφουν στο κρεβάτι τους ή υπάρχουν περιπτώσεις που άλλοτε κοιμούνται μόνα τους και άλλοτε με τους γονείς, και μπορεί να κρατήσει  ως τα 7 χρόνια.

Στην περίπτωση που τα παιδιά ζητούν να κοιμούνται με του γονείς υπάρχουν οι συνήθως 2 τρόποι αντιμετώπισης από τους γονείς: α)οι γονείς προκειμένου να σταματήσει η γκρίνια του παιδιού, οι νυχτερινές αναστατώσεις και τα ξενύχτια, ανέχονται την παιδική επιθυμία και υποχωρούν ή όσο παραμένουν ψυχικά ξεκούραστοι τα ξαναγυρίζουν στο κρεβάτι τους μέχρι που τελειώνουν τα ψυχικά αποθέματα και έχοντας πέσει το κάστρο πολιορκίας κοιμούνται όλοι μαζί και β) οι γονείς που αρνούνται να το δεχτούν καθώς νιώθουν ότι χάνουν τον προσωπικό τους χώρο και λίγες στιγμές συντροφικότητας σε μια κοινωνία  που μας αποξενώνει και από το σύντροφο μας με αποτέλεσμα να  εφαρμόζουν διάφορες τεχνικές με αμφίβολα αποτελέσματα κάθε φορά.

Σίγουρα η πλειοψηφία των γονέων εκφράζει με ανησυχία το ερώτημα μα γιατί  δεν θέλει να κοιμάται στο δωμάτιο του και θέλει να κοιμάται μαζί μας ή  μόνο με τη μαμά ή το μπαμπά

Μήπως χρειάζεται να κοιτάξουμε πίσω ακόμα και την μέρα που επιστρέψαμε από το μαιευτήριο; Σίγουρα για τα παιδιά ο ύπνος με τους γονείς είναι μια απόλαυση το ίδιο όμως και για τους γονείς.Τους αρέσει να το βλέπουν να κοιμάται, να παίζει με το χαμόγελο του, πολλές φορές διευκολύνει και στο θηλασμό ή κάποιες άλλες δεν υπάρχει χώρος στο σπίτι ή απλά τους αρέσει να το νιώθουν δίπλα τους.

Οι έρευνες που βρίσκουμε λένε ότι χρειάζεται το παιδί να μάθει να κοιμάται μόνο του για τη σωστή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του.Και επειδή μια άποψη δεν είναι ποτέ αρκετή έρχεται και μια άλλη και μας λέει ότι γονείς και παιδιά χρειάζεται να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι γιατί αυτό είναι που βοηθάει στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Σίγουρα, το παιδί έχει ανάγκη πάνω απ όλα της τρυφερότητας, της αγάπης και του συναισθήματος μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν του στερήσουμε τα χάδια μας το βράδυ και το αποχωριστούμε θα έχουμε κάνει ανεπανόρθωτη βλάβη στον ψυχισμό του. Αλλά ούτε και βοηθάει  όμως να ξυπνάμε κάθε μέρα ψυχικά και σωματικά εξαντλημένη έχοντας στερηθεί τις λίγες ώρες  βραδινής ξεκούρασης ή να κρατάμε το παιδί μας στο κρεβάτι μας μη βοηθώντας το να αυτονομηθεί και να κοπεί ο συμβολικός ομφάλιος λώρος.

*Είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί θέλει να κοιμηθεί μαζί μας, π.χ φοβάται το σκοτάδι, θέλει παρέα, δεν ξέρει πώς να αποκοιμηθεί, είναι πείσμα;
*Καλό είναι να μην επιβάλλουμε στο παιδί μας να κοιμηθεί στο δωμάτιο του με τσακωμούς, απειλές ή και επαίνους για το αν κοιμηθεί εκεί μόνο του.
*Φροντίζουμε να κοιμίζουμε το παιδί μας στο δωμάτιο του και να μένουμε εκεί μέχρι να αποκοιμηθεί τουλάχιστον για αρχή.Στη συνέχεια θα του δείχνουμε τρόπους να αποκοιμάται μόνο του
*Μπορούμε να κάνουμε co-sleeping κάποια μέρα την βδομάδα, όπως να κοιμόμαστε μαζί στο μεγάλο κρεββάτι των γονιών το Σαββατόβραδο.Αυτό δε σημαίνει ότι ταιριάζει σε όλα τα παιδιά και όλες τις οικογένειες.
*Βεβαιώνουμε το παιδί ότι αν θέλει κάτι μπορεί να μας φωνάζει κατά τη διάρκεια της νύχτας.
*Αν ξυπνάει και έρχεται στο δωμάτιο μας ανήσυχο, το αγκαλιάζουμε να ηρεμήσει, του παρέχουμε συναισθηματική ασφάλεια και το βοηθάμε να επιστρέψει στο δωμάτιο του.Να είστε έτοιμοι γιατί αυτή η διαδικασία ίσως χρειαστεί να γίνει πολλές φορές.
φώτο: http://jordmorkroken.no/kurs.html

Ο ύπνος αφορά  όλα τα μέλη της οικογένειας και το καθένα χωριστά.Δεν σημαίνει ότι ο γονέας που επιλέγει το παιδί του να βρίσκεται στην κούνια του, στο δωμάτιο του, δεν είναι καλός γονέας, δεν αγαπά το παιδί του και θα του δημιουργήσει προβλήματα ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης. Η κάθε οικογένεια έχει τους στόχους της και το δικό της μοναδικό προφίλ.

Γιαλούρη Μαρία
Ψυχολόγος-Πανεπιστήμιο Αθηνών
Συμβουλευτική Ψυχολόγος  (Μ.sc)
Συντονίστρια Ομάδων Συμβουλευτικής Γονέων

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

6 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Co- sleeping και να ξυπνάς με την πιο όμορφη μουρίτσα μπροστά σου. Αξία Ανεκτίμητη!
   Keep on Co- sleeping!!!

   Διαγραφή
 2. Εμείς πάλι επιμέναμε να κοιμούνται στο κρεβάτι τους. Με την δουλειά και το τρλεξιμο κάθε μέρα, η δική μας ξεκούραση ήταν πολύ ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων μας. Η διαφορά των παιδιών ακόμα (1 χρόνος) σήμαινε ότι θα ήταν co sleeping για 4 όχι 3. Εξαιρέσεις όμως κάναμε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα (ΣΚ) κυρίως για την μικρή μας που το ήθελε...Το πρωϊνό χουζούρεμα των 4ρων γίνεται ακόμα και τώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι και αυτό φτάνει. Άλλωστε η κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της όρους και κανόνες.

   Διαγραφή
 3. Μυρσινη επιασες φοβερο θεμα τωρα. Ευτυχ΄ως με λίγη καλη θέληση όλα στρωνουν. εμενα τωρα αρχισε η μικρη να μου ερχεται στο κρεββατι, που αποκτησαμε νεο μελος. θα το παλεψουμε όμως :)

  καλη σου μερα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς ήρθε το νέο μέλος! Να τα χαίρεστε τα παιδάκια σας Zina. Όσο για τη μικρή που έρχεται στο κρεββάτι καταλαβαίνεις τι γίνετε. Λίγο φοβάται μη χάσει ότι είχε δεδομένο, λίγο περιέργεια, λίγο να μοιάσει της μαμάς. Γλυκά πράγματα. Όλα θέλουν το χρόνο τους. Είμαι σίγουρη ότι θα τα πάτε περίφημα!
   Καλή μέρα και σε σένα!

   Διαγραφή

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017