Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013

3. Συνέχεια της παρακολούθησης στην προσχολική ηλικία


Α) Ποια παιδιά παρακολουθούνται στην προσχολική ηλικία
Τα παιδιά που γεννήθηκαν με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης, αρκετά συχνά όπως θα δούμε αργότερα, παρουσιάζουν κάποιες μικρότερες δυσκολίες που συχνά τα δυσκολεύουν στην καθημερινότητα τους, στο παιχνίδι, στην αυτοεξυπηρέτηση και στις σχέσεις τους με τα άλλα παιδιά. Αυτές είναι δυσκολίες που συχνά οι γονείς, οι νηπιαγωγοί ακόμη και ο παιδίατρος δεν μπορούν εύκολα να διαπιστώσουν.
Αυτές οι δυσκολίες, όσο μικρές και αν είναι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διαγνωστούν έγκαιρα και να γίνει προσπάθεια να βελτιωθούν μέσα από θεραπευτικά προγράμματα, γιατί συνδέονται με προβλήματα μάθησης στη σχολική ηλικία. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί που γεννήθηκε πρόωρα να έχει βοηθηθεί όσο γίνεται περισσότερο για να πάει όσο το δυνατόν πιο έτοιμο στο σχολείο.
Παιδιά με πολύ χαμηλό βάρος γέννησης χαρακτηρίζονται αυτά που γεννήθηκαν με βάρος μικρότερο από 1.500 γραμμάρια και σε αυτά απευθύνεται η συνέχεια του προγράμματος διαχρονικής παρακολούθησης.

 Β)Σε ποιες ηλικίες γίνεται η προσχολική εκτίμηση
Τα παιδιά εξετάζονται στην ηλικία των 4 ετών. Σε περίπτωση που διαπιστώνεται κάποιο πρόβλημα , δίνοντας συμβουλές για την απασχόληση του παιδιού κυρίως μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια ή αθλητικά προγράμματα, προτείνεται η ένταξη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παιδικού σταθμού ή –όταν υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία- προτείνεται να αρχίσει θεραπευτικό πρόγραμμα ανάλογα με το πρόβλημα, όπως εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, ειδική αγωγή κ.α.
foto από:www.edu4u.gr
Εξετάζονται στα 5 χρόνια κάποια από τα παιδιά στα οποία πρέπει να παρακολουθήσουμε την πρόοδο τους και για να διαπιστωθεί εάν θα είναι έτοιμα να πάνε στο δημοτικό σχολείο μετά από ένα χρόνο.
Αρκετά πρόωρα παιδιά, κυρίως αυτά που γεννήθηκαν εξαιρετικά μικρά ή γεννήθηκαν τους τελευταίους μήνες της χρονιάς, ακόμη και αν έχουν πολύ μικρά προβλήματα, είναι καλύτερο να καθυστερήσουν να πάνε στο σχολείο και να επαναλάβουν το νηπιαγωγείο για να είναι πιο ώριμα και να συναντήσουν λιγότερες δυσκολίες.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017