Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

Τι μπορεί να γίνει για το πολύ πρόωρο παιδί τους πρώτους μήνες ζωής


α) Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Μόλις το πρόωρο μωρό έρθει στο σπίτι από το νοσοκομείο, ξεκινάει μια καινούρια ζωή για την οικογένεια. Το μωρό έχει ανάγκη από αγάπη και φροντίδα για να ξεχάσει τις δύσκολες μέρες στη μονάδα. Ακόμα, έχει ανάγκη από σωστά ερεθίσματα που στερήθηκε όσο ήταν στη Μονάδα και θα το βοηθήσουν να εξελιχθεί όσο γίνεται καλύτερα. Το νευρικό του σύστημα δεν είναι ακόμη ανεπτυγμένο, αλλά το μωρό είναι έτοιμο να μάθει.

Από τους πρώτους μήνες ζωής, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το μωρό τους μέσα από την καθημερινότητα και το παιχνίδι.

-          Μπορούν να το βοηθήσουν να αναπτύξει τις αισθήσεις του. Το πρόσωπο του γονιού που χαμογελά ή μιλά, ένα παιχνίδι με φωτεινό χρώμα που μετακινείται μπροστά στα μάτια του μωρού το βοηθούν στην εξέλιξη της όρασης του. Η φωνή του γονιού, ήρεμη και χαρούμενη, η ομιλία (μιλάτε πολύ στα μωρά σας), το τραγούδι, ο ήχος από ένα μουσικό παιχνίδι, η απαλή μουσική, θα βοηθήσει στην εξέλιξη της ακοής και του λόγου.

-          Μπορούν να το βοηθήσουν στην κινητική εξέλιξη. Το παιχνίδι σε όλες τις στάσεις- καθιστή, ξαπλωτή, μπρούμυτα και ανάσκελα- βοηθά στην ωρίμανση του κορμιού του. Το παιχνίδι στο πάρκο το βοηθά να σηκωθεί και να περπατήσει. Η «στράτα» απαγορεύεται.

-          Μπορούν να το βοηθήσουν στην εξέλιξη της αντίληψης του και της επιδεξιότητας του. Για τον πρώτο χρόνο ζωής, τα παιχνίδια επικοινωνίας (όπως «κρυφτούλι»), μίμησης, ανταπόκρισης σε φράσεις όπως «πάρε- δώσε», ή χρήσης των χεριών του καθώς και η ομιλία είναι πολύ σημαντικά. Για τον δεύτερο χρόνο, τα παιχνίδια κατασκευών όπως κυβάκια, τουβλάκια, παζλ, τα παιχνίδια δημιουργικής φαντασίας, παιδικά βιβλιαράκια, το μουτζούρωμα, η ομιλία και το τραγούδι βοηθούν στο σύνολο της εξέλιξης.

-          Μπορούν να το βοηθήσουν στη συναισθηματική του ωρίμανση. Δείξτε στο μωρό σας την αγάπη σας. Η αγκαλιά, το χάδι, το χαμόγελο, η ανταπόκριση στις ανάγκες του, η επικοινωνία, η τρυφερότητα, η ηρεμία, η σταθερότητα προσφέρουν ικανοποίηση και ασφάλεια.

Από την άλλη πλευρά, ο υπερβολικός θόρυβος, η υπερβολική κίνηση, οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ένα παιδί ευερέθιστο, νευρικό και υπερκινητικό.
Εκτός από τους γονείς, τα μεγαλύτερα αδέλφια μπορούν να παίξουν εξαιρετικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Αφού τους εξηγηθεί ότι το καινούριο αδελφάκι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή, μπορεί να συμμετέχουν στην καθημερινή φροντίδα και παιχνίδι. Και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν από αυτή τη σχέση!

φωτο από: www.essentialbaby.com.au
Το παιχνίδι είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του παιδιού και για τη διατήρηση δυνατών σχέσεων μεταξύ γονιών και παιδιών. Μέσα από το παιχνίδι, το παιδί μαθαίνει τον κόσμο που το περιβάλλει και αλληλεπιδρά με αυτόν. Αναπτύσσει τη δημιουργικότητά του, τη φαντασία του, τις δεξιότητες του. Η ενθάρρυνση του ελεύθερου παιχνιδιού, όπου το παιδί ορίζει το παιχνίδι, παίρνει αποφάσεις ανάλογες με τα ενδιαφέροντα του, οργανώνεται και εκτελεί είναι πηγή χαράς και ικανοποίησης.

Συχνά, σε σχέση με τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα, μιλάμε για παιχνίδι που κατευθύνεται από τους γονείς. Κάποιοι βασικοί σταθμοί της ανάπτυξης, που στα τελειόμηνα παιδιά έρχονται αυτόματα, για το πρόωρο παιδί χρειάζονται κάποια βοήθεια. Επίσης για κάποιες δεξιότητες χρειάζεται καθοδήγηση. Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα οι γονείς να αφιερώνουν λίγη ώρα καθημερινά (συχνά διαστήματα μικρής διάρκειας) και να παίζουν εκπαιδευτικά μαζί τους.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και απο δω! Πολύ ενδιαφέρον το μπλογκ! Τα μικρουλικά είναι η αδυναμία μου! Διακρίνω μεράκι και αγάπη γιαυτό που κάνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζω κάθε μέρα με αυτή την αγάπη μιας και είμαι mama_tosodoulikou. Τα καλά σας λόγια μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.

      Διαγραφή

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017