Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013

Μέρος Τέταρτο - Εξέλιξη του παιδιού


Χάρη στον σύγχρονο τρόπο αντιμετώπισης, τα περισσότερα πρόωρα μωρά εξελίσσονται στο τέλος σε υγιή ή με λίγα προβλήματα παιδιά. Είναι δύσκολο να μην  έχετε άγχος, ιδίως τους πρώτους μήνες, και σε μερικές περιπτώσεις μια αγωνία παραμένει μέχρι να πάει το παιδί στο σχολείο. Όμως, αρκετά γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι εκείνο συμπεριφέρεται όπως ένα τελειόμηνο νεογνό ή όπως ένα νεογνό χωρίς προβλήματα.
Κάθε μωρό είναι μία ξεχωριστή οντότητα, άσχετο εάν γεννήθηκε πρόωρο ή τελειόμηνο, με ή χωρίς προβλήματα και θα εξελιχθεί με τον δικό του ρυθμό. Η πορεία του μπορεί να εξετασθεί και από άλλους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα και ο τρόπος με τον οποίο το μεγαλώνετε.
Συχνά, αυτό που η φύση στέρησε σε αυτά τα παιδιά, κάνοντας τα να γεννηθούν νωρίτερα ή με προβλήματα, το αντισταθμίζουν η αγάπη, η αφοσίωση και η σωστή ενασχόληση των γονιών, έτσι ώστε συχνά το αποτέλεσμα να είναι θεαματικό.
Εάν παρ’ ελπίδα το παιδί σας βγει από τη Μονάδα με κάποιο πρόβλημα ή με μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσει μελλοντικά κάποιο πρόβλημα, συζητήστε γι’ αυτό το θέμα με τους ειδικούς και ακολουθήστε τις συμβουλές τους, όσο γίνεται πιστότερα.Παρακολούθηση από ειδικούς μετά την έξοδο του παιδιού από το Νοσοκομείο

Παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία (Follow-up)
Κατά την παρακολούθηση στα εξωτερικά ιατρεία ανιχνεύονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα που προέρχονται από την προωρότητα του παιδιού σας ή από άλλα προβλήματα με τα οποία ίσως γεννήθηκε, και αυτό συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπισή τους. Έτσι το παιδί σας βγαίνοντας από το Νοσοκομείο, εκτός από τον παιδίατρο που θα το παρακολουθεί, είναι απαραίτητο να εξετάζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο ειδικό εξωτερικό ιατρείο της Μονάδας, όπου γίνεται πλήρης έλεγχος από ομάδα εξειδικευμένων ιατρών: Νεογνολόγοι της Μονάδας, Νευρολόγος, Οφθαλμίατρος, Ωτορινολαρυγγολόγος και γιατροί άλλων ειδικοτήτων εξετάζουν το παιδί. Επίσης είναι δυνατό να κληθούν να βοηθήσουν το παιδί σας Ψυχολόγος, Φυσιοθεραπευτής ή και Λογοθεραπευτής.
Εάν χρειάζεται για καιρό φυσιοθεραπεία ή λογοθεραπεία, οι γιατροί της Μονάδας κανονίζουν να βρεθεί το κατάλληλο άτομο ή κέντρο, που θα αναλάβει τη θεραπεία του, μέσω του Ταμείου σας. Όλα αυτά δεν μπορεί να σας τα προσφέρει μόνο ο παιδίατρος σας, όσο καλός και να είναι.
φωτο από: perezhilton.com
Κατά την εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία εκτιμώνται η σωματική ανάπτυξη, η νευρολογική κατάσταση, η ψυχοκινητική εξέλιξη, η όραση και η ακοή του παιδιού σας. Ανιχνεύονται εγκαίρως τυχόν προβλήματα που προέρχονται από την προωρότητα του παιδιού σας και αυτό συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπιση τους. Καμιά φορά τα πρόωρα νεογνά υπολείπονται των συνομηλίκων τους, αλλά στην ηλικία των δύο ετών συγκρίνονται ικανοποιητικά με τα τελειόμηνα ίδιας ηλικίας. Η παρακολούθηση στα ιατρεία μας γίνεται για τα περισσότερα παιδιά κατά τον 3ο, 6ο, 12ο, 24ο, και 36ο μήνα της ζωής τους καθώς και κατά την προσχολική ηλικία. Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ανωριμότητα ή κάποια υπόνοια ότι το παιδί μπορεί να παρουσιάσει μαθησιακές δυσκολίες, δίνονται οδηγίες – σε συνεννόηση με τον δάσκαλο- για την καλύτερη προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο.       Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και               Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017