Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

Follow- Up (συνέχεια)

β) Νευροαναπτυξιακό Ιατρείο
Στο ιατρείο αυτό συμμετέχουν νεογνολόγοι της Β΄ΜΕΝ με εξειδίκευση στα νευρολογικά προβλήματα του νεογνού, παιδονευρολόγος, φυσιοθεραπεύτρια και ψυχολόγος.
Γίνονται οι παρακάτω εκτιμήσεις:
Νευρολογική εκτίμηση
foto από: www.kidshealth.org
Γίνεται λεπτομερής νευρολογική εκτίμηση με σκοπό να διαπιστωθεί αν το πρόωρο μωρό είναι φυσιολογικό ή εάν σε κάποια ηλικία αρχίζουν να φαίνονται μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα.
Κάποια μωρά, ιδιαίτερα αυτά που γεννήθηκαν με πολύ μικρό βάρος, αυτά που είχαν παρουσιάσει βλάβες στον εγκέφαλο (γνωστές από το υπερηχογράφημα εγκεφάλου) και αυτά που ήταν πολύ άρρωστα για πολλές εβδομάδες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά κινητικά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι η διαπίστωση αυτών των προβλημάτων νωρίς είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί δίνονται κάποιες οδηγίες και συμβουλές ή το παιδί παραπέμπεται για να αρχίσει θεραπευτικά προγράμματα, όπως θα δούμε παρακάτω.

Αναπτυξιακή εκτίμηση
Γίνεται εκτίμηση της ψυχοκινητικής εξέλιξης του παιδιού. Είναι μια διαδικασία που γίνεται μέσα από παιχνίδια ανάλογα για κάθε ηλικία: κουδουνίστρα αρχικά, παιχνίδια κατασκευών στη συνέχεια (παζλ, τουβλάκια και άλλα), βιβλία, μουτζούρωμα, ζωγραφική και ασκήσεις γυμναστικής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχονται όλοι οι τομείς της εξέλιξης, δηλαδή η κίνηση, η κοινωνικότητα, η ομιλία, ο συνδυασμός όρασης και λεπτής κίνησης και η επιδεξιότητα στις κατασκευές. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ελέγχονται και άλλα σημεία της εξέλιξης του παιδιού, όπως η συμπεριφορά, η προσοχή, η αντίληψη, η οργάνωση, η αυτονομία, η ωριμότητα και άλλα.
Ελέγχεται αν ο τρόπος με τον οποίο παίζει ένα παιδί συμβαδίζει με την ηλικία του και αν γίνεται σωστά. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, δίνονται συμβουλές στους γονείς για τον τρόπο απασχόλησης του παιδιού στο σπίτι, κυρίως μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, ή, όταν υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία, μέσα από θεραπευτικά προγράμματα, όπως θα δούμε αργότερα.

Φυσιοθεραπευτική αξιολόγηση
Γίνεται αξιολόγηση από φυσιοθεραπεύτριες του Νοσοκομείου. Στις μικρές ηλικίες, δίνουν οδηγίες για τον τρόπο τον οποίο μπορούν να κρατάνε οι γονείς το μωρό, τις θέσεις που μπορούν να το βάζουν όταν είναι ξύπνιο και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το απασχολούν. Σε αυτό το στάδιο, στόχος είναι να βελτιωθούν πιθανές κακές στάσεις του σώματος λόγω της προωρότητας και να βοηθηθεί ο μυϊκός τόνος να ωριμάσει φυσιολογικά.
Σε περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερο κινητικό πρόβλημα, συνιστάται στους γονείς να φέρνουν το μωρό περιοδικά ή σε τακτικά διαστήματα στο Φυσιοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου, όπου γίνεται φυσιοθεραπεία και δίνονται συμβουλές ανάλογα με το πρόβλημα.

Ψυχολογική υποστήριξη
Τα πρώτα χρόνια της ζωής είναι συχνά δύσκολα για το πρόωρο παιδί και για τους γονείς του. Αναφέρουμε κάποιες από τις δυσκολίες αυτές, που αφορούν είτε το παιδί είτε την οικογένεια.
Το πρόωρο μωρό, μετά την έξοδο από τη Μονάδα, μπορεί να παρουσιάζει δυσκολίες, όπως να ηρεμεί δύσκολα και να αντιδρά λιγότερο εύκολα σε καινούρια ερεθίσματα. Τα πρόωρα παιδιά, σε μεγαλύτερες  ηλικίες, μπορεί να έχουν δυσκολίες στη συμπεριφορά, όπως δυσκολία στη συγκέντρωση, νευρικότητα, υπερκινητικότητα.
Στην οικογένεια, πολλές φορές το πρόωρο παιδί- εκτός από την πηγή χαράς- είναι και αιτία συναισθημάτων, όπως ανασφάλεια ως προς τη φροντίδα στο σπίτι. Οι γονείς του πρόωρου μωρού συχνά έχουν συναισθήματα άγχους και φόβου για το αν θα έχει προβλήματα. Η έντονη φροντίδα του πρόωρου μωρού μπορεί να έχει και τις αρνητικές πλευρές, όπως την υπερπροστασία του και ότι συχνά παραμελούνται οι ανάγκες των ίδιων των γονιών ή των άλλων μελών της οικογένειας. Η οικογένεια μπορεί να περνά κρίση. Σε περίπτωση που το παιδί έχει κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, οι γονείς είναι δύσκολο να το δεχθούν. Συχνά αντιδρούν με θυμό, απογοήτευση ή κατάθλιψη.
Τα θέματα αυτά που αφορούν τα παιδιά ή την οικογένεια διαφαίνονται ή συζητιούνται κατά τη διάρκεια της εκτίμησης στο νευροαναπτυξιακό ιατρείο και η ψυχολόγος στηρίζει και καθοδηγεί τους γονείς. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι σοβαρότερο, παραπέμπονται στο Τμήμα Ψυχολογικής Παιδιατρικής για συμβουλευτική παρέμβαση.
Σε πολλές οικογένειες, το παιδί δυναμώνει τους οικογενειακούς δεσμούς και η αγάπη μέσα στην οικογένεια βοηθά να αντιμετωπιστούν κάποιες δυσκολίες που μπορεί να υπάρχουν!Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία
Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017