Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Η Προωρότητα στην Ευρώπη – Οργανώσεις και Ενημέρωση


από: mama_tosodoulikou
Πριν από μερικά χρόνια, η προωρότητα ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο στις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές, όπως οι χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Δυστυχώς, στις μέρες μας η προωρότητα έχει γίνει μέρος και της ανεπτυγμένης Ευρώπης. Στη χώρα μας, ένα στα δέκα μωρά γεννιέται πρόωρο ενώ ένας από τους σοβαρότερους παράγοντες γεννήσεων πρόωρων βρεφών είναι οι πολύδυμες κυήσεις.

www.allaboutvision.com
Μέχρι να έρθουμε αντιμέτωποι με την προωρότητα δεν γνωρίζαμε καν τον όρο. Το 2009 η ενημέρωση ερχόταν όταν βρισκόσουν στο δια ταύτα. Όταν δηλαδή βρισκόσουν αντιμέτωπος με τη θερμοκοιτίδα, την αγωνία και τους φόβους για την υγεία του μωρού σου. Φυσικά, όσο πιο πρόωρο το βρέφος τόσο πιο δύσκολη κατάσταση και μεγαλύτερη η παραμονή στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Ποιος όμως θα μπορούσε να ενημερώσει τους γονείς για όλα αυτά; Οι γιατροί της μονάδας ενημερώνουν για την  καθημερινή πρόοδο της υγείας των νεογνών, μα αυτό δε φτάνει.

Στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το δύσκολο αυτό έργο έχουν αναλάβει οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με την προωρότητα. Στην Ευρώπη γεννιούνται κάθε χρόνο περίπου 500.000 πρόωρα βρέφη και αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα ασθενών παιδιών στην ήπειρο. Στο Δικτυακό τόπο www.ene-mene-mini.eu , τον οποίο δημιούργησε το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (European Foundation for the Care of Newborn Infants- EFCNI) μπορεί κανείς να βρει συμβουλές για τον πώς μπορεί να αποφευχθεί μια πρόωρη γέννηση, ποιες οι πιθανές συνέπειες μια πρόωρης γέννησης, μέχρι και  συμβουλές για τη ζωή στο σπίτι με το πρόωρα γεννημένο μωράκι σας (στα αγγλικά). Όλα αυτά σε συνεργασία με οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως η Ιρλανδία με τη μη κυβερνητική οργάνωση “Irish Premature Babies”,η Αγγλία με τους οργανισμούς“Bliss” και “Tommys”, η Ισπανία με πέντε οργανώσεις: "Aprem", "Aprevas", "Avaprem", "Associacion Prematuros sin Fronteras" κ.α.). Στη λίστα, συμμετέχει και η Κύπρος με το «Σύνδεσμο Φίλων Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Κύπρου», που με όποιο τρόπο μπορούν στηρίζουν και ενημερώνουν γονείς που βρέθηκαν στη ΜΕΝ.

Οι οργανώσεις αυτές είναι ενεργές και παρέχουν  προγεννητική ενημέρωση για τα θέματα προωρότητας, μέχρι και τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής στήριξης γονέων με πρόωρα γεννημένα μωρά. Στη χώρα μας μόλις το 2011 δημιουργήθηκε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση για τα πρόωρα νεογνά «Ηλιτόμηνον».

Ενδιαφέροντα Links:


Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017