Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

2. Δομή προγράμματος Διαχρονικής Παρακολούθησης (Follow-up) (Η συνέχεια)

Γ) Πότε και που γίνεται αυτή η παρακολούθηση

Την ημέρα που θα πάρετε το μωρό σας στο σπίτι, θα σας δώσουμε την ημερομηνία της πρώτης εξέτασης, στη διορθωμένη ηλικία των 3 μηνών. Οι επόμενες εξετάσεις θα ορίζονται σε κάθε συνάντηση. Θα σας δίνεται συγκεκριμένη ώρα προσέλευσης, όμως επειδή το μωρό σας θα το εξετάσουν πολλοί γιατροί, να υπολογίσετε ότι θα περάσετε στα ιατρεία λίγες ώρες του πρωινού, οπότε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ( γάλα για τα μωρά, φαγητό και κάποιο παιχνίδι για τα μεγαλύτερα παιδιά).
Τα ιατρεία της Διαχρονικής Παρακολούθησης της Β΄ΜΕΝ βρίσκονται στο ιατρείο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», στον χώρο των τακτικών ιατρείων.
Είναι σημαντικό και οι δύο γονείς να παρακολουθήσουν την εξέταση του παιδιού τους και να συζητήσουν με τους ειδικούς για τα ευρήματα, γι’ αυτό σας το συνιστούμε όταν αυτό είναι δυνατό.

Δ) Τι περιλαμβάνει η εξειδικευμένη αυτή εξέταση
Η εξέταση γίνεται σε δύο ιατρεία:

α) Ιατρείο εξειδικευμένης παρακολούθησης από νεογνολόγους
Στο ιατρείο αυτό συμμετέχουν νεογνολόγοι της Β΄ΜΕΝ και μια επισκέπτρια Υγείας.
Εξετάζονται τα παρακάτω σημεία που έχουν σχέση με την προωρότητα:

Η σωματική ανάπτυξη
Μετρώνται το βάρος, το ύψος και η περίμετρος του κεφαλιού. Τα περισσότερα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα διατηρούν τη γενετική τους δυνατότητα για ανάπτυξη. Μερικά όμως αναπτύσσονται πιο αργά και γίνονται μικρόσωμοι ενήλικες, πιθανότερα αν γεννήθηκαν με πολύ μικρό βάρος γέννησης, κατά τη γέννηση ήταν πολύ μικρότερα απ’ ότι αναλογούσε στην εβδομάδα κύησης και έπαιρναν λίγο βάρος κατά την παραμονή τους στο νοσοκομείο.

Μέτρηση της αρτηριακής πίεσης
Μετριέται από τις μικρές ηλικίες γιατί έχει βρεθεί ότι σε κάποια πρόωρα μωρά είναι μεγαλύτερη από το κανονικό.

foto από: www.nysun.com
Παιδιατρική εξέταση
Γίνεται λεπτομερής παιδιατρική εξέταση από τους νεογνολόγους  της Μονάδας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε ορισμένα προβλήματα που έχουν παραμείνει σε κάποια μωρά και χρειάζονται ιδιαίτερη παρακολούθηση. Τα προβλήματα αυτά παρακολουθούνται από ειδικούς άλλων ειδικοτήτων, αλλά συχνά χρειάζεται συντονισμός ή προκύπτει κάποιο καινούριο πρόβλημα.

Παρακολούθηση κάποιων παραμέτρων, σημαντικών για την ανάπτυξη του παιδιού.
Γίνεται συζήτηση για τη διατροφή του παιδιού, τόσο σημαντική για τη σωματική του ανάπτυξη, έλεγχος των εμβολιασμών που πρέπει να γίνονται με συνέπεια, άμεσα μετά την έξοδο του μωρού από τη Μονάδα, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που είχε.

Εργαστηριακές εξετάσεις
Σε κάποιες από τις επισκέψεις θα σας ζητηθεί μα γίνει εργαστηριακός έλεγχος στο παιδί σας. Η προωρότητα και η καθυστέρηση στην ανάπτυξη μπορεί να το επηρεάσουν και χρειάζεται περιοδικά έλεγχο για αναιμία, χοληστερίνη κ.α.


Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017