Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Άγγιγμα και ο πρώτος καιρός στη ζωή των μωρών που γεννήθηκαν πρόωρα.

 Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη φροντίδα του πρόωρου βρέφους από την πρώτη μέρα στη μονάδα νοσηλείας? Παρακάτω θα δούμε ποιο άγγιγμα βοηθάει το μωρό και ποιο πρέπει να αποφεύγουμε. Ποια σημεία του σώματος είναι πιο ευαίσθητα στο άγγιγμα και πως μπορούμε να πετύχουμε την απευαισθητοποίηση. Πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα του πρόωρου βρέφους. Και τέλος τρόπους αυτό-ρύθμισης που χρειάζεται το βρέφος.

foto από: www.thegardian.com


1.    Τα διαφορετικά είδη αγγίγματος ενεργοποιούν διαφορετικούς αισθητηριακούς υποδοχείς στο δέρμα. Το απαλό, ελαφρύ άγγιγμα τείνει να είναι διεγερτικό και τα πρόωρα βρέφη μπορεί να αντιδρούν νευρικά. Το άγγιγμα με ήπια σταθερή πίεση είναι πιο καταπραϋντικό.
·        Βοηθάει τους γονείς να αναγνωρίζουν τις αντιδράσεις των μωρών τους στο άγγιγμα. Και τους καθοδηγεί να χρησιμοποιούν το άγγιγμα που τα μωρά τους βρίσκουν καθησυχαστικό. Οι γονείς πολλές φορές ενστικτωδώς πιστεύουν ότι το απαλό, ελαφρύ άγγιγμα, που μοιάζει για παράδειγμα όπως η αίσθηση να σ αγγίζουν  με πούπουλο είναι κατάλληλο για τα μωράκια που είναι πρόωρα, γιατί μοιάζουν πολύ εύθραυστα. Έτσι δε συνειδητοποιούν πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό το άγγιγμα για τα μωρά τους. Πολλές φορές είναι δύσκολο για το γονιό να αντισταθεί στο να δώσει στο μωρό του αυτό το απαλό άγγιγμα, μη γνωρίζοντας βέβαια τα αποτελέσματά του.

2.    Η υπερευαισθησία στην αφή, και ιδιαίτερα στα πέλματα, στις παλάμες, στο κεφάλι και στο πρόσωπο και γύρω από τη περιοχή του στόματος μπορεί να παρατηρηθεί στα πρόωρα  μωράκια που νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής νοσηλείας.
·        Οι γονείς χρειάζεται να προσφέρουν καθησυχαστικό και ευχάριστο, απολαυστικό άγγιγμα. Εδώ ίσως χρειαστεί η βοήθεια κάποιου επαγγελματία όπως ψυχολόγου, για να μάθουν τεχνικές απευαισθητοποίησης. Τέτοια τεχνική είναι η σταδιακή ένταξη κάποιου αγγίγματος, αποφεύγοντας αντιδράσεις αποστροφής και σταδιακά αυξάνοντας την πίεση στο άγγιγμα όσο το μωρό αρχίζει και αναπτύσσει ανεκτικότητα σ αυτό. 

3.    Το δέρμα του πρόωρου βρέφους είναι εύθραυστο και ευάλωτο σε τραύμα και πόνο. Επίσης κάποια συστατικά καθαρισμού μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση.
·        Φροντίζουμε τα σκεπάσματα να είναι απαλά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στρώμα από fleecegel ή σιλικόνη, ή από άλλο υλικό που ανακουφίζει από την πίεση.

4.    Το βρέφος μπορεί να αναζητήσει παρηγοριά και ανακούφιση μέσω στρατηγικών αυτό-ρύθμισης όπως είναι το grasping (δηλαδή να σφίξει με το χέρι).
·        Γι αυτό χρειάζεται να προσφέρετε στο μωρό ευκαιρίες να κρατήσει για παράδειγμα ένα απαλό παιχνίδι/κουκλάκι, τα σκεπάσματα, το δάχτυλο σας. Κάτι άλλο που μπορεί να προσφέρει αυτό-ρύθμιση και άρα ανακούφιση είναι και το πιπίλισμα.

Πηγή: Warren I. & Bond C.  (2010). A Guide to Infant development in the Newborn Nursery.Πένη Χατζηβαλσαμά
Ψυχολόγος / MSc / PhDc
Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Βρεφικού Μασάζ
Μητροπόλεως 127, Θεσσαλονίκη
t 2310 222582, 6945 598379
m
 penny@ladybug.gr

www.ladybug.gr,  https://www.facebook.com/ladybug.gr

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017