Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Μέρος τρίτο - Οι πρώτες μέρες στο σπίτι

Θα προσπαθήσουμε τώρα να απαντήσουμε σε μερικές από τις πιθανές απορίες σας, ώστε να αισθάνεσθε καλύτερα την ώρα που θα πάρετε το μωρό σας στο σπίτι.
Σαν γενική αρχή πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα πρόωρα μωρά όταν πάνε σπίτι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο περίπου τρόπο που αντιμετωπίζονται τα μωρά που γεννήθηκαν στην ώρα τους.


φωτο από: livestrong.com
1.       Τι θα κάνω με το τάισμα του μωρού;

Τα περισσότερα μωρά θα ταΐζονται στο σπίτι, με τον τρόπο  που ήδη σιτίζονταν στο Νοσοκομείο, είτε από το μητρικό στήθος, είτε με μπιμπερό, είτε και με τα δύο.
Πόσο συχνά και πόσο θα το ταΐζω;
Στο Νοσοκομείο τα μωρά ταΐζονται σε σταθερό ωράριο, διότι αυτό ενδείκνυται για πρόωρα μωρά, που χρειάζονται τακτικό και συχνό τάισμα (ανά δίωρο ή τρίωρο). Στο σπίτι είναι πιο φυσικό να αφήνετε το μωρό να τρώει όταν το ζητάει, αντί να του επιβάλλετε ένα πρόγραμμα. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, για παράδειγμα εάν το μωρό έχει γεννηθεί πολύ νωρίς ή δεν παίρνει βάρος, δίνονται ιδιαίτερες οδηγίες.

Πώς θα ξέρω ότι παίρνει αρκετό γάλα;
Αυτό είναι πρόβλημα που απασχολεί τους περισσότερους γονείς. Θα σας συμβουλέψουμε για την ποσότητα του γάλακτος, την οποία το μωρό σας έχει ανάγκη. Είναι λογικό για τα μωρά που νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα, η λήψη βάρους, τον πρώτο καιρό, να ελέγχεται με μία ζυγαριά που θα έχετε στο σπίτι. Τον πρώτο καιρό περιμένουμε να παίρνουν 20-30 γραμμάρια βάρος την ημέρα.

2.       Τι θερμοκρασία πρέπει να έχει το δωμάτιο και τι άλλο πρέπει να προσέξω για το περιβάλλον του;

Το μωρό σας θα είναι αρκετά ώριμο, όταν θα το πάρετε στο σπίτι. Η θερμοκρασία του δωματίου δεν χρειάζεται να υπερβαίνει τους 22-24ο C. Δεν πρέπει να το σκεπάζετε πολύ με ζεστά ρούχα, κουβέρτες και κυρίως παπλώματα, που ίσως το ζεστάνουν υπερβολικά ή σκεπάσουν το κεφάλι του. Απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας να αποφεύγονται. Επίσης, να αποφεύγεται το κάπνισμα στον χώρο όπου βρίσκεται το παιδί.

3.       Πού και πώς πρέπει να κοιμάται;

Τα πρόωρα μωρά κοιμούνται πολύ την περίοδο που είναι στο Νοσοκομείο. Λόγω του δυνατού φωτισμού στη Μονάδα, καθ’ όλο το 24ωρο, είναι δύσκολο για τα μωρά να ξεχωρίσουν την ημέρα από τη νύχτα. Με τον ερχομό στο σπίτι, περνούν κάποια περίοδο προσαρμογής μέχρι να ακολουθήσουν το ρυθμό του ύπνου του τελειόμηνου νεογνού. Κάθε μωρό έχει τις δικές του συνήθειες.
Αναμένεται όμως τα μωρά, που γεννήθηκαν πολύ μικρά, να παρουσιάσουν μερικές ιδιαιτερότητες, όπως ανησυχία στον ύπνο ή να ξυπνούν τη νύχτα για μεγάλο διάστημα. Οι γονείς των πρόωρων παιδιών συνήθως αισθάνονται πιο ασφαλείς όταν έχουν το μωρό στο δικό τους δωμάτιο τους πρώτους μήνες. Βάζετε το μωρό σας να κοιμάται στο πλάι ή ανάσκελα, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν έχει κάποιο πρόβλημα, οπότε θα σας συμβουλεύσουν σχετικά οι γιατροί.

4.       Πότε το μωρό μπορεί να δεχθεί επισκέψεις;

Θα θέλετε να δείξετε το μωρό σας σε συγγενείς και φίλους μετά την επιστροφή στο σπίτι. Προσπαθήστε όμως να περιορίσετε τις επισκέψεις στην αρχή και να ζητήσετε σε όποιον έχει κρυολόγημα, κυρίως στα μικρά παιδιά, να μην έρθουν. Το νεογνό, που μόλις βγήκε από την Εντατική Μονάδα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο. Ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να του δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Μόλις διαπιστώσετε ότι το παιδί έχει κρυώσει (βήχας, συνάχι) απευθυνθείτε στο γιατρό σας.

5.       Φοβάμαι – Τι να κάνω;

Το να πάρετε το μωρό σας στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει φόβο, όπως και ενθουσιασμό και στους δύο γονείς. Συχνά ο φόβος, η αγωνία και η αυξημένη ενασχόληση προκαλούν κούραση και εκνευρισμό. Δεν είναι σπάνιο, γονείς να παθαίνουν κατάθλιψη κατά τις εβδομάδες μετά τον ερχομό του παιδιού στο σπίτι.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής ανάληψης μιας μεγάλης ευθύνης, η οποία συμπίπτει συγχρόνως με νύχτες αγωνίας, αυξημένης απαίτησης, αλλά και την αβεβαιότητα για την απώτερη εξέλιξη του παιδιού. Συχνά, ο πόνος και η αγωνία ενός πρόωρου τοκετού, όπως και αισθήματα ενοχής, μένουν στην άκρη, όσο το μωρό νοσηλεύεται. Αυτά τα αισθήματα δυστυχώς έρχονται στην επιφάνεια όταν το μωρό έρθει στο σπίτι, όταν δηλαδή θα έπρεπε να χαλαρώσετε και να χαρείτε το παιδί σας. Επιπλέον πολλά μωρά δυσκολεύονται στην προσαρμογή στο σπίτι, ξυπνάνε πολύ συχνά, κλαίνε πολύ και έτσι πολλές μητέρες νιώθουν κούραση, απογοήτευση, αισθήματα ανικανότητας και ενοχής, ακόμη και κατάθλιψη, και έχουν ανάγκη και εκείνες από υποστήριξη.
Περιορίστε κατά το πρώτο διάστημα τις άλλες δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να σας κουράζουν και φροντίστε να ξεκουράζεστε, όσο το μωρό κοιμάται.
Προσπαθήστε να μοιράζεστε και οι δυο γονείς τα καθήκοντα που απαιτεί η φροντίδα του παιδιού σας.
Βοηθά πολύ να μοιράζεστε τα αισθήματα σας με τον σύντροφο σας, συγγενείς, φίλους και τον παιδίατρο σας. Αν όμως αισθανθείτε ότι χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια, η ψυχολόγος που συνεργάζεται με τη Μονάδα θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Είναι επίσης καλό να ξέρετε ότι και άλλοι γονείς νιώθουν το ίδιο.
Η συζυγική σχέση αλλάζει με τη γέννηση ενός πρόωρου ή προβληματικού παιδιού μπορεί τα προβλήματα να είναι ιδιαίτερα αυξημένα. Η μητέρα επικεντρώνεται αποκλειστικά στα καθημερινά προβλήματα του παιδιού της, ο πατέρας μπορεί να περάσει δύσκολες φάσεις, εφ’ όσον και οι δικές του υποχρεώσεις, ψυχικές και οικονομικές, αυξάνουν. Έτσι, η βοήθεια του περιβάλλοντος και η συμμετοχή της ψυχολόγου βοηθάνε στη δύσκολη αυτή περίοδο.
Οι αντιδράσεις του περιβάλλοντος σας για την αρρώστια του παιδιού σας μπορεί να ποικίλλουν. Άλλοι θα νομίζουν ότι το παιδί έχει κάποιο πρόβλημα και εμμέσως ή ευθέως θα το δείξουν, άλλοι θα σας επαναφέρουν ενοχές, άλλοι θα θελήσουν να συμμετέχουν ενεργά με δική τους πρωτοβουλία στη φροντίδα του μωρού. Χρειάζεστε ησυχία, ουσιαστική βοήθεια, αυτοπεποίθηση και ενίσχυση της πεποίθησης ότι το παιδί σας έχει πράγματι ξεπεράσει τα πιο μεγάλα του προβλήματα, αν όχι όλα.
Θα εκπλαγείτε από το πόσα ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις μπορεί να έχετε, που δεν τις φανταζόσασταν πριν ζήσετε αυτή τη διαδικασία. Μόλις όμως αισθανθείτε ότι τα όρια της δικής σας αντοχής ξεπεράστηκαν, θα βοηθούσε πολύ να αφήσετε για λίγο τη φροντίδα του παιδιού στον σύντροφο σας ή κάποιον άλλο συγγενή. Για κανένα λόγο δεν πρέπει να σταματήσετε τις άλλες σημαντικές δραστηριότητες της ζωής σας. Το παιδί σας σάς χρειάζεται, χρειάζεται όμως έναν ήρεμο και ευτυχισμένο γονέα και μην ξεχνάτε ότι είσαστε απαραίτητοι και για τα άλλα μέλη της οικογένειάς σας, τον ή τη σύντροφο και τα αδελφάκια του μωρού σας. Φροντίστε να διατηρηθεί μία ισορροπία.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017