Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

Η ηλικία των 2 με 5 χρόνων - Υπάρχουν ακόμη προβλήματα;

Είναι η ηλικία που αρχίζουν να φαίνονται –εφόσον υπάρχουν- μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές δυσκολίες στο πολύ πρόωρο παιδί. Για παράδειγμα, δυσκολίες στον τρόπο με τον οποίο το παιδί χρησιμοποιεί τα χέρια του για να κάνει λεπτές κινήσεις, στον τρόπο με τον οποίο κρατά το μολύβι και ζωγραφίζει, στο πόσο επιδέξιο είναι να κάνει κατασκευές με τα παιχνίδια του ή χειροτεχνίες,, στο πώς μιλάει, στο πόσο γνωρίζει βασικά πράγματα για την ηλικία του, ή στο εάν συγκεντρώνεται στο παιχνίδι του ή αν κινείται συνεχώς.

Αυτές οι δυσκολίες αντιστοιχούν σε προβλήματα στη λεπτή και αδρή κίνηση, στον συντονισμό όρασης και κίνησης, στην εξέλιξη του λόγου, στην αντίληψη, στη συμπεριφορά και το συναίσθημα.


Οι μικρότερες αυτές δυσκολίες συχνά αφορούν παιδιά στα οποία δεν φαινόταν κάποιο πρόβλημα μέχρι τότε αλλά διακρίνονται όταν το παιδί καλείται να κάνει πολυπλοκότερες λειτουργίες. Επίσης μπορεί  να υπήρχαν πολύ μικρές δυσκολίες, οι οποίες εξελίχθηκαν. Συχνά εμποδίζουν το παιδί στην καθημερινή ζωή, στην αυτοεξυπηρέτηση και το παιχνίδι. Φαίνονται συνήθως από τον τρόπο που παίζει, από τη συμπεριφορά του στον παιδικό σταθμό ή μέσα από εξειδικευμένες εξετάσεις. Είναι συχνές στα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, το δε ποσοστό φθάνει το 30-50%.
foto: www.telegraph.co.uk

Τα τελευταία χρόνια, δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται αυτές οι πιο μικρές αλλά λειτουργικά σημαντικές διαταραχές της ανάπτυξης που συνδέονται με μαθησιακές δυσκολίες. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η εικόνα των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα στην προσχολική ηλικία συσχετίζονται με την απόδοση τους στο σχολείο. Όταν οι διαταραχές αυτές δεν ξεπερασθούν στην προσχολική ηλικία, επιβαρύνουν με πρόσθετες δυσκολίες την εξέλιξη και προσαρμογή του παιδιού στη σχολική ζωή.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017