Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2013

Η παρακολούηση του παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα. Προγράμματα διαχρονικης παρακολούθησης.

Αγαπητοί γονείς,

Επιτέλους, ήρθε η στιγμή να πάρετε το μωράκι σας στο σπίτι!
Πέρασαν οι δύσκολες μέρες που το μωρό σας ήταν στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, περιτριγυρισμένο από μηχανήματα, είχε να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα, όμως γιατροί και νοσηλεύτριες το φρόντιζαν με αγάπη και αφοσίωση. Τώρα μπορείτε να το πάρετε στο σπίτι, στον δικό του χώρο, να το φροντίζετε εσείς και να του δείχνετε όλη σας την αγάπη, που ενδεχομένως δεν μπορούσατε μέχρι τώρα. Είναι μια συναρπαστική στιγμή, και στη χαρά σας αυτή συμμετέχουμε όλοι εμείς που ήμασταν μαζί σας σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο.

Τον πρώτο καιρό στο σπίτι θα μάθετε να ζείτε μαζί, να ανακαλύπτετε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του μωρού σας. Εσείς, από τη μεριά σας, μαζί με την αγάπη σας θα του δίνετε όλα αυτά τα ερεθίσματα που στερήθηκε όταν ήταν άρρωστο, το χαμόγελο, τη ζεστασιά της αγκαλιάς σας, το παιχνίδι. Θα δεθείτε με έναν δεσμό που θα γίνεται όλο και δυνατότερος.

Το μωρό σας σιγά σιγά θα ξεπερνά κάποιες δυσκολίες που μπορεί να έχει και είναι έτοιμο να χαρεί τη ζωή του σαν να μην είχε ξεκινήσει τόσο δύσκολα. Αρχίζει να επικοινωνεί μαζί σας, εσείς ανταποκρίνεστε, και αυτή η αλληλεπίδραση είναι το ξεκίνημα μιας ιδιαίτερης σχέσης που θα κρατήσει για πάντα.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τα πρόωρα μωρά είναι κάπως πιο ευαίσθητα από αυτά που γεννήθηκαν στην ώρα τους τους πρώτους μήνες της ζωής τους, ότι μπορεί να έχουν ιατρικά προβλήματα που συνεχίζονται και μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο, όπως και αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν δυσκολίες στη σωματική ή ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.

Για τον λόγο αυτό, τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα παρακολουθούνται, εκτός από τον παιδίατρο τους, από ειδικά προγράμματα διαχρονικής παρακολούθησης που έχουν οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών τα οποία περιλαμβάνουν νεογνολόγους, ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και άλλους επιστήμονες υγείας. Ο στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η έγκαιρη διάγνωση όποιων δυσκολιών προκύψουν στα διάφορα στάδια της ανάπτυξης του παιδιού και η ανάλογη καθοδήγηση και αντιμετώπιση, όπως και η εξειδικευμένη παρακολούθηση των χρόνιων προβλημάτων.

Η Β Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, όπου νοσηλεύτηκε το μωρό σας, έχει εδώ και πολλά χρόνια ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα παρακολούθησης των πρόωρων μωρών, το οποίο ξεκινά από την περίοδο που το μωρό ετοιμάζεται να φύγει για το σπίτι και συνεχίζεται σε όλη τη βρεφική του ζωή, την προσχολική ηλικία, ακόμη και τη σχολική του ηλικία.

φωτο από: pchd.wv.gov
Η εμπειρία από τα προγράμματα διαχρονικής παρακολούθησης πρόωρων παιδιών, τόσο από τον διεθνή και τον ελληνικό χώρο όσο και από τα τόσα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα από τη Β ΜΕΝ, δείχνει την εξαιρετική τους σημασία και τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα πρόωρα μωρά και τις οικογένειες τους. Για το λόγο αυτό , ετοιμάστηκε για εσάς αυτό το ενημερωτικό τεύχος, ελπίζοντας να σας βοηθήσει σε αυτόν τον δύσκολο αλλά και συναρπαστικό δρόμο που ξεκινάει τώρα και θα οδηγήσει το παιδί σας μέσα από τα μονοπάτια της ενθάρρυνσης, των θετικών ερεθισμάτων, της σωστής εκπαιδευτικής απασχόλησης, καθώς και της κατάλληλης προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης σε μια ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.

Έλενα Μπούζα
Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017