Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Τι μπορεί να γίνει για το πολύ πρόωρο παιδί τους πρώτους μήνες ζωής (Μέρος Β)

β) Τι μπορούν να κάνουν οι ειδικοί;

Οι γονείς των παιδιών που γεννήθηκαν πρόωρα είναι σημαντικό να ακολουθούν με συνέπεια τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με την παρακολούθησή του. Εάν στη διάρκεια αυτής της παρακολούθησης διαπιστωθούν κάποια προβλήματα, το παιδί παραπέμπεται σε φυσιοθεραπευτές για αξιολόγηση. Τομείς που αξιολογούνται είναι η ανταπόκριση στο περιβάλλον και τα ερεθίσματα, τα αντανακλαστικά, οι αντιδράσεις προσανατολισμού, ο μυϊκός τόνος, η στάση και κίνηση, καθώς και η σχέση μητέρας- παιδιού. Στόχος της φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης αρχικά είναι να στηθεί καλύτερα το σώμα του μωρού, ο τόνος των μυών να γίνει πιο φυσιολογικός και να διευκολυνθεί η κινητικότητα.
Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν τα προβλήματα πολύ νωρίς ώστε αμέσως να αρχίσει η καθοδήγηση στον χειρισμό των παιδιών αυτών. Η παρέμβαση στην αρχή μπορεί να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, με συστάσεις για σωστές θέσεις και στάσεις στην καθημερινή απασχόληση με το μωρό. Στη συνέχεια , ανάλογα με τις ανάγκες, δίνονται υποδείξεις για πρόγραμμα ασκήσεων ή συστηματικό πρόγραμμα.

Το συστηματικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας γίνεται σε κέντρα φυσιοθεραπείας. Στόχος της φυσιοθεραπείας, σύμφωνα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται περισσότερο (νευροεξελικτική μέθοδο Bobath), είναι- με ειδικές τεχνικές- να δώσει στο παιδί με κινητικά προβλήματα την ευκαιρία να εξασκηθεί πάνω σε ποικιλία συντονισμένων κινήσεων. Η επιστημονική ομάδα αξιολογεί τα προβλήματα του παιδιού και σχεδιάζει το θεραπευτικό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειας, σχεδιάζει οικογενειακό πλάνο παρέμβασης. Η συμμετοχή των γονιών είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να γίνεται μια αποτελεσματική συνέχιση της θεραπείας στην καθημερινή ζωή.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, καθώς και το διάστημα που το παιδί θα χρειαστεί φυσιοθεραπεία, έχει σχέση με το πρόβλημα που υπάρχει. Κάποια παιδιά με μικρότερα προβλήματα, που είναι παροδικά, θα κάνουν φυσιοθεραπεία για λίγους μήνες. Κάποια άλλα με σοβαρότερα προβλήματα, που είναι μόνιμα, θα χρειαστούν φυσιοθεραπεία για χρόνια. Με συχνές επαναξιολογήσεις το φυσιοθεραπευτικό πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού σε κάθε στάδιο της εξέλιξης του.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017