Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2013

“Ω έλατο, ω έλατο, μ’ αρέσεις πώς μ’αρέσεις!”

Ξέρατε πως τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βοηθήσουμε τα προωράκια;

Συνήθως τα μικρά μας έχουν μια ευαισθησία με την αφή. Ακόμα θυμάμαι το μικρό μου να κλαίει όταν του έδωσα να πιάσει το πρώτο κομμάτι ζύμης. Με τον καιρό και με υπομονή και επιμονή όλα αυτά ξεπεράστηκαν.
Είτε κάνουν εργοθεραπεία, είτε όχι το σίγουρο είναι ότι θα βοηθηθούν και θα περάσετε μαζί ευχάριστες και δημιουργικές στιγμές. Παρακάτω θα βρείτε διάφορες Χριστουγεννιάτικες ιδέες να περάσετε τέλεια με το tosodouliko σας:

Στολίστε μαζί το δέντρο σας: Όταν είναι μωρό μπορεί απλά να επεξεργαστεί μια μπάλα. Αν είναι λίγο μεγαλύτερο, ίσως  ν’ αγγίξει τα «φύλλα» του δέντρου σας. Το επόμενο στάδιο θα είναι να καταφέρει να κρεμάσει ένα στολίδι. Για εμάς όλα αυτά φαίνονται απλά. Οι λεπτές κινήσεις όμως δυσκολεύουν τα προωράκια μας.

Ζυμώστε: Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Θυμάμαι ο Μάριος μου καθόταν στο καρεκλάκι του φαγητού όταν του έδωσα να αγγίξει πρώτη φορά ζύμη για μπισκότα. Είναι απίστευτα μαλακή, παρ’ όλα αυτά τον ανατρίχιασε. Με τον καιρό συνήθισε. (οι ειδικοί λένε πως η ευαισθησία αυτή στα θέματα αφής, ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ήρθαν σε «στενή» επαφή με το σώμα της μητέρας. Όσο πιο πρόωρα, τόσο πιο ευαίσθητα.)

Τραγουδήστε:  Το τραγούδι κάνει καλό. Βγάζει την ένταση, βοηθά τα μωρά να χαλαρώνουν και να μαθαίνουν τη φωνή της μαμάς ή του μπαμπά. Τραγουδώντας μαθαίνουν να μιλάνε και αργότερα να αποστηθίζουν τα ίδια το τραγούδι. Τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια βέβαια έχουν μια ζεστή μελωδία και μας βοηθούν να μπούμε στο πνεύμα τον Χριστουγέννων.

Παραδόσεις: Όσο τα tosodoulika μας μεγαλώνουν, θα μπορούμε να μοιραζόμαστε περισσότερες και πιο δημιουργικές στιγμές μαζί τους. Οι παραπάνω δραστηριότητες είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις παραδόσεις.  Από τοπικά έθιμα μέχρι έθιμα άλλων χωρών.

Βιβλία: Ευτυχώς που υπάρχουν και τα βιβλία. Η φαντασία διευρύνεται πάντα με ένα βιβλίο. Το καμάρι μας μαθαίνει καινούριες λέξεις και πώς να τις χρησιμοποιεί.  Μπορείτε να αγοράσετε χριστουγεννιάτικα παραμύθια ή να βρείτε ιστορίες και πληροφορίες για διάφορα έθιμα στο διαδίκτυο.

Υ.Γ. Όταν διαβάζετε στο παιδάκι σας παραμύθι, προσπαθήστε να μπείτε στο "πετσί του ρόλου". Αλλάξτε τη φωνή σας, ανάλογα τον ήρωα και τονίστε με τον τόνο σας τη σοβαρότητα κάποιου γεγονότος. Έτσι θα του τραβήξετε την προσοχή και δε θα βαρεθεί γρήγορα. Ξέρω πως κάποιες φορές κάτι τέτοιο φαντάζει αδύνατο αλλά ίσως το Πνεύμα των Χριστουγέννων βοηθήσει.


Καλά Χριστούγεννα!!!
 
φωτο από: kkgeth.blogspot.com


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017