Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα

      Τα πρώτα δύο χρόνια ζωής – Η περίοδος της μεγάλης ανησυχίας

Για οποιοδήποτε μωρό που νοσηλεύτηκε στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων την πιθανότητα να παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν, όμως, μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο. Τα προβλήματα παρουσιάζονται πιο συχνά:
-      Στα μωρά που γεννήθηκαν εξαιρετικά μικρά. Από τα μωρά με βάρος γέννησης κάτω από 1.500 γραμμάρια, 5-15% θα παρουσιάσουν σοβαρά προβλήματα(από τα μωρά με βάρος γέννησης κάτω από 1000 γραμμάρια το ¼ περίπου θα έχει σοβαρά προβλήματα). Για τα μωρά με μεγαλύτερο βάρος γέννησης, οι πιθανότητες να είναι φυσιολογικά ή σχεδόν φυσιολογικά αυξάνουν πάρα πολύ.
-     Στα μωρά που είχαν πάθει κάποια βλάβη στον εγκέφαλο πριν γεννηθούν ή τις πρώτες μέρες ζωής λόγω της προωρότητας.
-      Στα μωρά που ήταν άρρωστα και παρέμειναν άρρωστα για πολλές εβδομάδες.

Οι πρώτοι μήνες ζωής είναι το διάστημα στο οποίο φαίνονται οι πρώτες ενδείξεις για το εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο μωρό.
Τα πιο συχνά προβλήματα είναι τα νευρολογικά. Τα προβλήματα που εμφανίζονται τους πρώτους μήνες μπορεί να είναι μικρά και να εξαφανίζονται έπειτα από κάποιους μήνες. Χαρακτηρίζονται σαν παροδικά. Αρκετά συχνά, πρόωρα μωρά που έμειναν για καιρό στη Μονάδα έχουν κακή στάση στο σώμα τους ή ο τόνος των μυών τους δεν είναι τελείως φυσιολογικός. Με λίγη βοήθεια, σιγά σιγά τα προβλήματα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν ή έστω να μειωθούν.
Όμως τα προβλήματα μπορεί να είναι σοβαρότερα και να παραμένουν. Όσο πιο νωρίς εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει να παραμείνει και να εξελιχθεί σε μόνιμη κινητική αναπηρία. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που το κορμί του παιδιού είναι χαλαρό και τα πόδια ή και τα χέρια είναι σφιχτά, έτσι που να μην του επιτρέπουν να προχωράει στην κίνηση όπως θα έπρεπε από την ηλικία του. Η στάση και η κίνηση επηρεάζονται. Προσβάλλεται ο συντονισμός της κίνησης του παιδιού και γι’ αυτό είναι δύσκολο να εξασκηθεί και να τελειοποιήσει τις δεξιότητες της καθημερινής ζωής. Μπορεί να είναι από κάπως ελαφρά έως σε λίγα παιδιά αρκετά ανασταλτική για την κινητική τους εξέλιξη. Τον 2ο χρόνο ζωής γίνονται η ασφαλής διάγνωση για όλες τις μορφές εγκεφαλικής παράλυσης και η αξιολόγηση της κινητικής λειτουργικότητας. Τα πολύ πρόωρα παιδιά επίσης μπορούν να παρουσιάσουν κάποια προβλήματα νοημοσύνης, καθώς και προβλήματα στην όραση, όπως μεγάλη μυωπία και στραβισμό. Πολύ λίγα παιδιά έχουν τόσο σοβαρό πρόβλημα όρασης που να βλέπουν ελάχιστα. Τέλος προβλήματα στην ακοή, επίσης ελάχιστα παιδιά έχουν βαρηκοΐα.
Παρ’ όλα αυτά, τα περισσότερα παιδιά δεν παρουσιάζουν προβλήματα και έχουν καλή εξέλιξη!

Η ενίσχυση του μωρού που νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών
φωτο από: www.babylifetime.com
Είναι γνωστό ότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου μεγαλώνει και αναπτύσσεται και μετά τη γέννηση. Ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι τα πρώτα χρόνια της ζωής. Η επιστήμη έχει δείξει ότι εάν στην περίοδο της ανάπτυξης το μωρό ή το παιδί αργότερα ζει σε ένα περιβάλλον με ιδιαίτερη φροντίδα, με πολλά σωστά ερεθίσματα και εμπειρίες, τα νευρικά κύτταρα αποκτούν πιο πολλές διακλαδώσεις και συνδέονται καλύτερα μεταξύ τους στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου για να καλύψουν τις ανάγκες που επιβάλλονται από το περιβάλλον. Αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην απόδοση του παιδιού σε όλους τους τομείς.
Επίσης σήμερα ξέρουμε ότι, εάν ο εγκέφαλος έχει πάθει βλάβη πριν ή μετά τη γέννηση, υπάρχουν μηχανισμοί αποκατάστασης όπου οι περιοχές του εγκεφάλου που δεν έχουν πάθει βλάβη καλούνται να καλύψουν τη λειτουργία της περιοχής που έχει καταστραφεί. Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται διαφορετικά για να παρακαμφθεί η βλάβη.
Η ικανότητα του εγκεφάλου να μεταβάλλεται κάτω από την επίδραση εξωτερικών ερεθισμάτων και εμπειριών, όπως και η αναπλαστική ικανότητα σε περίπτωση βλάβης, λέγεται πλαστικότητα. Σε αυτή την πλαστικότητα βασίζονται οι οδηγίες για εκπαιδευτική απασχόληση και επίσης είναι η βάση της πρώιμης καθοδήγησης, υποστήριξης και παρέμβασης με θεραπευτικά προγράμματα, όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017