Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013

ΥΓΙΗΣ ΧΡΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα παιδιά και οι έφηβοι ξοδεύουν όλο και περισσότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη ενός υπολογιστή για να κάνουν τις εργασίες του, να σερφάρουν στο Internet ή να παίξουν παιχνίδια. Όμως το πώς θα καθίσουν στην καρέκλα και πώς θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό του υπολογιστή μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την άνεσή τους, αλλά και την υγεία τους.
φωτο από: www.infochildren.com

Οι εργοθεραπευτές είναι εκπαιδευμένοι να κάνουν "εργονομική" αξιολόγηση και να εξετάσουν το πόσο καλά είναι διευθετημένο το περιβάλλον του. Ένα άτομο που δεν κάθεται σωστά σε μια καρέκλα θα μπορούσε να υποφέρει από πόνους στην πλάτη, στον αυχένα, στους καρπούς, αλλά και στα μάτια. Τα περισσότερα γραφεία υπολογιστών έχουν κατασκευαστεί για να χωράνε τους ενήλικες, οπότε είναι λογικό να χρειάζεται να γίνουν ορισμένες προσαρμογές ώστε να μπορούν να δουλέψουν και παιδιά χωρίς να επιβαρυνθεί η υγεία τους.
Τι μπορεί να κάνει όμως ένας Εργοθεραπευτής; Αρχικά να αξιολογήσει τον χώρο που βρίσκεται ο υπολογιστής και να διαπιστώσει εάν είναι εργονομικά σωστός και να μην αποφέρει μακροπρόθεσμα βλαβερές συνέπειες. Μετά να συμβουλέψει τους γονείς για τον κατάλληλο εξοπλισμό που πρέπει να προμηθευτεί (πχ. ειδικά πληκτρολόγια, ποντίκια, φίλτρα, ρυθμίσεις στο κάθισμα κα) και να δώσει αντικειμενικές και αμερόληπτες κατευθύνσεις από μπορούν να τα προμηθευτούν (σελίδες ίντερνετ, φυλλάδια από εξειδικευμένα καταστήματα κλπ). Ένα ακόμη σημαντικό βήμα είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά και τους γονείς, αλλά και τους δασκάλους του παιδιού για τη σωστή στάση σώματος που πρέπει να διατηρεί το παιδί ώστε να προληφθούν διάφοροι τραυματισμοί. Ένας εξειδικευμένος εργοθεραπευτής μπορεί να δείξει και κατάλληλες ασκήσεις (διατάσεις) που θα βοηθήσουν το παιδί να στηρίξει καλύτερα την πλάτη και τον αυχένα.
Σαν γενικές οδηγίες όμως τώρα μπορούμε να πούμε τα εξής: Ενθαρρύνετε τη σωστή στάση του κεφαλιού, της πλάτης, των χεριών και των ποδιών. Το κεφάλι πρέπει να είναι στο ίδιο επίπεδο με την οθόνη και το πάνω μέρος της οθόνης να είναι στο ύψος των ματιών σε απόσταση 35-45 εκατοστά. Οι βραχίωνες των χεριών πρέπει να είναι παράλληλοι με το πληκτρολόγιο και τα χέρια βρίσκονται στην μικρότερη δυνατή απόσταση πάνω από αυτό. Η μέση θα πρέπει πάντα να υποστηρίζεται κατάλληλα με ειδικά μαξιλαράκια ή ακόμη και με μία τυλιγμένη πετσέτα. Τα πόδια πρέπει να ακουμπούν κάπου και να μη βρίσκονται στον αέρα. Σημαντικό είναι να διατηρούνται σε σωστή γωνία από το πάτωμα. Τοποθετήστε τον υπολογιστή σε τέτοια θέση , ώστε να αποφεύγεται η αντανάκλαση του φωτός από τον ήλιο. Τέλος, ρυθμίστε την καρέκλα σε κατάλληλο ύψος για το παιδί.
Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε έναν εργοθεραπευτή για μια εργονομική αξιολόγηση. Μιλήστε, επίσης, με το δάσκαλο του παιδιού σας για το εάν μια παραπομπή προς εργοθεραπεία είναι κατάλληλη για το παιδί σας. Οι εργοθεραπευτές εκπαιδεύονται στην παροχή βοήθειας σε παιδιά με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πέρα από την εργονομία, όπως είναι οι καλές δεξιότητες γραφής, προβλήματα ανάπτυξης και συμπεριφοράς.
Πηγή: Copyright 2001 American Εργοθεραπεία Association, Inc

Με την ευγενική παραχώρηση της εργοθεραπεύτριας Κέλλυ Τσαναή από "Λόγος Κίνηση".


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017