Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Πρόωρα γονείς σαν πρόωρα παιδιά - Η συνάντηση

Το περασμένο Σάββατο βρέθηκα με ανθρώπους άγνωστους μέχρι τότε. Και όμως είχαμε κάτι κοινό. Την εμπειρία της προωρότητας.

Το φιλικό μας blog http://31ebdomades.blogspot.gr/ και η αγαπημένη μου Κέλλη Σώκου , σε συνεργασία με τον ψυχολόγο  Πάτροκλο Παπαδάκη  διοργάνωσε μια συνάντηση για γονείς με πρόωρα μωράκια.

Μιλήσαμε ανοιχτά. Με ειλικρίνεια και  χωρίς να κρύψουμε συναισθήματα, φόβους, σκέψεις και ανησυχίες. Θα ήταν άλλωστε ανούσια μια τέτοια προσπάθεια γιατί ήμασταν όλοι «Πρόωρα γονείς» με «Πρόωρα μωρά».
Η προωρότητα είναι μεγάλη ιστορία. Σε πολλές λεπτομέρειες δεν μπήκαμε. Περιττό. Τα συναισθήματα μετράνε και ο κόπος που κάνεις μέχρι να δεις το παιδί σου να κάνει μια πρόοδο με τα προβλήματα της υγείας του.
Σημασία δεν έχει αν μείνεις στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας 10 μέρες ή 6 μήνες. Σημασία έχει ότι δε χάρηκες την εγκυμοσύνη, το θηλασμό, τις πρώτες τρυφερές αγκαλιές με το μωρό σου. Στην ουσία δε χάρηκες το μωρό σου και αυτό πολλές φορές σε έκανε να αναρωτηθείς όχι αν είσαι καλή μαμά, αλλά κάτι πιο ουσιαστικό. 

«Τώρα εγώ είμαι μαμά;»

Έμεινες με άδεια αγκαλιά, με ένα σώμα που πονούσε και ένα μυαλό γεμάτο ερωτηματικά και φόβους.
Η προωρότητα όμως σου αφήνει πολλά:
  • Δύσκολες μέρες με τύψεις και προβληματισμούς για το αν έκανες κάτι και γέννησες πρόωρα. Κάποιες φορές έρχονται και οι γύρω σου να σε προβληματίσουν περισσότερο γι’ αυτό.
  • Ένα συνεχές άγχος για την υγεία του μωρού, που ακόμα και όταν μεγαλώσει εσύ «νιώθεις» πως κάτι κακό θα γίνει. «Κάτι έχει και δε φαίνεται.»
  • Προβλήματα υγείας  του παιδιού που σε διαλύουν οικονομικά και ψυχικά.
  • Απώλεια. Ευτυχώς σε μικρότερο βαθμό, αλλά συμβαίνει.

Ήταν μια συνάντηση με αληθινά συναισθήματα, ειλικρίνεια και αισιοδοξία. Βιώνοντας την προωρότητα μάθαμε να κλαίμε, να θυμώνουμε, να απελπιζόμαστε και να φοβόμαστε. Έχουμε το δικαίωμα αυτό γιατί πάνω από όλα ήμαστε γονείς.
Αυτό είναι η προωρότητα. Ένα τραύμα για γονείς και παιδιά. Μόνο που καμιά φορά αυτό το τραύμα μπορεί να σε κάνει να δεις τη ζωή αλλιώς.
Έφυγα ακόμα πιο αισιόδοξη μετά από αυτή τη συνάντηση. Έγινε άλλη μια αρχή. Η αρχή της επικοινωνίας των γονιών με πρόωρα.
Καλή συνέχεια!

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017