Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013

Για τη γιορτή του μπαμπά

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καμιά άλλη ανάγκη στην παιδική ηλικία 
τόσο δυνατή όσο η πατρική προστασία.»
Ζιγκμουντ Φρόυντ, Αυστριακός ψυχίατρος

από: mama_tosodoulikou
Στη ζωή κάθε παιδιού, δύο είναι οι άνθρωποι που ευθύνονται για την μετ’ έπειτα πορεία του. Η μαμά και ο μπαμπάς. Συνήθως, λένε ότι  η μαμά ευθύνεται για το συναισθηματικό μέρος της ζωής ενός παιδιού και ο μπαμπάς για το πρακτικό.


Το σίγουρο είναι ότι ο μπαμπάς για κάθε παιδί είναι ένας υπερήρωας. Μπορεί λόγω συνθηκών (εργασίας συνήθως) να λείπει πολλές ώρες από το σπίτι, όμως το παιχνίδι και η επικοινωνία μαζί του είναι ιδιαίτερη στιγμή.

Και η σχέση αυτή ξεκινά από τον καιρό που η μαμά είναι έγκυος. Δε θέλω να κρίνω εξ ιδίων τα αλλότρια, αλλά πιστεύω ότι το κομβικό σημείο είναι η εγκυμοσύνη. Φυσικά και αυτή η σχέση «χτίζεται» λιθαράκι- λιθαράκι.

Ενδιαφέρεται για την υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου, αγωνιά για τον επόμενο υπέρηχο και τις εξετάσεις, ρωτάει τη μαμά πώς νιώθει (μιας και η εγκυμοσύνη φαντάζει κάτι «μαγικό» για όποιον δεν το έχει βιώσει), κανονίζει τα διαδικαστικά του τοκετού και βοηθά στην προετοιμασία του δωματίου.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο μπαμπάς γίνεται στ’ αλήθεια υπερήρωας. Ένας "Spiderman" που πρέπει να φροντίσει, για την υγεία και τη μεταφορά ενός πρόωρου μωρού ή ενός μωρού με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Ο μπαμπάς  "υπερήρωας", πρέπει να αντέξει και να μεταδώσει θετικές σκέψεις και ενέργεια στη μαμά που η ψυχολογία της παραπαίει. Ο μπαμπάς πρέπει να ενημερωθεί και με τη σειρά του να ενημερώσει τη μαμά για την κατάσταση της υγείας του μωρού. Εκείνη άλλωστε, μόνο αυτόν εμπιστεύεται.

Δύναμη, αντοχή, αγάπη. Υπόδειγμα σε όλα.

Μεγαλώνοντας, το παιχνίδι και οι συζητήσεις με τον μπαμπά έχουν άλλη αξία. Το ίδιο και οι συμβουλές, οι κατσάδες και οι διαφωνίες. Όλα αυτά όμως είναι η πατρική προστασία. Είναι όλα όσα αύριο θα συμβάλουν στην ενηλικίωση ενός νέου μέλους της κοινωνίας μας. Αφιερωμένο στους μπαμπάδες «υπερήρωες»

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017