Σάββατο, 1 Μαρτίου 2014

Αγωνίες – Προβληματισμοί – Βοήθεια

Η γέννηση ενός μωρού είναι χαρά και ευτυχία για τους γονείς και ολοκλήρωση της οικογένειας. Τι γίνεται όμως όταν, μετά τη χαρά της σύλληψης και της εγκυμοσύνης, τα όνειρα και οι προσδοκίες αρχίζουν να κλωνίζονται με τη γέννηση ενός πρόωρου ή προβληματικού μωρού;

Το αρχικό σοκ διαδέχονται μέρες μεγάλης αγωνίας. Το μωρό σας έχει σοβαρά προβλήματα και νοσηλεύεται στη Μονάδα. Είναι μεγάλη ανάγκη να εξοικειωθείτε με την ιδέα και να μάθετε να την αντιμετωπίζετε. Σε αυτή τη δύσκολη θέση θα βρίσκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί λοιπόν να διαθέτετε αποθέματα σωματικής και ψυχικής αντοχής για να ξεπεράσετε αυτή την περίοδο και τελικά να βοηθήσετε το παιδί σας. Να θυμάστε ότι το προσωπικό γνωρίζει καλά τις δύσκολες στιγμές που περνάτε και είναι πρόθυμο να απαντήσει στα ερωτήματά σας.

Ο πρόωρος τοκετός είναι μία κακή έκπληξη πιθανώς να μην αισθάνεστε ψυχολογικά προετοιμασμένοι για τον ερχομό του παιδιού σας, ενώ επιπλέον προστίθεται η αγωνία για τα σοβαρά προβλήματα της υγείας του. Είναι δύσκολο αλλά θα πρέπει να προσαρμοστείτε στις καινούργιες ανάγκες.

Μερικές μητέρες αισθάνονται ενοχές για την πρόωρη γέννηση του μωρού τους. Για τους λόγους όμως της προωρότητας ή των προβλημάτων γύρω από τον τοκετό σίγουρα δεν ευθύνονται οι μητέρες, γι’ αυτό μην αισθάνεστε ενοχές και αγωνία για το τι έφταιξε. Το σημαντικό είναι ότι είμαστε σε θέση – και αξίζει- να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτές τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Μερικοί γονείς αισθάνονται σαν ξένο το μωρό τους, όσο αυτό είναι στη θερμοκοιτίδα. Ακριβώς γι’ αυτό κάνει καλό και σε εσάς και στο μωρό να αρχίσετε αμέσως να του μιλάτε, και, αν το επιτρέπει η κατάστασή του, να το χαϊδεύετε. Όταν μεγαλώσει λίγο, θα το πάρετε αγκαλιά. Οι περισσότεροι γονείς έχουν  φόβο να πιάσουν το μωρό τους, γιατί το αισθάνονται πολύ ευάλωτο. Όμως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να εξοικειωθείτε ο ένας με τον άλλο και γρήγορα θα δείτε ότι το μωρό σας είναι δυνατότερο από ό,τι εσείς νομίζατε.

Το σοκ, η αγωνία, το άγχος, οι φόβοι για την εξέλιξη του μωρού ενδέχεται να σας καταβάλουν. Είναι δυνατόν να βοηθηθείτε συζητώντας με τους γιατρούς και τις νοσηλεύτριες που ασχολούνται με το μωρό σας. Επίσης, μία ψυχολόγος από το Τμήμα Ψυχολογικής Παιδιατρικής του Νοσοκομείου συναντά συστηματικά τους γονείς που τα παιδιά τους νοσηλεύονται στη Β΄ΜΕΝ.

από: www.ourbabynews.com
Κάθε Δευτέρα συναντά όλους τους γονείς δίπλα στη θερμοκοιτίδα την ώρα που επισκέπτονται το παιδί τους και κάθε Παρασκευή, μετά από συνεννόηση, συναντά τους γονείς χωριστά και συζητά μαζί τους για τους φόβους και τις ανησυχίες τους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η συζήτηση με έναν ειδικό βοηθά πολύ τους γονείς σε αυτή την τόσο δύσκολη συναισθηματική φάση.


Θα πάρει καιρό για να ξεπεράσετε την αγωνία από τη γέννηση ενός παιδιού με κάποιο πρόβλημα το οποίο νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζετε την υγεία σας, να τρώτε καλά και να ξεκουράζεστε, ξέροντας ότι όταν το μωρό έρθει με το καλό στο σπίτι, θα έχει ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα, από ξεκούραστους και όχι εξαντλημένους γονείς  .
Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017