Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

Προωρότητα και Οικονομική Κρίση.


από: mama_tosodoulikou
Στο τέλος του 2010 παρατηρήθηκε απότομη αύξηση πρόωρων γεννήσεων στην Ισπανία. Αυτό οφειλόταν στην απόφαση του τότε Πρωθυπουργού της εν λόγω χώρας, να σταματήσει την παροχή επιδόματος τοκετού. Η οικονομική κρίση είχε ξεκινήσει και με αυτό το γνώμονα «μέλλουσες μητέρες» προσπαθούσαν να γεννήσουν πριν μπει το νέο έτος και έτσι να πάρουν το επίδομα.

Στη χώρα μας, η αλλαγή είναι διπλή. Εκτός του ότι το ποσό του επιδόματος είναι πλέον μειωμένο, για να δικαιούται μια μητέρα το επίδομα, θα πρέπει να γεννήσει στο σπίτι της. Το γεγονός αυτό δημιουργεί φυσικά πολλά ερωτηματικά. Εκτός αυτού, σε όσες χώρες εφαρμόζεται ο «κατ’ οίκον τοκετός», υπάρχει και η ανάλογη υποδομή. Δυστυχώς, στη χώρα μας, ακόμα και σε μαιευτήριο να γεννήσεις, οι κίνδυνοι ελλοχεύουν. Σε πρόωρο τοκετό δε, οι συνθήκες είναι φυσικά δυσκολότερες.

Οι Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας όλο και λιγοστεύουν. Έλλειψη σε θερμοκοιτίδες και κουνάκια και στο τέλος «λουκέτο». Στην επαρχία οι μονάδες είναι ανεπαρκείς. Επιπλέον, παρατηρείται έλλειψη έμψυχου και άψυχου υλικού. Το οικονομικό πρόβλημα επιδεινώνει την κατάσταση.

από: news.pathfinder.gr
Φέρνοντας στον κόσμο ένα μωρό πρόωρα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες η οικογένεια να χρειαστεί να αντιμετωπίσει άμεσα επεμβάσεις, λίστες αναμονής και γραφειοκρατία. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη και μοναδική Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα στη χώρα έκλεισε με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να αγωνιούν για το αν και πότε θα επαναλειτουργήσει.

Σε όλα τα παραπάνω, δεν αναφέρω την μετέπειτα πορεία του βρέφους, που ίσως χρειαστεί φυσιοθεραπείες, εργοθεραπείες κλπ. Τα ασφαλιστικά ταμεία ολοένα και δυσκολεύουν τις διαδικασίες και λιγοστεύουν τα ποσά παροχής.

Η οικονομική κρίση είναι μια δεδομένη πλέον δικαιολογία. Δεν υπάρχει όμως καμία δικαιολογία για τη θέση που παίρνει ένα κράτος ή μια κοινωνία, για την υγεία των παιδιών της.

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017