Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Επισκέψεις στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας

Είναι πολύ σημαντικό, για το παιδί σας και για εσάς, να το επισκέπτεστε συχνά όσο θα νοσηλεύεται στη Μονάδα. Η αγάπη σας και η επαφή μαζί του θα το βοηθήσουν να τα καταφέρει στον δικό του αγώνα, και θα βοηθήσει εσάς να καταλάβετε την πορεία του και να συνδεθείτε μαζί του. Όταν το επισκεφθείτε για πρώτη φορά, μπορεί να μοιάζει διαφορετικό από αυτό που θα περιμένατε. Μπορεί να σας φαίνεται πολύ μικρό και αδύναμο, σε έναν χώρο που σας είναι άγνωστος. Με τον καιρό θα εξοικειωθείτε με τον χώρο και θα καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες φροντίζουν το παιδί σας.

Παρ’ όλα αυτά, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών είναι ένας ιδιαίτερος χώρος όπου εκτός από την παρακολούθηση των νεογνών, που είναι συνεχής και εντατική, γίνονται καθημερινά δραστηριότητες σε τακτικές ώρες (επίσκεψη των γιατρών, νοσηλεία κ.λπ). Γι’ αυτό υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο που οι γονείς επισκέπτονται τα παιδιά τους και ενημερώνονται.

Το μωρό επισκέπτονται μόνο η μητέρα και ο πατέρας του. Επίσης μπορεί να το επισκεφθούν τα αδέλφια του μωρού, εφ’ όσον η ηλικία τους το επιτρέπει.

Για την ασφάλεια των νεογέννητων, θα σας παρακαλούσαμε να μην επισκέπτεστε το παιδί σας, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, που θα μπορούσε να μεταδοθεί, όπως κρυολόγημα, γρίπη, πυρετό ή λοιμώξεις του δέρματος στα χέρια. Τα νεογέννητα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Σε περίπτωση αμφιβολίας είναι σημαντικό να το συζητήσετε με το προσωπικό της Μονάδας. Εάν δεν μπορείτε να επισκεφθείτε το παιδί σας, μπορείτε στο ίδιο ωράριο να παίρνετε τηλέφωνο για ενημέρωση. Τέλος, ας έχετε εκ των προτέρων υπόψη σας ότι επειδή σε μία Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας συμβαίνουν συχνά απρόβλεπτα/ έκτακτα γεγονότα η ώρα του επισκεπτηρίου μπορεί να καθυστερήσει ή να σας ζητηθεί να συντομεύσετε την επίσκεψη σας. Η κατανόηση σας βοηθάει το έργο μας.

Η προφύλαξη των νεογέννητων από τα διάφορα μικρόβια εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το καλό πλύσιμο των χεριών. Για να δείτε το μωρό σας πρέπει λοιπόν να ετοιμάζεστε κατάλληλα στον ειδικό χώρο, που βρίσκεται στην είσοδο του τμήματος: πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας με αντισηπτικό σαπούνι μέχρι τους αγκώνες, αφού προηγουμένως βγάλετε κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ. Μετά φοράτε την ειδική μπλούζα και μπαίνετε στη Μονάδα, χωρίς να αγγίζετε τίποτα- θα σας δείξουμε αυτή τη διαδικασία στις πρώτες επισκέψεις στο τμήμα.

Είναι σημαντικό να συγκεντρώνετε την προσοχή σας στο ίδιο το μωρό σας. Θα σας προκαλέσει εντύπωση, ίσως και φόβο, ο μεγάλος αριθμός των μηχανημάτων με τα οποία είναι συνδεδεμένο. Αυτά τα μηχανήματα μάς βοηθούν στην καλύτερη παρακολούθηση του παιδιού σας. Θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε για τη χρησιμότητά τους. Επειδή κάθε παιδί έχει διαφορετικά προβλήματα, η προσοχή σας πρέπει να είναι στραμμένη μόνο στο δικό σας παιδί.

Όταν η κατάσταση του βελτιώνεται, το μωρό έχει ανάγκη την επαφή μαζί σας. Να ακούσει τον ήχο της φωνής σας και να αισθανθεί το χάδι σας. Εάν η κατάσταση του παιδιού το επιτρέπει, θα σας πούμε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να το χαϊδέψετε ή σε κάποιο στάδιο αργότερα να το πάρετε ακόμη και αγκαλιά. Προς το τέλος της νοσηλείας, μπορείτε να συμμετέχετε στη σίτιση και τη γενικότερη φροντίδα του, ώστε να αισθάνεστε ασφάλεια όταν έρθει η ώρα να φύγετε για το σπίτι.

Οι νοσηλεύτριες είναι πρόθυμες να σας βοηθήσουν σε αυτά τα θέματα. Η επίσκεψη στο παιδί σας είναι πράξη σημαντική, γιατί σας βοηθά να συνδεθείτε μαζί του και να του συμπαρασταθείτε στις δύσκολες μέρες που θα περάσει στο Νοσοκομείο: Σιγά σιγά  θα το δείτε να μεγαλώνει και θα προετοιμαστείτε για να το πάρετε στο σπίτι.

Μετά την επίσκεψη στο μωρό σας, μπορείτε να ενημερώνεστε από τους γιατρούς του τμήματος. Για εμάς, το ιατρικό προσωπικό, η συνάντηση μαζί σας έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να σας ενημερώσουμε διεξοδικά πάνω στην πρόοδο του παιδιού σας και να απαντήσετε σε ερωτήσεις σας.

Οι παρατηρήσεις σας σχετικά με το παιδί σας μας ενδιαφέρουν. Έτσι, αν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην κατάσταση του ή αν σας απασχολεί κάτι, μην διστάσετε να το συζητήσετε με τις νοσηλεύτριες και τους γιατρούς του Τμήματος. Εάν το παιδί σας έχει κάποιο ειδικό πρόβλημα (καρδιολογικό, χειρουργικό κ.λπ.), ενημερώνεστε από τους ειδικούς στο δικό τους Τμήμα, και σε χρόνο άσχετο με τη δική μας ενημέρωση.

Με την ευγενική παραχώρηση της κυρίας Έλενας Μπούζα, παιδιάτρου- νεογνολόγου και Διευθύντριας Β΄ Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας (Β΄ ΜΕΝ) Παίδων Αγία Σοφία 

Μη ξεχάσετε να γραφτείτε στο Newsletter του tosodoulika για πολλά χρήσιμα άρθρα, ιστορίες και νέα σχετικά με την προωρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σου...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ημερολόγιο 2017