Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014

Πώς να χρησιμοποιήσουμε εποικοδομητικά το χρόνο της εντατικής…

Είναι μεγάλο σοκ για ένα γονιό να μετατρέπεται η χαρά της γέννας σε απόγνωση μίας εντατικής νοσηλείας. Ωστόσο ο χρόνος που το μωρό μας είναι στην εντατική είναι χρόνος που δεν πρέπει να πάει χαμένος…..
Κάθε μωρό έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Έχει τους δικούς του χρόνους που πρώτα απ’ όλα αυτά οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας. Όταν το μωρό μας έχει γεννηθεί αρκετά πρόωρα, τότε οφείλουμε να του δώσουμε περισσότερο χρόνο για να παλέψει για τη ζωή του. Η παρουσία μας όμως θα πρέπει να είναι απόλυτα αισθητή.

Προσπαθούμε στο μέγιστο δυνατό να μη μεταφέρουμε άγχος. Είναι δύσκολο για ένα γονιό πρόωρου να αντικρίζει το μωρό του διασωληνωμένο στη θερμοκοιτίδα και να μη μπαίνει στη διαδικασία να σκέφτεται τι άσχημο θα μπορούσε να συμβεί. Κι όμως σκεφτείτε ότι τα περισσότερα προωράκια βγαίνουν νικητές κι εσείς απλά θα έχετε χάσει να αποκτήσετε επαφή- δέσιμο μαζί τους τις πρώτες μέρες τις ζωής τους.

Αν η κατάσταση το επιτρέπει, δώστε ένα χάδι στο μωρό σας και μιλήστε του με ήρεμη και γλυκιά φωνή. Το μωράκι θα σας δείξει πότε θέλει να συνεχίσετε και πότε θέλει να ξεκουραστεί. Παρατηρήστε τη στάση του σώματος του, τις αντιδράσεις του, προς τα πού στρέφει το βλέμμα του.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι  είναι η μέθοδος «kangaroo care». Μια μέθοδος που εφαρμόζεται αρκετά στο εξωτερικό αλλά σχεδόν καθόλου στην Ελλάδα. Είναι η επαφή του μωρού με το δέρμα της μαμάς και του μπαμπά. Τα οφέλη της μεθόδου είναι πολλά. Η μέθοδος γεννήθηκε πριν από χρόνια όταν κατά ανάγκη έπρεπε να αντικατασταθεί η έλλειψη θερμοκοιτίδων!!! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αποκαλείται και θεραπευτική αγκαλιά!

Τέλος οφείλουμε να δώσουμε στον εαυτό μας όλη εκείνη τη βοήθεια που θα μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς απέναντι στο φόβο της εντατικής. Ζητήστε βοήθεια λοιπόν. Μιλήστε με γονείς που έχουν περάσει παρόμοιες καταστάσεις, ζητήστε τη βοήθεια ειδικού καθώς και τη στήριξη των δικών σας ανθρώπων. Παίρνοντας βοήθεια θα μπορέστε στη συνέχεια να παρέχετε εσείς τη φροντίδα που χρειάζεται το παιδί σας. Ο χρόνος λοιπόν της εντατικής είναι ένας χρόνος που οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε για εμάς αλλά και κυρίως για το παιδί μας……

Γιούλη Μπαλίκου
ψυχολόγος

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017