Πέμπτη, 25 Απριλίου 2013

Διατροφή

Ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζει το παιδί σας, ίσως να μην μπορεί να σιτιστεί από το στόμα για αρκετό καιρό.
Αρχικά, τα νεογέννητα που είναι σε βαριά κατάσταση και δεν μπορούμε να τους δώσουμε γάλα, παίρνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (λεύκωμα, λίπος, σάκχαρο, βιταμίνες κ.λπ.) με ορό, ο οποίος περνάει από έναν καθετήρα κατευθείαν στη φλέβα (ενδοφλέβια/ παρεντερική διατροφή). Ο ορός αυτός είναι κατάλληλος για να μπορέσουν τα νεογέννητα να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση θρέψης και να μεγαλώσουν μέχρι να μπορέσουν να δεχθούν το γάλα από το στόμα.
από: www.ethnos.gr
Αργότερα, όταν δηλαδή η κατάσταση τους βελτιωθεί, και μπορούν να δεχθούν το γάλα, η σίτιση τους, συνήθως παρουσιάζει δυσκολίες γιατί δεν μπορούν να θηλάσουν. Έτσι το γάλα τους δίνεται με καθετήρα, ο οποίος περνάει από τη μύτη και καταλήγει στο στομάχι (ρινογαστρικός καθετήρας).
Αρχίζουμε με μικρή ποσότητα, η οποία σιγά σιγά αυξάνει, έως ότου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του μωρού, οπότε και διακόπτεται η χορήγηση του ορού.
Το μητρικό γάλα είναι πάντα το καλύτερο για το μωρό σας. Έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά στην κατάλληλη αναλογία. Είναι επίσης πλούσιο σε ουσίες όπως τα αντισώματα, που προστατεύουν το νεογέννητο από αρρώστιες, τις οποίες προκαλούν μικρόβια και ιοί. Σε κανένα άλλο γάλα δεν περιέχονται αυτές οι ουσίες. Ειδικά για πρόωρα νεογέννητα, το μητρικό γάλα είναι ακόμη πιο απαραίτητο, επειδή γίνεται εύκολα δεκτό από το στομάχι και πέπτεται εύκολα, ενώ παράλληλα παρέχει προστασία από τα μικρόβια.
Ο θηλασμός δεν προσφέρει μόνο την καλύτερη διατροφή για το μωρό σας, αλλά δίνει και μία τεράστια ψυχική ικανοποίηση στη μητέρα και το παιδί, ενώ ενισχύει και τον δεσμό τους. Ειδικά με ένα νεογέννητο μωρό στο Νοσοκομείο, ο θηλασμός σας βοηθά να αισθανθείτε πιο κοντά του. Μπορεί να γίνει ο ισχυρότερος συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας, σε ένα περιβάλλον που εκ των πραγμάτων δεν μπορείτε να προσφέρετε κάτι άλλο, αφού τη φροντίδα του δεν την έχετε εσείς. Επιπλέον, ο θηλασμός είναι κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να προσφέρετε.
Γι’ αυτό δεν θα πρέπει να αφήσετε τον Μαιευτήρα σας να σας δώσει χάπια, ώστε να σταματήσει το γάλα σας. Είναι πολύ χρήσιμο να δώσετε στο παιδί σας αυτό που του προσφέρει η φύση. Θα θέλαμε να σας ενθαρρύνουμε να προσφέρετε μητρικό γάλα στο παιδί σας από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Μην απογοητεύεστε από τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσετε τον πρώτο καιρό. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να φροντίσετε να μην διακοπεί η παραγωγή γάλακτος. Όταν μεταφερθεί το μωρό σας από το Μαιευτήριο, εσείς θα πρέπει να αρχίσετε να αδειάζετε το στήθος σας όσο γίνεται νωρίτερα.
Στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια καλά οργανωμένη Τράπεζα Γάλακτος που εξυπηρετεί τις Μονάδες που νοσηλεύουν πρόωρα νεογνά. Μετά την εισαγωγή του μωρού σας, μια ειδικευμένη νοσηλεύτρια της Τράπεζας Γάλακτος θα σας εξηγήσει τον τρόπο συλλογής του γάλακτος. Το γάλα το συλλέγετε με ειδική αντλία και το φέρνετε στο Νοσοκομείο. Το παραλαμβάνει η Τράπεζα Γάλακτος και αρχικά το ελέγχει αν είναι κατάλληλο, δηλαδή αν εν έχει μικρόβια που θα μπορούσαν να βλάψουν το παιδί σας.
Στη συνέχεια το γάλα σας παστεριώνεται, καταψύχεται και αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί από το παιδί σας, οπότε θα μπορεί να δεχθεί γάλα. Στην Τράπεζα Γάλακτος συγκεντρώνεται το γάλα πολλών μητέρων, των οποίων τα παιδιά νοσηλεύονται  στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας. Κάθε νεογνό παίρνει το γάλα της δικής του και μόνο μητέρας. Είναι σημαντικό να βγάζετε το γάλα σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε μέρα. Όσο συχνότερα αδειάζει το στήθος, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Εάν, για κάποιο λόγο, δεν θηλάσετε, θα δοθεί στο μωρό σας ένα ειδικό βιομηχανοποιημένο γάλα.
Είναι σημαντικό το παιδί σας να κάνει θηλαστικές κινήσεις, έστω και αν δεν μπορεί να φάει. Μ’ αυτό τον τρόπο ωριμάζει γρηγορότερα το αντανακλαστικό του θηλασμού. Γι’ αυτό όταν ξεπεράσει τα σοβαρά του προβλήματα, μπορείτε να φέρετε μία πιπίλα και στην επίσκεψή σας να ενθαρρύνετε το μωρό σας να θηλάζει την πιπίλα. Οι νοσηλεύτριες θα κρίνουν πότε το μωρό είναι αρκετά ώριμο ώστε να αρχίζει να θηλάζει και συγχρόνως να καταπίνει. Τότε αρχίζουν να του δίνουν μπιμπερό. Όταν το παιδί εξοικειωθεί με αυτό τον τρόπο διατροφής, μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στη σίτισή του, πάντα με την καθοδήγηση των νοσηλευτριών.


Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

2 σχόλια:

  1. Χρήσιμο θα ήταν να υπάρχει λογοπαθολογος ειδικευμένη στα νεογνά με εξειδίκευση στην δυσπραγία κα σίτιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύστοχο το σχόλιο σας.
    Μακάρι κάποια στιγμή, να υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία και μαιευτικές κλινικές, όλες αυτές οι ειδικότητες που θα βοηθούν τους γονείς και τα μωρά για την καλύτερη πρόοδο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017