Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Μέρος δεύτερο - Προετοιμασία για το σπίτι

Ξέρουμε ότι περάσατε μεγάλη αγωνία όσο καιρό το μωρό σας ήταν βαριά άρρωστο και είχε ανάγκη Εντατικής Νοσηλείας. Τον τελευταίο καιρό, που σιγά σιγά υποχώρησαν τα προβλήματα του, συνδεθήκατε πιο πολύ μαζί του, μάθατε τις αντιδράσεις του, μάθατε επίσης να το ταΐζετε και να το φροντίζετε. Αρχίζετε λοιπόν να αναρωτιέστε πότε θα έρθει η ώρα να το πάρετε στο σπίτι.
Παρ’ ότι μπορεί να ανησυχείτε με τη σκέψη ότι θα έχετε μόνοι – οι δυο γονείς- τη φροντίδα του μωρού σας στο σπίτι, θυμηθείτε ότι το προσωπικό της Μονάδας δεν θα σας το δώσει, παρά μόνο εάν κρίνει ότι είστε έτοιμοι και ικανοί να το φροντίζετε.

1.  Πότε το μωρό σας θα είναι έτοιμο να έρθει στο σπίτι;

www.healthychildren.org
Μία από τις πρώτες ερωτήσεις που έχετε, όταν το μωρό σας μπει στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας, είναι πότε θα το πάρετε στο σπίτι. Αυτό θα εξαρτηθεί από την αιτία για την οποία μπήκε στο Νοσοκομείο και τη σοβαρότητα των προβλημάτων που παρουσίασε. Έτσι, δεν είναι δυνατόν να υπολογισθεί από την αρχή. Αυτό θα διευκρινισθεί λίγο πριν από την έξοδο του μωρού, η οποία θα γίνει όταν δεν υπάρχουν πλέον λόγοι παραμονής του στο Νοσοκομείο. Κριτήρια εξόδου είναι να είναι ικανό το μωρό σας να διατηρεί τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά όρια μέσα σε ανοικτή κούνια, να παίρνει βάρος με σταθερό ρυθμό, να μπορεί να τρέφεται από τον μαστό ή από μπουκάλι πλήρως και καλά ανά τρεις ώρες, ενώ παράλληλα εσείς να αισθάνεστε άνετα να το ταΐζετε και να το φροντίζετε.
Μερικά πρόωρα μωρά φεύγουν από το νοσοκομείο πριν από την ημερομηνία που θα γεννιόταν φυσιολογικά, ζυγίζοντας περίπου 2.200 γρ. Άλλα, ιδίως όσα γεννήθηκαν πολύ μικρά ή παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα, μπορεί να χρειαστούν παρατεταμένη βοήθεια στην αναπνοή ή τη σίτιση τους και να κριθεί αναγκαίο να παραμείνουν και μετά την ημερομηνία που θα γεννιούνταν.

2.  Τι μπορώ να κάνω για να προετοιμαστώ;

Προετοιμασία στο Νοσοκομείο
·       Θα χρειαστεί να έρχεστε πιο συχνά στο Νοσοκομείο προκειμένου να εξοικειωθείτε με το τάισμα του μωρού.
·     Λίγες μέρες πριν από την έξοδο, οι νοσηλεύτριες θα σας δώσουν οδηγίες για το μπάνιο, το ντύσιμο, το άλλαγμα του μωρού και ό,τι άλλες πρακτικές συμβουλές χρειάζεσθε.
·         Επίσης μπορείτε να συζητήσετε με τους γιατρούς για τα προβλήματα που πέρασε το παιδί σας, τα προβλήματα που πιθανόν να έχουν παραμείνει και άλλες ειδικές ερωτήσεις σχετικά με την παρακολούθησή του.
Χρήσιμο είναι να συγκεντρώσετε γραπτώς όλες αυτές τις ερωτήσεις για να διευκολυνθείτε την ώρα της συζήτησης.

Προετοιμασία στο σπίτι
·      Σκεφθείτε για τη βοήθεια που μπορεί να χρειάζεσθε από την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους σας. Είναι χρήσιμο να υπάρχει κάποιος που να τον εμπιστεύεστε για να μοιραστείτε την ευθύνη και τη φροντίδα του μωρού τις πρώτες ημέρες ή για να ασχοληθεί με άλλα πρακτικά προβλήματα του σπιτιού ή τη φροντίδα των άλλων παιδιών.
·     Προετοιμάστε τα άλλα παιδιά για των ερχομό του μωρού στο σπίτι. Τα περισσότερα παιδιά –ούτως ή άλλως- χρειάζονται λίγο καιρό μέχρι να συνηθίσουν την ιδέα ενός νέου μωρού στην οικογένεια. Πόσο μάλλον η γέννηση ενός πρόωρου μωρού ή ενός μωρού με προβλήματα γίνεται πιο δύσκολα κατανοητή από τα άλλα παιδιά, επειδή δεν βλέπουν το αδερφάκι τους, ενώ συγχρόνως οι γονείς λείπουν στο Νοσοκομείο και μεταφέρουν άθελά τους άγχος και αγωνία στο σπίτι.
Πριν φέρετε το μωρό στο σπίτι, προσπαθήστε να δώσετε στα άλλα παιδιά σας περισσότερο χρόνο. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετάσχουν στην προετοιμασία του ερχομού. Όταν το μωρό έρθει στο σπίτι, ενθαρρύνετε τα να συμμετέχουν στην καθημερινή του φροντίδα. Τα αδέρφια συνήθως δίνουν πολύ καλά ερεθίσματα για τη φυσιολογική εξέλιξη του μωρού.
·     Τα περισσότερα πρόωρα παιδιά δεν έχουν ειδικές ανάγκες ρουχισμού ή εξοπλισμού του δωματίου τους. Φροντίστε γι’ αυτά λίγο πριν την έξοδο.

3. Ποια είναι η διαδικασία εξόδου;

Την ημέρα της εξόδου έρχεστε με τα ρούχα του παιδιού, και γίνεται το εξιτήριο. Αρχικά ρυθμίζετε με το γραφείο κινήσεως του Νοσοκομείου τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες. Στη συνέχεια συναντάτε τους γιατρούς, από τους οποίους παίρνετε οδηγίες για το γάλα και τα φάρμακα που ίσως χρειάζεται το μωρό σας. Συνήθως συνιστάται να παίρνουν βιταμίνες και σίδηρο για να καλύψουν τις ανάγκες τους, δεδομένου ότι έχουν λιγότερα αποθέματα από τα τελειόμηνα νεογνά, ενώ παρουσιάζουν ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης.
Επίσης σας δίνεται ένα ενημερωτικό σημείωμα με το ιστορικό του παιδιού κατά την παραμονή του στη Μονάδα μας, απαραίτητο για εσάς, αλλά και για τον παιδίατρο που θα αναλάβει το παιδί και στον οποίο θα πρέπει να το παραδώσετε.

Τέλος, σας δίνεται ένα ραντεβού για να ξαναδούμε το παιδί σας στο ειδικό ιατρείο παρακολούθησης των νεογνών (στο οποίο θα αναφερθούμε στο τέλος αυτού του τεύχους). Συζητάτε με τους γιατρούς τις τελευταίες σας απορίες. Εάν κατά την έξοδο από το Νοσοκομείο το παιδί σας παρουσιάζει ακόμη ορισμένα προβλήματα, όπως αναπνευστικά, σίτιση κ.λπ., ενημερώνεστε για το πώς θα τα αντιμετωπίσετε με κάθε λεπτομέρεια.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017