Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Τι περιλαμβάνει η εξειδικευμένη εκτίμηση στην προσχολική ηλικία;

Γ) Τι περιλαμβάνει η εξειδικευμένη αυτή εκτίμηση
Η παρακολούθηση των παιδιών με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης στην προσχολική ηλικία γίνεται μέσα από ένα πρωτόκολλο συνεργασίας της Β΄ΜΕΝ με τη Διεύθυνση Κοινωνικής και Αναπτυξιακής Παιδιατρικής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.
Γίνεται μέσα από την  εκτίμηση του παιδιού από 4 ειδικούς επιστήμονες και τη συμπλήρωση 4 ερωτηματολογίων.


φώτο από: www.telegraph.co.uk
-Αναπτυξιακή εκτίμηση
Γίνεται από αναπτυξιακό παιδίατρο. Ως αξιολογητικό εργαλείο χρησιμοποιείται ένα τεστ, το Griffiths Mental Development Scales- Extended Revised (GMDS- ER), το οποίο εκτιμά την απόδοση του παιδιού στους διάφορους τομείς της ανάπτυξης, δηλαδή την κίνηση, την προσωπικότητα και κοινωνικότητα, την ομιλία, τον συνδυασμό όρασης και λεπτής κίνησης, την επιδεξιότητα στις κατασκευές και τον πρακτικό συλλογισμό. Ζητείται στο παιδί να παίξει με παιχνίδια όπως παζλ, να κάνει κατασκευές, να ζωγραφίσει, να απαντήσει σε ερωτήσεις βασικών γνώσεων για την ηλικία του, και να κάνει κάποιες κινητικές ασκήσεις. Μέσα από το παιχνίδι, ελέγχονται επίσης ο λόγος, η συμπεριφορά, η αντίληψη, η μνήμη και η ωριμότητα του.

-Νευρολογική εκτίμηση
Γίνεται από νεογνολόγο με εξειδίκευση στη νευρολογία του νεογνού. Ως διαγνωστικό εργαλείο χρησιμοποιείται η εξέταση κατά Touwen (Touwen, examination of the child with minor neurologic dysfunction), που είναι μια λεπτομερής νευρολογική εξέταση, η οποία μπορεί να διακρίνει ακόμα και μικρές νευρολογικές δυσκολίες. Ελέγχει τον τόνο των μυών, τη δύναμη, τον συντονισμό των κινήσεων στα χέρια και στα πόδια, τη λεπτή κίνηση, την αδρή κίνηση, τη στάση του σώματος, την ποιότητα της κίνησης και την ισορροπία του κορμιού. Ζητείται από το παιδί να κάνει κάποιες κινήσεις και κάποιες ασκήσεις γυμναστικής στην καθιστή, όρθια και ξαπλωτή θέση. Μέσα από τη γυμναστική αυτή ελέγχεται, ό,τι έχει σχέση με τη σωστή στάση του σώματος και κίνηση.

-Εργοθεραπευτική εκτίμηση
Γίνεται από εργοθεραπεύτρια. Ως αξιολογητικό εργαλείο στη συγκεκριμένη εκτίμηση, χρησιμοποιείται το Miller Assessment for Preschoolers test (MAP), το οποίο χορηγείται κυρίως από εργοθεραπευτή.  Αξιολογεί τις λειτουργικές ικανότητες του παιδιού σε τρεις τομείς κυρίως, τον αισθητικοκινητικό τομέα, τον γνωστικό τομέα και τις σύνθετες δεξιότητες. Από τους βασικούς αυτούς τομείς αντλούμε πληροφορίες που αφορούν το πώς το παιδί επεξεργάζεται πληροφορίες από το περιβάλλον και πώς τις οργανώνει σε σκόπιμη κίνηση. Επίσης συλλέγουμε πληροφορίες που αφορούν τον κινητικό έλεγχο και ακρίβεια, τη γραφοκινητική οργάνωση, τις έννοιες χώρου, τη μνήμη, τη μνήμη σειράς, την άρθρωση, την κατανόηση, την ακολουθία οδηγιών, την προσοχή, την ικανότητα οργάνωσης του χρόνου, την αντίδραση στον αποχωρισμό από το γονιό, την κοινωνική αλληλεπίδραση. Παρατηρώντας το παιδί κατά τη διάρκεια της χορήγησης, αντλούμε στοιχεία για τη συμπεριφορά του.
Ζητείται από το παιδί να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που αφορούν κατασκευές, ζωγραφική, απλές γραφοκινητικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε «παιχνίδια» που εμπεριέχουν βασικά κινητικά δεδομένα, καθώς και να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με βασικές γνώσεις για την ηλικία του.

-Παιδιατρική εξέταση
Γίνεται από παιδίατρο- νεογνολόγο που ελέγχει τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού και εξετάζει όλα τα συστήματα. Συζητάει με τους γονείς για χρόνια προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν, όπως επίσης για τυχόν ατυχήματα ή νοσηλεία σε Νοσοκομείο.

-Συμπλήρωση ερωτηματολογίων
Ζητείται από τους γονείς να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που αφορούν χαρακτηριστικά της οικογένειας, όπως επίσης συμπεριφορές, αντιδράσεις και συνήθειες του παιδιού. Όπως θα δούμε παρακάτω, τα πρόωρα παιδιά παρουσιάζουν πιο συχνά διαταραχές στη συμπεριφορά τους και ψυχολογικά προβλήματα και χρειάζονται καθοδήγηση.


Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017