Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

«Λεξιλόγιο» για γονείς με πρόωρο μωράκι

από: mama_tosodoulikou
Οι πρώτες μέρες στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας:
 Άγχος, πρώτα για την κατάσταση της υγείας του παιδιού, μηχανήματα που κάθε τους ήχος προκαλεί πανικό και ανησυχία. Γραφειοκρατία και καταιγισμός πληροφοριών.

Στο άκουσμα ιατρικών όρων η ανησυχία αυξάνεται. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμες έννοιες οι οποίες ελπίζω να μετριάσουν την αγωνία σας. Καλό θα ήταν όμως για κάθε αμφιβολία ή απορία που έχετε, να απευθύνεστε στον θεράποντα ιατρό του μωρού σας.

 Οι περισσότεροι δεν είμαστε γιατροί. Έχουμε όμως ένα εξίσου σημαντικό ρόλο στον αγώνα των παιδιών μας. Να είμαστε δίπλα τους.


Χρήσιμες έννοιες

Αέρια αίματος:
Μέτρηση του οξυγόνου, διοξειδίου και άλλων αερίων στο αίμα.

Αναπνευστήρας:
Η συσκευή που χορηγεί το οξυγόνο κατευθείαν στους πνεύμονες του παιδιού μέσω ενός τραχειοσωλήνα και το βοηθάει στην αναπνοή.

Αναρρόφηση:
Η απομάκρυνση των εκκρίσεων από το στομάχι ή τους πνεύμονες.

Άπνοια:
Περίοδος κατά την οποία η αναπνοή σταματά, συνήθως για μικρό χρονικό διάστημα.

Βραδυκαρδία:
Μείωση του ρυθμού της καρδιάς.

Ενδοφλέβια αγωγή:
Η χορήγηση υγρών, ορού, φαρμάκων και θρεπτικών συστατικών στο μωρό με τη χρήση μικρών καθετήρων που μπαίνουν στη φλέβα.

Εργαστηριακές εξετάσεις:
Όσο το μωρό είναι στη Μονάδα, γίνονται συστηματικές εξετάσεις είτε αίματος, είτε άλλων υγρών του σώματος. Όσο πιο βαριά είναι η κατάσταση του μωρού, τόσο περισσότερες εξετάσεις γίνονται. Άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειασθεί να γίνουν στο μωρό, είναι ακτινοβολίες, υπερηχογραφήματα, ηλεκτροκαρδιογραφήματα κ.λπ.

Θερμοκοιτίδα:
Ένα περιβάλλον θερμό και προφυλαγμένο από τα μικρόβια, όπου τα νεογέννητα μωρά κρατιούνται σε σταθερή θερμοκρασία, την ενδεδειγμένη για το βάρος τους, όπως θα ήταν στη μήτρα της μητέρας τους, αν δεν είχαν ακόμη γεννηθεί.

Καταγραφείς ζωτικών λειτουργιών (Monitors):
Μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη Μονάδα για να καταγράφουν τον ρυθμό της καρδιάς, την αρτηριακή πίεση και την οξυγόνωση του αίματος. Συνδέονται με το παιδί σας με ηλεκτρόδια τοποθετημένα στον θώρακα ή τα άκρα του. Ένας ειδικός ήχος μάς ενημερώνει εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Κυάνωση:
Μπλε χρώμα του δέρματος που προέρχεται από χαμηλή ποσότητα οξυγόνου στο αίμα.

Προωρότητα:
Κάθε νεογνό, το οποίο γεννιέται πριν από την 37η εβδομάδα κύησης, θεωρείται πρόωρο.

Ρινογαστρικός καθετήρας:
Καθετήρας σιτίσεως, που μπαίνει από τη μύτη και φθάνει στο στομάχι. Χρησιμεύει στη σίτιση με γάλα των νεογέννητων, που δεν είναι ακόμη σε θέση να θηλάσουν.

Τραχειοσωλήνας:
Πλαστικός σωλήνας, που μπαίνει από το στόμα του μωρού στον αναπνευστικό σωλήνα για να βοηθήσει την αναπνοή.

Φωτοθεραπεία:
Η θεραπεία που εφαρμόζεται στα παιδιά με ίκτερο (κίτρινο χρώμα του δέρματος). Κατά τη διάρκεια της, τα παιδιά τοποθετούνται κάτω από μία ειδική λάμπα, ενώ καλύπτονται τα μάτια τους για να μην ερεθίζονται.

Χολερυθρίνη:
Κίτρινη χρωστική ουσία, που προκαλεί ικτερικό χρώμα στο δέρμα (ίκτερος).

Χρονολογική ηλικία:
Η ηλικία του νεογέννητου που υπολογίζεται από την ημερομηνία στην οποία γεννήθηκε.

Διορθωμένη ηλικία:
Η ηλικία του νεογέννητου που υπολογίζεται βάσει της ημερομηνίας στην οποία θα έπρεπε να είχε γεννηθεί.


Με την ευγενική παραχώρηση της Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

<a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/"><img alt="Creative Commons License" style="border-width:0" src="http://i.creativecommons.org/l/by/2.0/88x31.png" /></a><br />This work is licensed under a <a rel="license" href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/">Creative Commons Attribution 2.0 Generic License</a>.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017