Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Μια ενδιαφέρουσα Ημερίδα για τα Αναπνευστικά Προβλήματα των πρόωρων μωρών μας.

από: mama_tosodoulikou

Την περασμένη Τετάρτη, στο Ευγενίδιο Ίδρυμα πραγματοποιήθηκε μια Επιστημονική Ημερίδα από τη Νεογνολογική Κλινική του Νοσοκομείου "ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ" με θέμα:

«Πρόσφατες Εξελίξεις στα Αναπνευστικά Προβλήματα Νεογνών - Αναπνευστική φροντίδα των εξαιρετικά χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών.»

Τα τελευταία πέντε χρόνια η επιστημονική πρόοδος στο θέμα της προωρότητας ήταν μεγάλη και αυτό ήταν  ο λόγος που πραγματοποιήθηκε η ημερίδα αυτή.
Όπως αναφέρθηκε και στην παρουσίαση του προγράμματος της ημερίδας:
«Τα τελευταία χρόνια η επιβίωση των εξαιρετικά χαμηλού βάρους γέννησης νεογνών έχει αυξηθεί σημαντικά. Σε αυτό έχουν συντελέσει καθοριστικά εκτός των άλλων, οι πρόοδοι στην αναπνευστική τους υποστήριξη, η οποία έχει γίνει αποτελεσματικότερη, αλλά παράλληλα και ελάχιστα τραυματική για τον πνεύμονα.»

Οι περισσότερες μανούλες έχουμε νομίζω καταλάβει πως όλα ξεκινούν από τις πρώτες μέρες εγκυμοσύνης και λίγο νωρίτερα.  Γι’ αυτό το λόγο οι ομιλίες ξεκίνησαν με γυναικολογικό θέμα:

«Αντιμετώπιση της Πρόωρης Ρήξης Εμβρυϊκών Υμένων.»
Από ιατρικής άποψης δεν μπορώ να σας μεταφέρω πληροφορίες. Σαν προωρο-μαμά όμως θα σας μεταφέρω ότι η πιθανότητα πρόωρου τοκετού αυξάνεται αν καπνίζουμε, αν έχουμε προβλήματα διατροφής, αιμορραγίες και άλλα γυναικολογικά προβλήματα ή ασθένειες.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα, η παρουσία και ομιλία ενός νεογνολόγου από το Λος Άντζελες. «Η Πολύτιμη πρώτη ώρα ζωής του νεογνού», εκτός από τα νέα ιατρικά δεδομένα έκρυβε μια έκπληξη. Ένα αισιόδοξο μήνυμα ζωής. Πριν από μερικά χρόνια, γεννήθηκε ένα μωρό μόλις 270 γραμμάρια. Σχεδόν όσο το μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού (ίσως και λίγο μικρότερο). Ο γιατρός παραδέχθηκε ότι είχε πει στους γονείς πως το μωρό δε θα τα καταφέρει. Προσπάθησε όμως γι’ αυτό και οι γονείς απλά ήλπιζαν και προσεύχονταν (άλλωστε δεν είχαν να κάνουν  και κάτι καλύτερο). Έτσι ο μικρός μαχητής κέρδισε τη ζωή του!
Στο τέλος ο Δρ. τόνισε: «Το σωστό είναι ότι δεν μπορούμε να πούμε ποιο παιδί θα επιβιώσει και ποιο όχι. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.»

Στη συνέχεια έγινε μια περεταίρω ανάλυση του βασικότερου προβλήματος που αντιμετωπίζουν ή μπορεί να αντιμετωπίσουν τα προωράκια μας.  Την Βρογχοπνευμονική Δυσπλασία (BPD). Αναφέρθηκαν τρόποι με τους οποίους οι γιατροί βοηθούν τα πνευμόνια των μωρών μας να αναπνέουν καλύτερα.

Τα σημεία που μας αφορούν άμεσα γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς στην αποκατάσταση της υγείας και ωρίμανσης των πνευμόνων, έτσι όπως αναφέρθηκαν στην ημερίδα- είναι τα εξής:
 • Η βιταμίνη Α (που μας συνιστούν οι νεογνολόγοι κατά την έξοδο μας από τη ΜΕΝΝ), βοηθά στη σωστή ανάπτυξη και ωρίμανση των πνευμόνων οπότε ανακουφίζεται και το πρόβλημα της Βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας ιδιαίτερα καθώς και πιθανές Νευρολογικές Διαταραχές.
 • Τη Βιταμίνη C καλό θα είναι να την καταναλώνουμε και πριν την εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκεια. Εκτός από τις δικές μας ανάγκες, βοηθά και το μωρό μας.
 • Η διατροφή του μωρού είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην πορεία της Βρογχοπνευμονικής Δυσπλασίας. Η αρχή της σίτισης από τους γιατρούς είναι δύσκολη καθώς δεν κάνει να χορηγήσουν στο μωρό αμέσως μεγάλες ποσότητες οπότε ξεκινούν λίγο-λίγο και παρατηρώντας ή όχι αλλαγές, συνεχίζουν.
 • Το σπουδαιότερο που μπορεί να προσφέρει η μαμά για τη διατροφή του μωρού, ως γνωστό πλέον είναι το γάλα της. Στην ομιλία για την «Παρεντερική & Εντερική Διατροφή» τονίστηκε η αξία του Μητρικού γάλακτος. Το ξεχωριστό σημείο που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι το ότι το γάλα και κυρίως το πρωτόγαλα της μανούλας με πρόωρο θεωρείται «special», καθώς περιέχει έξτρα πρωτεΐνες που το πρόωρο μωρό έχει ιδιαίτερη ανάγκη. Αυτή η διαφορά είναι βασική καθώς οι ποσότητες αυτών των πρωτεϊνών δεν υπάρχουν στο γάλα μιας μανούλας που γέννησε στην ώρα της. Ο θηλασμός  επιπλέον βοηθά στην ανάπτυξη του εντέρου και προστατεύει το μωρό από λοιμώξεις. Βέβαια μπορεί το γάλα της μάνας να μη φτάνει οπότε να χρειαστείτε συμπλήρωμα ειδικής φόρμουλας γάλακτος για πρόωρα.
 • Τέλος, αναφέρθηκε και το φαινόμενο της άρνησης των μωρών για σίτιση. Κάποιες μανούλες αγχώνονται γι’ αυτό. Η εξήγηση που δόθηκε στην ημερίδα ήταν ότι λόγω των καλωδίων και της γενικότερης ταλαιπωρίας που υφίστανται τα μωράκια μας, συνδέουν την περιοχή του στόματος με τον πόνο. Χρειαζόμαστε επομένως υπομονή και σιγά- σιγά ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του γιατρού μας θα μπουν όλα στη σωστή σειρά.
Η επιστήμη της ιατρικής προχωρά. Οι γιατροί (συνήθως) κάνουν ότι καλύτερο μπορούν. Εμείς ας δώσουμε ότι μπορούμε για τους μικρούς μαχητές μας. Αγάπη, χάδια, ελπίδα και τις προσευχές μας. Και να είστε σίγουρες/οι  πως και οι δικές μας προσπάθειες θα έχουν αποτέλεσμα.

φωτο από: xn.mxaaaaajkkbpevcbbdbej7igtjg6dif.gr
Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

2 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε τη mama_tosodoulikou που μοιράστηκε μαζί μας αυτές τις πληροφορίες από την ημερίδα που πήγε!!! Αχ, επειδή όμως με ενδιαφέρει πολύ πολύ το θέμα με την βρογχοπνευμονική δυσπλασία, μήπως θυμάσαι αν ειπώθηκε κάτι για την εξέλιξη ενός μωρού με ΒΠΔ; Επίσης, αυτό με την διατροφή, ισχύει και μετά την έξοδο από την ΜΕΝΝ; Υπάρχουν δηλαδή τρόφιμα που "βοηθούν" στην ωρίμανση των πνευμόνων; Και πάλι πολλά ευχαριστώ στη mama_tosodoulikou! Συρμούλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητή φίλη,
   Αρχικά, ευχαριστώ για την επικοινωνία και την εμπιστοσύνη σου. Όσον αφορά το ερώτημα σου, κανείς δεν ξέρει εξ αρχής την εξέλιξη της υγείας ενός μωρού. Είναι αυτό που είπε ο νεογνολόγος από το Λος Άντζελες : "Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό." Οπότε το ίδιο ισχύει και με το μωράκι με ΒΠΔ. Βγαίνοντας από το μαιευτήριο ή το νοσοκομείο, ο νεογνολόγος θα σας έδωσε κάποιες οδηγίες για την παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας του μωρού. Όσον αφορά τη διατροφή, αν θηλάζεις, θα συνεχίσεις και μετά την έξοδο σου από τη ΜΕΝΝ και αν δεν φτάνει το γάλα θα σου συστήσουν (νεογνολόγος ή παιδίατρος), συμπλήρωμα από ειδική φόρμουλα γάλακτος.
   Αν το παιδάκι σου είναι μεγαλύτερο, απλά να τρέφεται σωστά, να αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο και ελλειπή αερισμό και πάντα να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού που παρακολουθεί το παιδάκι. Άλλωστε δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.
   Ελπίζω να σε κάλυψα. Να χαίρεσαι το παιδάκι σου.
   Φιλικά,
   Μερσίνη

   Διαγραφή

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017